Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Alternativa nezklamala

Poslední srpnová sobota patří v Bystřici hudebnímu festivalu Letní Alternativa. Letos mohly přibližně dvě stovky fanoušků na nádvoří zámku porovnat naprosto odlišné hudební žánry i názory.  

První dvě hodiny Alternativy patřily hostům z Německa. Kapely Forkupines a Frozen Acid přivezly kvalitně zahranou směs punku a současného rock´n´rollu. V nelehké roli přesdkokanů, a také pro první návštěvníky, se Němci ve svých setech předvedli jako kvalitní muzikanti, a především poctivě a sympaticky zahřáli pódium pro hlavní hvězdu večera –pražské Plexis.


 Tato kapela v čele s Petrem Hoškem, legendou českého punkrocku, smetla zbylý prach z podia bez jakýchkoli pochybností. Fanoušci si mohli zazpívat dnes už nesmrtelné songy jako Půlnoční rebel nebo Svět jsou jen bary přímo s jejich původním autorem, který i přes svůj věk a punkovou minulost v Bystřici nic neošidil.


Po Plexis mělo pódium původně patřit íránským Langtunes, kteří ale vystoupení z technických důvodů odvolali. Náhrada, nujazzová Lesní zvěř z Brna, ale překvapila naprosto všechny. Kvarteto ve složení klávesy, bicí, trumpeta a zpěv uzavřelo celé nádvoří zámku do nekonečné rytmické extáze a psychedelického souznění. Skladby se prolínaly od tichých, tklivých momentů plných napětí (např. skladba Hostýn) až do extatických fúzí freejazzu s drum´n´bassovými pasážemi, kdy obecenstvo zůstávalo stát v až nábožném údivu, aby poté nadšeně a živelně aplaudovalo. Festival takovéto ovace na otevřené scéně ještě nezaznamenal.


Zklidnění před závěrečnou bouří přinesla tradiční fireshow v podání Ardor Viridis, kteří každoročně svá představení obohacují o další prvky a náročné ohnivé kreace. 

Konec Alternativy patřil po dvou letech opět holešovským Los Perdidos, kteří vystupovali netradičně v devítičlenné sestavě, a dokonce netradičně i bez deště! Jejich nekonečné španělštinou kořeněné rytmy roztancovaly celé zámecké nádvoří a jen mírný časový skluz akce a policejní hodina ukončily bujarou show a vyprovodily nadšené publikum k domovům.


Letošní pátý ročník Letní Alternativy, hudební přehlídky kvalitních kapel zpoza mainstreamu,  byl zatím, jak se zdá, jedním z nejvydařenějších v jeho dosavadní historii.

Za pořadatele a dramaturgii Tomáš Hradil



Design By Macik