Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Loterie v Bystřici pod Hostýnem

Podle informací finančního odboru MěÚ Bystřice pod Hostýnem je k 18. červnu 2014 ve městě provozováno celkem 15 výherních hracích přístrojů (VHP). Jejich provoz povoluje městský úřad vždy nejdéle na dobu jednoho kalendářního roku. Žadatel o povolení k provozování loterie nebo jiné podobné hry je povinen zaplatit městu správní poplatek ve výši 5.000 Kč, za změnu tohoto povolení pak 3.000 Kč. V Bystřici pod Hostýnem najdeme však ještě „jiná technická herní zařízení“ (JTHZ) – videoterminály, jejichž provoz povoluje Ministerstvo financí ČR. Ke stejnému datu jich na území města funguje celkem 87. 

Přehled všech provozovaných VHP a JTHZ v Bystřici pod Hostýnem ke dni 18. 6. 2014

  provozovna  počet VHP   počet JTHZ
 1.  LAS VEGAS, Masarykovo nám.  1  13
 2.  LAS VEGAS II, Havlíčkova    1  11
 3.  RENNO, Masarykovo nám.    2  9
 4.  ČERNÁ HORA, Pod Platany     3  0
 5.  U VALACHA, Přerovská    1  0
 6.  ZAHÁJENÉ, Sportovní    2  0
 7.  SOKOLOVNA, Sokolská    1  0
 8.  OÁZA, Přerovská    2  13
 9. SPORT BAR, Přerovská    0  2
 10.   TOMLAN, Přerovská    2  13
 11.  Herna BETS, Čs. brigády    0  12
 12.  U Hanuša, Čs. brigády    0  1
 13.  Herna Sedmička, Bělidla    0  12
 14.  Čerpací stanice Meziříčská    0  1
   CELKEM  15  87

Příjem z loterií, počítáno bez správních poplatků (65.000 Kč), tvořil v rozpočtu města za uplynulý rok 2013 významnou položku, celkem 5.910.305,65 Kč. Tento příjem získalo město prostřednictvím Ministerstva financí ČR v režimu sdílení daní podle počtu povolených VHP a JTHZ stejně jako další obce, které mají na svém území výherní hrací přístroje a videoterminály. Celkem 2.500.000 Kč z celkové částky bylo dáno v roce 2013 do grantového fondu města zejména na podporu sportu a kultury, různých zájmových organizací, ale také do sociální oblasti, tvorby a ochrany životního prostředí či volného času dětí a mládeže. V případě omezení či úplného zákazu provozování loterií na svém teritoriu by město muselo hledat jiné finanční prostředky, které by nahradily výpadek v příjmech, a musely by být kráceny jiné výdaje  rozpočtu.

Jaké jsou zákonné možnosti omezení či úplného zákazu loterií?

Město Bystřice pod Hostýnem může stanovit obecně závaznou vyhláškou, že sázkové hry, loterie a jiné podobné hry mohou být provozovány pouze na místech a v čase touto vyhláškou určených, nebo stanovit, na kterých místech a v jakém čase je v obci provozování uvedených loterií a jiných podobných her zakázáno.

Město také může úplně zakázat provozování uvedených loterií a jiných podobných her na celém svém území. Účinnost takové vyhlášky by byla pravděpodobně k 1. 1. daného kalendářního roku. V takovém případě by s účinností nové obecně závazné vyhlášky nebylo vydáno Městským úřadem Bystřice pod Hostýnem již žádné povolení k provozování VHP. Ministerstvo financí ČR, které vydává povolení k provozování JTHZ, by regulující obecně závaznou vyhlášku ode dne její účinnosti muselo respektovat. To znamená, že ode dne účinnosti takové obecně závazné vyhlášky by jiná technická herní zařízení již nepovolovalo. Při rušení již vydaných a platných povolení v závislosti na existenci nově přijaté obecně závazné vyhlášky bude Ministerstvo financí posuzovat, zda existence obecně závazné vyhlášky je důvodem pro zrušení povolení, a to především s ohledem na další ústavně vymezené principy, jak upozornil Ústavní soud ČR: „Jakmile Ministerstvo financí zjistí kolizi vydaných povolení s obsahem obecně závazných vyhlášek, je povinno ze zákona zahájit řízení o přezkumu těchto povolení a postupovat v intencích § 43 odst. 1 loterijního zákona,“ jež umožňuje zrušit již vydaná povolení. „Pokud tak Ministerstvo financí nepostupuje, zasahuje do ústavního práva na územní samosprávu obcí.“


O provozování výherních hracích přístrojů a jiných technických hracích zařízení na teritoriu Bystřice pod Hostýnem jednala v červnu rada města. Rada si nechala zpracovat podrobnou analýzu situace a bude v jednáních pokračovat.

Mgr. Emílie Pánková, finanční odbor MěÚ Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik