Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Květen – měsíc včel a včelařů

Stačí se podívat do kalendáře, každý den má někdo svátek. Svátky mají lidé, události, instituce, svátek má i Země. Od roku 2012 také včely a jejich chovatelé. Stalo se tak v rámci mezinárodního setkání včelařské mládeže (IMYB – International Meeting of Young Beekeepers) v Praze dne 10. 7. 2012. V Senátu ČR toho dne vyhlásili tento svátek zástupci 14 zemí a jejich myšlenka se rychle rozšířila dál. Květen byl vyhlášen Mezinárodním měsícem včelařství a 20. květen Mezinárodním dnem včel.


 Je to symbolické, neboť příroda nejvíc kvete, včely mají nejvíc práce a včelaři se těší na medovou snůšku. Málokdo si ale uvědomuje, že nejsou jen ty příjemné chvíle medobraní, pozorování života na česně, dýchaní příjemné vůně linoucí se z úlů. Jsou i starosti o zdraví včel, zda bude počasí příznivé a zda příroda včelám poskytne dost nektaru a pylu. S obavami včelaři sledují postřiky polí různými chemikáliemi, nelibě nesou kácení stromů, které roky včelám poskytovaly potravu, nelíbí se jim ani „zelené pouště“ veřejných prostranství a našich zahrad bez kvetoucích bylin. Co tedy udělat, aby včely zůstaly i nadále trvalou součástí naší přírody, našeho života? O to se starají především včelaři – chovatelé včel. Je to pro ně záliba, užitečný a prospěšný koníček, radost i příjemná práce. Protože v jednotě je síla, jak praví staré moudro, jsou sdruženi do zájmového seskupení, které v Bystřici p. H. vzniklo před 99 lety. Ano, je to tak, za rok si budeme připomínat 100. výročí založení Včelařského spolku pro Bystřici pod Hostýnem a okolí. O tom, jak si připomeneme tyto kulatiny, vás budeme příležitostně informovat.


 A jaká je současnost? V samotné Bystřici, včetně Lázní a Rychlova, má 38 včelařů na 39 stanovištích 265 včelstev, v integrovaných obcích (Bílavsko, Hlinsko pod Hostýnem a Sovadina) dalších 14 včelařů na 13 stanovištích obhospodařuje 193 včelstva, to je stav na začátku vegetačního období. Hlavně počty včelstev se během roku mění – tu se nějaké včelstvo vyrojí, tu padne hlady nebo důsledkem nemoci, jindy včelař vytvoří oddělek nebo smetenec, a hned je o včelstvo víc. Brzy se řady včelařů rozrostou o další chovatele – účastníky celoročního kurzu pro začínající včelaře a zájemce o chov včel, který letos probíhá za účasti 23 přihlášených. Dalšími adepty jsou ještě žáci základních škol, v současné době je jich 8, ti pravidelně navštěvují včelařský kroužek.  Aby jejich příprava byla co nejlepší a znalosti o včelách co největší, pořídili jsme pro jejich názornou výuku model včely dělnice. Nebyla to levná záležitost, proto jsme se obrátili na Nadaci ČEZ, z jejíchž finančních prostředků jsme mohli model včely zakoupit. Kufřík na uskladnění a přenášení včely nám sponzorsky poskytla místní firma Reisenthel. Oběma sponzorům tímto vyslovujeme své poděkování.


 Chceme-li oslavit květen jako měsíc včelařství, musíme se zamyslet i nad budoucností včel. Není to jen otázka množství včel v místní krajině, ale i kvalita jejich výživy. Má krajina dost květů, zdrojů nektaru a pylu, aby spolehlivě uživila stávající množství včelstev? Staráme se o městskou zeleň i po této stránce? Zeleň ve městě, to nejsou jen trávníky a jakékoliv stromy. Žádoucí z pohledu včelaře a včel je mít kvetoucí louky místo trávníků, místo stále zelených jehličnanů raději kvetoucí ovocné stromy v zahradách, okrasné, a přitom včelami vyhledávané stromy ve veřejné zeleni. Místo sekaných trávníků raději vysévat směsi bylin, které se po celý rok střídají v kvetení. Jsou pak krásně barevné a lidskému oku lahodící, vytvářejí prostředí příznivé nejen včelám, ale taky motýlům, čmelákům, včelám samotářkám a dalším zástupcům hmyzí říše. Včelaři jistě půjdou příkladem, využijí své zahrádky a jejich méně navštěvované kouty k výsadbě. Jak praví jedno včelařské moudro: Na všechny tvé choroby, včela lék ti vyrobí. Važme si včel a vytvářejme podmínky pro jejich život.
            

-Zk-



Design By Macik