Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



O Muzejní noci do kaple

Rekonstruovaná zámecká kaple s novou expozicí bystřického Klubu vojenské historie francouzského císařství se otevře pro zvídavou veřejnost dne 23. května 2015 v rámci Muzejní noci. Na podrobnosti jsme se vyptali předsedy klubu Radmila Tomčíka.  

Kdy a proč Klub přátel vojenské historie francouzského císařství vznikl, kolik má dnes členů a kolik let už jeho sekce spolupracuje s městem?
Klub vznikl 6. května 2011, aby sdružoval lidi se společným zájmem o historii napoleonského období. V současné době má 16 členů, všechny z  Bystřice pod Hostýnem a okolí, kteří jsou zároveň také členy jiných klubů vojenské historie vzhledem k příslušnosti podle zbraně a příslušnosti ke konkrétní historické vojenské jednotce. Klub s městem spolupracuje od svého vzniku, bez takové spolupráce by ostatně nemohl fungovat a bez podpory města by nemohl ani vzniknout.
Jaká je dnes hlavní náplň vaší činnosti?
Mezi hlavní cíle klubu patří prezentace určitého období naší historie – jak v širším evropském kontextu, tak i doma. Snažíme se ukazovat, jak tehdejší vojáci žili, jak se stravovali, jak se bavili. Ukazujeme například i zdravotní službu a fungování dobových špitálů.
Kde jste měli jako klub doposud své zázemí?
Jako depozitáře jsme využívali a využíváme vyhrazených prostor na bystřickém zámku. Máme tam uskladněny věci, které potřebujeme pro svou činnost. Dosud ale neexistovala žádná místnost, kde bychom se mohli společně scházet, popřípadě prezentovat svou činnost.
Jak vznikala nová expozice v rekonstruované loudonské kapli?
Hledali jsme prostor, který by splňoval naše představy. S tím jsme se obrátili na město a pana starostu. Časem vznikla myšlenka pro tento záměr využít bývalou kapli v předzámčí.
Myslím, že po rekonstrukci je kaple důstojným místem jak pro klubovou činnost, tak i pro prezentaci všeho, co děláme. Při rekonstrukci jsme spolupracovali na detailech, které bylo třeba dořešit s ohledem na budoucí způsob a účel využívání místnosti. 
Co všechno v ní návštěvníci najdou? Co nejvzácnějšího, co nejzvláštnějšího?
Bude tu malá ukázka replik uniforem, výzbroje a výstroje francouzských vojáků napoleonské doby. Do vitrín jsme uložili i vzácné originály a nálezy z bojišť, jako jsou např. knoflíky, přezky, koule nebo křesací kameny. Návštěvníci tu najdou také obrázky a fotky z našich akcí doma i v zahraničí, a navíc ještě malou ukázku z úspěšné akce o vojenském špitálu, který po bitvě u Slavkova fungoval na bystřickém zámku.
Co pro vás tento nový prostor znamená?
Pro nás, členy Klubu přátel vojenské historie francouzského císařství, je to splněný sen o tom, že budeme mít kvalitní místo pro naše schůzky a možnost seznamovat veřejnost s naší činnosti a historií. Žákům základních škol či speciálním skupinám návštěvníků můžeme nabídnout i přednášky o napoleonském období doplněné projekcemi. Předpokládáme, že budeme prostor a expozici přechodně upravovat podle konkrétních historických událostí a nových zážitků. V tomto roce si připomeneme 200. výročí bitvy u Waterloo a 210. výročí bitvy u Slavkova. Rekonstrukcí obou těchto bitev se členové našeho klubu zúčastní.
Děkujeme za rozhovor.
msch



Design By Macik