Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Obadal s Vybíralem úspěšně dokončili domácí Barumku

Barum rally je pro každou posádku vrcholem roku. Jinak tomu není ani u Milana Obadala s Ivem Vybíralem. Tato dvojice usedla do Hondy Civic Vti, jak je u ní už zvykem. Konkurence ve třídě 9 byla velká už při čtení startovní listiny, proto se závodníci těšili na pěkné souboje.


Všechno začalo trénováním už ve středu, kdy se najížděly nedělní rychlostní zkoušky. Ve čtvrtek pak přišly na řadu těžké erzety Semetín, Troják a zbytek sobotní etapy. „Při najíždění rychlostní zkoušky Semetín jsme na tréninkové fabii prorazili vanu. To jsme nevěděli, že to byl teprve začátek problémů, které nás provázely po celý závod,“ řekl Ivo Vybíral.


Slavnostní start Barum Czech rally Zlín byl tradičně na zlínském náměstí Míru. „Těšili jsme se z velkého počtu fanoušků a kamarádů, kteří si udělali čas a přišli nás na rampu podpořit. Udělalo nám to obrovskou radost. O půl desáté večer jsme odstartovali do městské zkoušky, na které panovala fantastická atmosféra. Kolem trati bylo veliké množství diváků. Opravdu jsme si to užili,“ řekl Milan Obadal. Kluci šli spát na 7. místě ve třídě 9 a s myšlenkou, že opravdový závod začíná až v sobotu ráno.


Hned při rychlostní zkoušce Troják se k posádce štěstí otočilo zády. „Bohužel nám po deseti kilometrech začal v převodovce vypadávat druhý a třetí rychlostní stupeň a o pár kilometrů dál nám praskl klínový řemen pohánějící alternátor. Po dojezdu do cíle vložky, se nám povedlo nasadit nový klínový řemen s velkou pomocí navigátora Radka Juřici. Ovšem s výměnou převodovky jsme museli počkat až na noční servis, kde kluci od Sparrow racing teamu odvedli opravdu dobrou práci. Stihli vyměnit převodovku a my odjeli ze servisu ve svém čase,“ říká Ivo Vybíral. Kluci se tedy po sobotní etapě usadili na 6. místě ve třídě. Nic na tom nezměnila ani desetisekundová penalizace za předčasný start na čtvrté rychlostní zkoušce.


V neděli Milan s Ivem odstartovali s novou převodovkou, která však měla dlouhé převodové stupně. „První průjezdy jsem si na to musel hodně zvykat. Auto nemělo tah do kopců a pomalu odjíždělo ze zatáček. Ale i tak jsme byli rádi, že jedeme a nemuseli jsme v sobotu odstoupit,“ přiznal Milan Obadal.


Problémům ale nebyl konec. Mechanici v servisu zjistili, že je na hondě utržený silentblok motoru. Posádka si navíc stěžovala na problémy se spojkou. I přes tyto komplikace Milan s Ivem dokončili náročnou Barumkua dojeli až na cílovou rampu. Kluci se nakonec umístili na 49. místě absolutně a na 6. místě ve třídě 9.


„I přes všechny problémy jsme si domácí Barum Czech rally Zlín hodně užili. Jsme rádi, že jsme nejtěžší závod v České republice dojeli až do cíle a posbírali tak ohromné množství zkušeností. Závěrem chceme moc poděkovat celému Sparrow racing teamu, za skvěle odvedenou práci po celou dobu závodu, našim skalním fandům od AK rallyfans a všem divákům, kteří vytvořili super atmosféru podél rychlostních zkoušek,“ vzkazují oba závodníci.
MO



Design By Macik