Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dobrodružství s komisařem Vrťapkou

Velké dobrodružství s komisařem Vrťapkou zažilo 29 dětí a paní vychovatelky z naší školní družiny při ZŠ T. G. Masaryka v Bystřici pod Hostýnem na detektivním semináři, který pro nás uspořádala ze 4. na 5. dubna 2014 při příležitosti „Noci s Andersenem“ městská knihovna a Turistický oddíl mládeže PAWNEE.


Byli jsme v nejlepším, když do knihovny vstoupil zvláštní člověk, říkal si Strážce komnat. Byl velmi neodbytný a neustále nás žádal o pomoc při hledání a záchraně jakéhosi Prvotního kouzla. Komisař Vrťapka, bystrý psí detektiv z dětských knížek a komiksů, s ním jako vedoucí detektivního semináře vše projednal a nakonec jsme souhlasili, že mu pomůžeme.


Dobře posilněni velkou svačinou jsme se vydali i se Strážcem komnat do Nyjánského království v bystřickém zámku za obrem Luskilem, abychom ho požádali o radu, kde kouzlo najít. Kdybychom věděli, jak obtížné úkoly nás na této dobrodružné cestě čekají, asi bychom svou pomoc odmítli, ale co se dalo dělat… Museli jsme pokračovat dál v cestě – projít nebezpečným Lesem vlků, přes zrádnou bažinu, navštívit čaroděje Melisandra i tajemnou zahradu stínů a z ní přinést květiny Musatérku, Rozložník a Pravocit.


Když jsme si mysleli, že je naše dobrodružná cesta téměř u konce, přišel další obtížný úkol. Vysvobodit zajatého prince Soráje. Požádala nás o to královna matka, a tak jsme opravdu nemohli odmítnout. Vyzbrojeni střeleckou municí (papírové koule) jsme se statečně vrhli do boje mezi dobrem a zlem. Troubení, tma a občasné výkřiky zasažených bojovníků umocňovaly již tak napjatou atmosféru.


Zlo bylo nakonec poraženo, princ Soráj osvobozen a Prvotní kouzlo nalezeno. Pak už  následovala princova korunovace, pasování nás bojovníků na rytíře Královského srdce a samozřejmě velká hostina.


Nyjánské království utichlo, říše fantazie odešla spát a spolu s ní i všechny děti, které se toho nádherného večera zúčastnily. Dlouho budou vzpomínat na noc v knihovně, z níž si domů odnesly spoustu nezapomenutelných zážitků. Srdečně děkujeme všem, kteří se podíleli na přípravě a organizaci této skvělé akce. Knihovně navíc i za soubor her „Hravá krabice“, který jsme od ní obdrželi za dlouholetou spolupráci.


Akce Noc s Andersenem vznikla v roce 2000 v České republice, v knihovně Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti. První se tam konala 2. dubna, v den narozenin slavného dánského pohádkáře a měla dětem ukázat, že číst je velké dobrodružství, stejně jako například nocovat v knihovně. Brzy se úspěšná akce rozšířila až za moře. Děti u nás i ve světě už nocují s Andersenem čtrnácté jaro. (Pozn. red.)     

KUK



Design By Macik