Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Prach, štěrk a pírka touhy z křídel Pegasů

Putovní výstava s názvem Karel Kryl – Doteky života otevřela letošní výstavní sezonu na zámku v Bystřici pod Hostýnem. Výstava fotografií a novinových textů ze sbírek Krylovy blízké spolupracovnice a kamarádky Jarky Otavové-Szabóové a její dcery Ester Benešové byla poprvé prezentována 21. srpna 1994 v Olomouci. Jak autorky říkají, je určena všem starším, kteří na Karla Kryla (1944–1994) rádi zavzpomínají, a všem mladým, kteří ho nikdy nepoznali, nečetli ani nezpívali. Zachycuje básníka a písničkáře svobody, jak bývá zván, zejména v době exilu a po jeho návratu zpět do vlasti. „Nejsou to snímky profesionálů,“ říká paní Otavová-Szabóová, „jde vesměs o fotografie, které s upřímnou láskou a obdivem pořizovali Karlovi posluchači a příznivci. Právě v tom je jejich pravá hodnota. Některé snímky zhotovil Karlův oficiální fotograf Jaromír Šimeček a ty dětské pocházejí z archivu jeho tety.“ Výstava nabídla navíc fotografie ze zákulisí koncertů, z umělcova soukromí, z prostých debat nad pivem, nechyběly ani novinové výstřižky, záznamy Krylových reakcí na dobovou politickou scénu a dokumenty o posledním rozloučení s ním. Okrajově zachytila i Krylovu výtvarnou tvorbu.


Neokázalá, ale jedinečná výstava připravená s láskou některým připomněla a jiným pomohla objevit osobnost skutečného básníka, který žil prudkými střety s realitou, a přesto byl nadčasový, tvůrce, jehož texty vynikají silou jedinečné obraznosti. 
Ti, kdo chtějí blíže pochopit Krylovo poexilové období, mohou otevřít knižní rozhovor Miloše Čermáka s Karlem Krylem, jenž v roce 1993 pod názvem Půlkacíř vydalo nakladatelství Torst. Souhrnem ostrých politických komentářů z let 1990–1993 je další v Torstu vydaná kniha Země Lhostejnost (2012), „překvapivě aktuální a výrazný hlas do diskuse o přítomnosti a budoucnosti české společnosti, politiky a kultury“.
msch



Design By Macik