Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Znovu vycházejí Nevšední osudy Baťova exportéra

Svazeček poutavě napsaných pamětí Ing. Inocence Krutila, rodáka z Bílavska, dlouholetého představitele exportního oddělení firmy Baťa, byl před deseti lety v říjnu první publikací vydanou v Edici Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem. Vzpomínky na  domov, vaření povidel, pasení krav či bílavskou dvojtřídku psané s citem pro skládání slov do dramatických, vtipných i poetických celků mnohé čtenáře okouzlily. Knížku tehdy k vydání připravili JUDr. Jaroslav Pospíšil a PhDr. Jaroslav Motal.


Už v roce 1995 však Inocenc Kutil vydal daleko objemnější vzpomínky, v nichž detailně zachytil svůj bohatý, dobrodružný profesní život a své osudové spojení s firmou velké legendy obuvnického průmyslu. Knihu vydalo pod názvem Nevšední osudy Baťova exportéra nakladatelství Atelier IM Luhačovice PhDr. Ireny Voštové a arch. Miloše Bařinky. Obdivnými předmluvami knihu opatřili Ing. arch. Vladimír Karfík i Josef Barbořík. Text tvořený rychlými záznamy a střihy, věcný, lakonický, se sklonem k dramatické zkratce zachycuje působení Inocence Krutila u firmy Baťa od roku 1933 až po zlomová 50. léta. Autor popisuje organizaci a techniku baťovského exportu, atmosféru ve firmě, způsob práce a zběsilý, tvrdý životní styl baťovců, vzpomíná na lidi nejrůznějších charakterů, s nimiž se setkal v domovském Zlíně i ve svých působištích v Tunisu, Alžíru, Maroku, Gibraltaru a na Kanárských ostrovech, v Holandsku, Anglii i Americe. Pozoruje svět, cizí zvyklosti, jiné kultury, osobitě komentuje i události druhé světové války, jimiž je firma zasažena, a nástup komunismu v tehdejším Československu zažívá na vlastní kůži v komunistickém vězení.


Nyní, po téměř 20 letech od prvního vydání, nakladatelé připravili vydání druhé, doplněné o množství nově objevených informací. Kniha vyšla v polovině září letošního roku. „Na druhé vydání jsme začali pomýšlet, když přicházelo stále více e-mailů od studentů a mladších lidí – většina z nich sháněla materiály k diplomovým či jiným odborným pracím na téma Baťa,“ říká Irena Voštová z vydavatelského týmu. „Dotazovaly se i firmy, mnohdy významné, a zajímaly se o baťovský systém exportu zboží do ciziny, který ve své knize Inocenc Krutil podrobně popsal. Baťovský způsob podnikání je stále aktuální. Co je staré, nemusí být nutně nemoderní. Před rokem 1948 byla ČSR oblíbená a známá svými výrobky a tradice československého zahraničního obchodu byla opravdu bohatá.“ Zdrojem nových informací se staly pro vydavatele zejména kontakty s Fakultou managementu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kde se mladí asistenti začali zajímat o principy baťovského podnikání, setkání s absolventy bývalé Baťovy školy práce či s majiteli a vedením firem, které batismus jako fenomén modernosti rozvíjejí v praxi. Nově se v knize objeví také téma letectví. Jak říká Irena Voštová, výzkumy posledních dvaceti let ukázaly, že letecká doprava byla velmi významná pro uzavírání zakázek a hrála zásadní roli v rozvoji firmy Baťa. Oba Baťové, Tomáš i Jan, podnikali dlouhé letecké cesty za obchodem do Indie, USA, do Afriky.

„Kniha ale znovu připomene zejména vzácnou a mimořádnou osobnost Ing. Inocence Krutila, jeho schopnosti, pracovitost, pohotovost, vytrvalost, moudrost“ říká Irena Voštová. „Bezmocnost a pronásledování prožívají lidé různě a Ing. Krutil patřil v 50. letech k těm statečným, kteří dokázali překonat překážky, zachovat morálku a mravní postoj. Psal, tvořil, vysvětloval lidem a nevzdával se. Tuto knihu je opravdu nutné číst pečlivě, srovnávat časy minulé s dneškem a nechat se inspirovat,“ uzavírá Irena Voštová z nakladatelství Atelier IM Luhačovice.


Reedice úspěšné knihy vychází u příležitosti letošního 120. výročí založení firmy Baťa.  Zajímavou výstavu o obchodních aktivitách a reklamní činnosti firmy mohou zájemci navštívit od 16. listopadu 2014 ve 14/15 Baťově institutu ve Zlíně.
msch



Design By Macik