Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Náhrobní kámen patří Emilii

V textu Léto čas restaurátorů (9/2014, str. 14–15) jsme psali o obnově náhrobního kamene na starém hřbitově v Zahájeném a zmiňovali se o tom, že jméno zemřelého už nebylo možné restaurovat, protože se z nápisu nic nedochovalo. Ing. Ludvík Režný z Bystřice pod Hostýnem však jméno bezpečně vypátral v archivních matrikách uložených v Moravském zemském archivu, v matrice zemřelých v Bystřici pod Hostýnem (rok 1875) a v matrice narozených v Uherském Hradišti (rok 1851).


Podle matriky zemřelých patří poslední dochovaný náhrobní kámen na starém hřbitově v Bystřici pod Hostýnem Emilii Wilhelmině Kramer, svobodné, z Uherského Hradiště. Zemřela podle zápisu v matrice 29. 6. v Bystřici pod Hostýnem v Dolní ulici č. p. 54 na tuberkulózu a pochována byla 1. 7. 1875. Možná byla v Bystřici na léčebném pobytu.
http://actapublica.eu/matriky/brno/prohlizec/signatura/?strana=146&signatura=7505


Podle matriky narozených se Emilie Kramer narodila 27. 7. a pokřtěna byla 30. 7. 1851 v Uherském Hradišti, č. p. 18. Jak píše Ludvík Režný, tento dům je dnes spojen s vedlejším domem č. p. 19 na hradišťském Masarykově náměstí a jde o budovu městského úřadu. Otcem Emilie byl Franz Kramer, klempíř a podle jiného zápisu měšťan v Hradišti. Matka se jmenovala Karolína a byla dcerou Ignáce Brauera, úředníka v Ostrově, a jeho ženy Karolíny.


Laika ihned napadne otázka, jestli by se dalo jméno na restaurovaný náhrobní kámen ještě přidat. Jak říká Mgr. Miroslav Lanc z Národního památkového ústavu, územní odborné pracoviště Kroměříž, přímé doplnění jména už možné není. I když teď známe obsah textu, neznáme jeho původní podobu. Pokud by restaurátor jméno „naslepo“ doplnil, vznikl by nepodložený novotvar, což není cílem restaurování. 


Podle slov Ing. Dagmar Navrátilové z městského odboru památkové péče je ale možné instalovat poblíž náhrobníku tabulku se jménem a dalšími informacemi, případně i krátkým textem o historii hřbitova. Půjde jen o to zvolit ten správný materiál a najít vhodné místo.
Emilie Wilhelmina Kramer tak nezůstane zapomenuta.
msch



Design By Macik