Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Konírna přivítá punkovou nostalgii

Konírna bystřického zámku je opět připravena k dalšímu dílu Jarní alternativy, malého festivalu hudby na okraji mainstreamu, který pořádá místní radnice. V pátek 22. května se zde publiku představí čtyři kapely.


„Potřetí v historii festivalu se akce uskuteční v prostorách zámecké konírny a úvod letos bude patřit domácím muzikantům,“ sděluje dramaturg festivalu Martin Táborský a zároveň dodává, že i program pro srpnovou verzi festivalu na nádvoří zámku je již z větší části připraven.


„Jsme čtyřčlenná kapela z Bystřice pod Hostýnem, hrajeme mix alternativního rocku, metalu a elektroniky,“ uvádí za první skupinu Deviate Me její lídr, kytarista Jindřich Pánek. Po roce a půl existence se DM chystají v květnu vydat debutové CD, natočit klip a se svým stylem, který nazývají death disko, objet kluby v republice.


Z dalekého Mělníka přijede další vystupující –  rock´n´rollpunková parta Dead letters, složená z části ze členů známých Anyway. „Kluci s Anyway vystupovali na jednom z prvních ročníků Alternativ. Teď hrají v pozměněné sestavě, ale drží se stále v nekompromisním punkrockovém duchu. A dokonce s foukací harmonikou, “ přibližuje hosta z Čech Tomáš Hradil, druhý z promotérů Alternativy.


Nenadálým a příjemným překvapením pro návštěvníky má být bystřická punková legenda Lidská špinavost, která se pro jedinou příležitost dala dohromady přesně po dvaceti letech od svého rozpadu. „Kapela si připomíná kulaté výročí od své sice ne moc dlouhé, ale opravdu bohaté existence,“ sděluje Hradil a dodává, že v době působení na punkové scéně bylo členům okolo patnácti let a projeli celou republiku doslova s bubny a kytarami na ramenou. „Původní členové ve složení Rybíz, Mičus, Bary a Blábol už dva měsíce po víkendech ve zkušebně pilují staré pecky, aby v jediném vzpomínkovém koncertu na šedesát minut „nostalgicky“ navodili atmosféru poloviny devadesátých let a s tím dobu a muziku, která ovlivnila jednu generaci Bystřičáků,“ dodává Tomáš Hradil.


Závěr minifestivalu bude pak v režii českobritského progresivního dua s názvem 100 %. „Skvělí muzikanti ve složení basa-bicí připraví strhující psychedelický závěr Jarní alternativy. Jejich vystoupení bývají díky používaným smyčkám a často minimalistickému pojetí opravdovým zážitkem,“ shrnuje letošní jarní program Martin Táborský.
Zámecká konírna bude otevřena od 19 hodin.
-th-



Design By Macik