Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jak Bystřičtí mateřskou školu založili

Jak Bystřičtí mateřskou školu založili
Část 3.

Znovu otevíráme kroniku historicky první bystřické mateřské školy, již od začátku 20. století psala pěstounka Gusta Holibková. Školní rok 1926–1927 zahájila školka 1. září 1926 v budově dívčí školy na náměstí, v jedné z volných tříd. Tomuto školnímu roku věnovala Gusta Holibková jednu stranu kroniky:

„Dne 6. prosince uspořádala A. Koželuhová, choť ředitele měšťanských škol, mikulášskou nadílku pro děti z mateřské školy. Dělnický potravní spolek poslal pro každé dítě sáček ovoce a cukrovinek.   
Dne 13. února byla pořádána besídka s rodiči a dítkami. Pěstounka zahájila besídku krátkou přednáškou o rozvoji a významu mateřského školství. Děti předvedly dramatizaci pohádky O Smolíčkovi od Boženy Němcové, výstup Pan doktor a Zubní desatero od Dr. Drimla. Zručnost při výtvarných pracích byla rodiči s velkým zájmem sledována a oceněna.
Dne 4. března vrátily sestry sv. Kříže část inventáře, který jim místní školní rada v roce 1913 půjčila. Scházející část byla v záznamu inventárním označena poznámkou „není k potřebě“.
V měsíci květnu pořádala Okresní péče o mládež svátek matek. Slavnost odbývala se v městském parku Zahájeném. Děti z mateřské školy předvedly kruhovou hru „Vrabčák“ od R. Budínské a přednesly výstup „Nejkrásnější oči“ od B. Herbenové.
Od 1. září 1926 do června 1927 zapsáno bylo 37 děvčat a 24 chlapců.“

V dívčí škole strávili bystřičtí předškoláci, 22 chlapců a 35 děvčat, i další školní rok.

Ve výchovném programu zavedla pěstounka při pracích výtvarných skupinové zaměstnání. Při počtu 50 dětí je naprosto nemožno všem dětem dostatečně se věnovati. Pracují-li ve skupinách rozdělených podle stáří a dovednosti, odvádí je samostatná práce od šablonovitého napodobování, jež ubíjí v dětech veškerou tvořivost.
V tomto školním roce zavedena byla ve škole mateřské lékařská zdravotní školní služba. Dne 10. února vážila a měřila děti sociální pracovnice, 27. února prohlédl děti MUDr. Slanina z Holešova. Shledal u většiny dětí chudokrevnost.
Dne 23. června 1928 jsme v našem městě vítali vzácného a milého hosta, prvního presidenta republiky Československé T. G. Masaryka."

Pro školní rok 1928–1929 vzrostl počet žactva v dívčí škole a školka se musela přestěhovat z místnosti 1. třídy do prázdného bytu ředitele. 

Mateřská škola má nyní dvě místnosti, šatnu a pracovnu. Šatna je pro mateřskou školu pravým dobrodiním. Odkládají-li děti svrchní šaty v pracovně, je takřka nemožno místnost řádně větrati. Účinek tohoto zařízení je velmi uspokojivý. Děti se naučily vzorně oblékati i svlékati, vyzouvati a obouvati. Také v pracovně bylo mnohem méně prachu. Podlahy olejem napuštěné se pro mateřskou školu naprosto neosvědčily, protože děti při hrách utírají olej a prach z podlahy svými šaty.
Dne 7. října nastoupila nová opatrovnice Františka Krybusová. V tomto měsíci byla také přijata Libuše Janotová z Bystřice pod Hostýnem se svolením okresního školního úřadu jako hospitantka.

Dne 3. ledna 1929 zavedla Okresní péče pro mládež mléčnou akci na obou školách. Mateřská škola dostávala od 1. března 2–5 litrů mléka na každý návštěvní den.

V únoru nastaly kruté mrazy a návštěva ve škole mateřské velice poklesla. Sněhové závěje v ulicích našeho města dosáhly 3–4 metrů výšky. Proto správa školy přerušila docházku, a to od 12. února do 9. března.
V květnu prohlížel děti zdravotní rada MUDr. Slanina. Shledal, že většina dětí potřebuje vydatnější stravu.
Školní rok ukončen 28. června 1929.“ 

Pokračování příště.
Připravila msch



Design By Macik