Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Z centra na sídliště Salzkottenskou promenádou

Město Bystřice pod Hostýnem a Spolek partnerství Bystřice pod Hostýnem – Salzkotten zahájí v nejbližších dnech práce na budování Salzkottenské promenády v ulici Kamenec. Promenáda se stane obdobou Bystřického náměstí (Bystřicer Platz) v německém Salzkotten, poctou přátelům a stálou upomínkou na partnerství mezi oběma městy. Kamenec navíc prohlédne a procházky kolem řeky pod kaštany budou o něco malebnější.


Úpravami podle projektu Ing. arch. Hany Vinklárkové a proměnou na Salzkottenskou promenádu projde pravý břeh Bystřičky na Kamenci – od ocelového mostu pro pěší v blízkosti veterinární ordinace až po křižovatku ulic Kamenec a Bělidla. Na tomto břehu zatím stojí čtyři kontejnery na tříděný odpad, lavička a odpadkový koš, kolem řeky vede přírodní neohraničený chodník. Jak je vidět na archivní fotografii, kdysi byl chodník kolem řeky o něco širší, vysypaný zřejmě pískem a od svažujících se břehů řeky zpevněných kameny ho odděloval nízký plůtek z dřevěných kůlů a drátů. Břeh byl lemován poměrně hustým čerstvě vysázeným stromořadím.


A jaká je tedy nejbližší budoucnost, pokud jde o podobu této části Kamence? Začátek promenády u mostu má být nejreprezentativnější – kontejnery proto budou přemístěny jinam, přibude travnatá plocha, květinový záhon a nové objekty. Dva kameny, které v Hostýnských vrších pro daný účel speciálně vybral a opracoval místní kamenosochař Jan Kozel, ponesou kované znaky měst Salzkotten a Bystřice pod Hostýnem pocházející z dílny Dušana Zábranského z Býškovic. O původu, smyslu a okolnostech vzniku promenády i partnerském městě Salzkotten bude vypovídat krytá informační tabule umístěná poblíž. Stezka s mlatovým povrchem podél Bystřičky o šířce 150 cm by měla být vyrovnána a vyspádována štěrkodrtí a po obvodu osazena obrubou z ocelové pásoviny. Asi uprostřed se stezka rozšíří, aby vzniklo odpočívadlo s dvěma lavičkami (na promenádě jsou plánovány celkem čtyři) lemované po obvodu záhonem. Květinových záhonů vznikne několik. Bohužel se na nich neobjeví letničky přivezené jako osivo pro daný účel přímo ze Salzkottenu. Jak uvádí zahradní architektka Hana Vinklárková, letničky potřebují dostatek slunce a mají velké nároky na prostor, proto se k výsadbě pod stromy nehodí. Záhony se navíc musí každoročně obnovovat. Na extenzivních štěrkových promenádních záhonech pravděpodobně porostou trvalky (19 druhů) a okrasné trávy (3 druhy). Na slunečných místech by se podle projektu měla objevit například sasanka japonská, denivka, hvězdnice, pryšec mnohobarevný, kopretina velkokvětá, třapatka nachová, levandule lékařská nebo perovskije lebedolistá, v polostínu a stínu bohyška, rodgersie, tlustonitník klasnatý, udatna lesní, čemeřice černá, bergénie či barvínek menší, zběhovec plazivý a kontryhel měkký, z trav bika sněžná, ostřice horská či ozdobnice čínská.  Na podzim doporučuje architektka vysadit mezi trvalky botanické druhy cibulovin – asi 650 ks modřenců a 500 ks narcisů. Jarní promenádě by pak vévodila modrá a žlutá barva.


Úprava části nábřeží si podle projektu vyžádá celkem 230.900 Kč, vč. DPH, z městského rozpočtu. V dubnu rada města jednohlasně schválila výjimku ze směrnice Pravidla pro zadávání veřejných zakázek a podlimitních zakázek ve zjednodušeném podlimitním řízení a rozhodla, aby ve věci uzavření smlouvy na úpravu promenády bylo jednáno výhradně se společností Technické služby Bystřice pod Hostýnem, s. r. o.


Salzkottenská promenáda bude symbolicky otevřena o prázdninách 22. srpna 2015 během slavnostního programu za přítomnosti hostů z partnerského města.
msch



Design By Macik