Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Výloha chce otevřít diskusi o hazardu

Minigalerii ve výkladní skříni založil bystřický Okrašlovací a zábavní spolek v pátek 13. června instalací Herna fotografa a alternativního umělce Lukáše Houdka (www.houdeklukas.com). „Cílem instalace je informovat veřejnost i o nepříliš známých faktech, která jsou spojena s fenoménem heren a hracích automatů, a rozproudit diskuzi na téma přínosu hazardu pro obce a občany,“ říká předseda OZS Jakub Koníček.


 „Válce vysloužilého výherního automatu jsem se namísto citronů nebo třešniček rozhodl osadit těmi ikonami, které symbolizují reálnou podobu výher většiny lidí na automatech závislých. Hráči tak mohou vyhrát například exekuci, bezdomovectví, nebo rozpad rodiny,“ popisuje podstatu projektu Houdek. „Instalace obyvatele města přímočaře upozorňuje na problém zdánlivě snadné výhry, která v reálu ve většině případů znamená naopak propad do bludného kruhu. Výhry jsou totiž úplně jiné, než hráč očekává. Náš automat je v tomto ohledu upřímný a vykládá karty na stůl,“ poznamenává Houdek. 


Instalace chce upozornit na problém rozrůstajícího se hazardu ve městě. Osmitisícová Bystřice pod Hostýnem nabízí hráčům podle zjištění OZS více než 100 různých herních prvků – hracích automatů, videoloterijních terminálů nebo rulet. Spolek chce v návaznosti na obdobné aktivity v jiných lokalitách České republiky vzbudit zájem místní veřejnosti o možnosti regulace hazardu.


Spolek připravuje rovněž veřejnou debatu, která proběhne v půli července během dernisáže výstavy.
-red-



Design By Macik