Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Naše velké vítězství s TurboCADem

V půlce dubna se v našem hlavním městě konala soutěž studentských projektů zpracovaných v programu TurboCAD, kterou pořádá firma Špinar – software, s. r. o. Jedná se o mezinárodní soutěž a zúčastnily se jí i prestižní české univerzity. Soutěž se konala na půdě České zemědělské univerzity v Praze a o přízeň poroty v samotném finále soutěžilo 18 studentských projektů. Studenti Střední školy nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem obsadili fenomenální 1. místo v hlavní kategorii a nechali za sebou všechna přední pracoviště a univerzity.


První místo dostala vizualizace kinocentra Bruntál, které jsem si vybral pro svůj návrh z toho důvodu, že z Bruntálu pocházím. Na SŠNO Bystřice pod Hostýnem jsem se naučil s programem pracovat pod vedením Ing. Tomáše Bílka v předmětu Konstrukce.


Na projektu se mnou dva měsíce pracoval spolužák Marek Pšenica. Řídili jsme se podle skutečné předlohy, které jsme pouze vtiskli duši. Náš projekt se jmenoval Zařízení kinocentra Bruntál a vycházel ze skutečné reálné propozice bruntálského kina, jehož plány jsem si zapůjčil. Část promítacího sálu je reálná, u interiérů v sále jsme si pohráli s barevnou kompozicí a ve foyeru jsme zařídili virtuální kavárnu. U kavárny jsme zvolili jako optimální ergonomické židle DOWEL z bystřického TONu. Konferenční stolek VENEER je moje současná absolventská práce, dělal jsem 3D model stolku na školních 3D tiskárnách. Prezentace byla vztažena na onen konferenční stolek, protože dával celé kavárně linii a design.  Stačila přesvědčivá prezentace – a desetičlenná porota byla spokojena.


Když to hodnotím zpětně, byl můj úspěch určitě založen i na zkušenostech. Soutěž jsem vloni zažil jako zelenáč a hodně jsem pochytil. Sice se mi před tolika odborníky podlamovala kolena a minuty před vyhlášením výsledků se zdály dlouhé jako celý rok, ale pak to stálo za to. Vyhráli jsme programy TurboCAD, Daex CUT a Daex Generator, předplatné časopisu MM Průmyslové spektrum a obligatorní diplom. Program TurboCAD využívá vektorovou grafiku a používá se ke kreslení výkresové dokumentace s návazností na špičkové vizualizační výstupy, modelování 3D modelů a také k fotorealistickým vizualizacím. Software tam vlastně nahrazuje rýsovací prkno.  Program spolupracuje s velkou řadou dalších programů, jako je například právě DAEX Generátor, který umožňuje práci s knihovnou doplňků, a DAEX Cut  zase slouží pro tvorbu kalkulací a nářezových plánů. Jsem rád, že jsem do toho šel, a chtěl bych to zkusit příští rok v barvách Mendelovy univerzity znovu.

Radek Kovařík, student SŠNO Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik