Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



NAŠI aneb Bystřičtí sobě

Tradičním bienále NAŠI, výstavou prací domácích výtvarníků, započala 11. dubna letošní výstavní sezona na bystřickém zámku. Nejrozmanitější díla z oboru malby, kresby, dřevořezby, keramiky, fotografie, ale i nožířství nebo výroby replik historických zbraní vystavila téměř třicítka umělecky činných Bystřičanů. Na vernisáž do kruhového zámeckého sálu je přišla podpořit více než stovka jejich příznivců a přátel. Na výstavě se mohli návštěvníci setkat s malbami a kresbami Milady Běhalové Krátké, Petra Černocha, Petra Dohnala, Hani Grino, Hany Kotasové, Jitky Křížové, Radka Kvasnici, Pavla Marnoty, Antonína Milise, Milana Oslzly, Josefa Rapčana, Martina Sedláře, Lenky Stanovské, Michaely Šťastné, Blanky Ševelové a Lucie Vašíkové, prohlédnout si mohli dřevořezby Davida Černohorského, Ivy Drdové, Petra Hajdy, Radka Pluháčka, nože Pavla Ševečka, precizní repliky historických zbraní Josefa Hynka i fotografie Jana Grossmanna, Jaroslava Karase, Lubomíra Krutila, Marie Pospíšilové, Lukáše Rapčana či Martina Živného.


V rámci vernisáže promluvil za bystřické výtvarníky a poděkoval pořadatelům i hostům nejstarší z NAŠICH Josef Rapčan, přítomné uvítal a vystavující autory pozdravil také starosta města Zdeněk Pánek:
„Jsem potěšen, že jste to právě vy, bystřičtí výtvarníci, kteří se představíte jako první v letošní zámecké výstavní sezoně. Ostatně je to také poprvé, co bienále výstavy místních umělců pořádá město, konkrétně městské muzeum. Stejně jako tomu bylo u Bystřických zámeckých slavností, i výstavu Naši přebíráme od zakladatele tradice Bystřického kulturního nadačního fondu.
Zaznělo tady téměř 30 jmen vystavujících Bystřičanů a vedlejší sály jsou plné rozmanitých uměleckých artefaktů. Osobně považuji za velmi důležité, aby se ve městě rozvíjela kulturní platforma stejně jako všechny ostatní zájmové oblasti. Vždyť umění, sport, koníčky, přátelé, to všechno jsou důležité součásti našeho života, které mu často dávají skutečný smysl. Výstava ukazuje, jak bohatý je váš vnitřní život, jak zručné jsou vaše ruce, co všechno dokážete vnímat a zachytit prostřednictvím malby, řezby, modelování, fotografie či jiným způsobem.
Po této úvodní výstavě bude v květnu následovat další výstava „našich“ – tentokráte dětí ze základní umělecké školy. Jejich díla zámek každoročně doslova zaplaví a rozveselí svou spontánností, hravostí a fantazií bez konce. To je ta líheň talentů, z nichž rostou noví výtvarníci a umělci, noví NAŠI. 
Název výstavy je více než výmluvný. Milí vystavující, vy jste prostě NAŠI.  A my všichni jsme zase VAŠI věrní fanoušci a obdivovatelé. Děkuji vám za vaši odvahu podělit se s námi o svou tvorbu a přeji vám hodně inspirace do další práce. A nám všem přeji krásný kulturní a společenský zážitek.“
msch



Design By Macik