Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kozákovi s indiány poputují do Holešova

V roce 2010 se bystřický obraz Zdeňka Buriana původně nazvaný „Na památku Karly Kozákové“ stal součástí výstavy České stopy v Brazílii konané v Tereziánském křídle Pražského hradu. Letos v květnu se vydává znovu na cestu, a to doslova. Zapůjčen bude Městskému kulturnímu středisku v Holešově pro výstavu Cesta kolem světa. Na své místo do vestibulu 1. patra bystřické radniční budovy se obraz vrátí až v říjnu. „Zdeněk Burian – Vladimír a Karla Kozákovi z Bystřice pod Hostýnem u indiánů Kamaiura na řece Šingú v Brazílii v roce 1952,“ uvádí mosazný štítek na jeho rámu.

Výstava obrazů Zdeňka Buriana Cesta kolem světa s podtitulem Z prvohor na Divoký západ věnovaná 110. výročí narození slavného českého malíře a ilustrátora má vedle proslulých školních obrazů pravěkých lidí a mamutů představit i Burianovy kvaše ke knihám Karla Maye, Julese Verna, Rudyarda Kiplinga, Jacka Londona či Eduarda Štorcha, připomenout autorovy vize velrybářských a pirátských výprav, dobrodružných cest do Tichomoří, na Borneo nebo do Jižní Ameriky.


Výstava bude čerpat ze sbírek třinácti soukromých sběratelů a tří institucí – Památníku národního písemnictví Praha, Zoologické zahrady Dvůr Králové a města Bystřice pod Hostýnem. V Zámecké galerii Holešov ji můžete navštívit od 28. května do 27. září 2015.


Bystřický obraz bude co do námětu a okolností svého vzniku na výstavě jistě jedinečným exponátem. Cestovatel Vladimír Kozák si ho na památku své sestry Karly u malíře v roce 1972 osobně objednal. Měl to být také jeho dopis a dar městu. Každý detail obrazu spolu malíř a cestovatel na dálku pečlivě konzultovali. Píše se, že postup tvorby žádného z mnoha Burianových děl nebyl zdokumentován tak podrobně. Malíř nechával obraz v různých fázích fotografovat a fotografie posílal do Brazílie, aby zadavatel mohl sledovat, jak dílo vzniká. Za obraz zaplatil Vladimír Kozák malíři 3.000 dolarů. Dokončený jej pak v roce 1976 přivezl do Bystřice pod Hostýnem sám Zdeněk Burian.
msch



Design By Macik