Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Mladé jasany vysazeny na náměstí

Na bystřickém náměstí se na přelomu dubna a května objevily mladé stromky.  Vysazeno bylo 18 stromů druhu jasan zimnář, známého také jako jasan manový. Název druhu – manový odráží vyšší obsah cukru manózy v jeho pletivech. Vysazená odrůda Meczek vznikla v Maďarsku.


Jasany zaplnily prázdná místa po původních višních křovitých, které již většinou odumřely. Vzhledem k omezeným prostorovým poměrům pro kořenový systém byl pro výsadbu i tentokrát zvolen menší strom s pomalým růstem. Má kulovitou korunu, kterou většinou není nutné ořezávat. Další výhodou je jeho nenáročnost na druh půdy; vyhovují mu půdy dobře odvodněné a sušší. Strom je atraktivní svými bílými střapatými a voňavými květy, které se objevují již na středně mladých jedincích. Stejně jako u našeho domácího druhu jasanu si ale  na květy a listy musíme počkat až do května nebo června. Květenství pak o to víc vynikne, protože v této době jsou již magnólie, třešně, jabloně, sakury a další výrazně kvetoucí zdobné druhy dávno odkvetlé.


Věříme, že vysazené stromy i další úpravy zeleně, které budou na náměstí dále probíhat, oživí a zpestří centrum našeho města.  
Ing. Tomáš Svačina



Design By Macik