Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Za Arnoštem Griewahnem

V sobotu 31. května zemřel Arnošt Griewahn, neúnavný zprostředkovatel kontaktů posledních vlastníků zámku, rodu Loudonů, a města Bystřice pod Hostýnem. Až do jeho poslední chvíle se o něj obětavě starala paní Magda Grohová.

Arnošt Griewahn se narodil 12. března 1929. Dětství strávil v Bystřici pod Hostýnem, v dnešní Fryčajově ulici, v těsné blízkosti zámku. Dědečka Arnošta Griewahna Johanna si z Německa do Bystřice přivezla Alice svobodná paní z Loudonu, rozená hraběnka von Voss, na doporučení svého strýce hraběte Cuno-Hahna. Johann Griewahn působil až do pozdního věku v hraběnčiných službách a malý Arnošt jej doprovázíval do zámku. Už tehdy se vnuk podkoního poprvé setkal s vnuky paní baronky – Alexandrem, Ernstem Gideonem a Marií Alicí. První kontakty byly ale s odchodem Loudonů z Bystřice přerušeny, a když v roce 1948 zemřela babička Arnošta Griewahna, kvůli komunistickému režimu zcela přetrhány.


Arnošt Griewahn se po válce vyučil strojním zámečníkem a pak vystudoval vyšší průmyslovou školu strojnickou v Přerově. Ke konci základní vojenské služby absolvoval školu pro poddůstojníky dělostřelectva v záloze. Poté přišla velmi výhodná nabídka z Konštrukty Trenčín na zaměstnání, které splňovalo představy mladého muže o profesní dráze konstruktéra. 
Do Trenčína odešel Arnošt Griewahn s manželkou Vlastou a tady se mu také narodily dcery Vlasta, Hana a Zdenka. Kromě práce se věnoval mnoha dalším aktivitám. Miloval hory, pěstoval turistiku, lyžoval, bruslil. K těmto aktivitám vedl i své děti.


Jeho, maminka jej přivedla k myšlence znovu navázat kontakty s rodinou Loudonů. Cesta k nim byla ale obtížná. Prvním prostředníkem k obnově kontaktů se stala dr. Lucie Zelenková, členka Alpského spolku ve Vídni. Díky její aktivitě se rodině podařilo získat adresy Alexandra a Gideona Ernsta Loudonů. Griewahnovi začali usilovat o umožnění návštěvy představitelů rodiny v Bystřici pod Hostýnem. 


V roce 1990 se Arnošt Griewahn vrátil do rodného města a ve stejném roce se mohla uskutečnit i první návštěva Alexandra Loudona na Moravě. Od té doby zprostředkovával Arnošt Griewahn všechny návštěvy rodiny Loudonů v Bystřici, a působil při nich také jako tlumočník. Pečoval o rodinný hřbitov s kaplí a zajistil také opravu litinového kříže. Rodina Loudonů i město Bystřice pod Hostýnem si jej za všechny tyto aktivity velmi vážily.
Čest jeho památce.
-eda-



Design By Macik