Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Filmový Tesák už má nástupce

Sedmnáctým Filmovým Tesákem skončila loni tradiční jedinečná setkání v hostýnských horách u filmového sběratele a znalce Vítězslava Tichého, která si s léty získala široký okruh příznivců. S prvním ročníkem nové filmové přehlídky se letos, po řadě úspěšných jednání, mnohá dobrodiní této akce pro ctitele stříbrného plátna vracejí zpět. Město Bystřice pod Hostýnem ve spolupráci s Filmovým klubem Bystřice pod Hostýnem, Asociací českých filmových klubů a pod záštitou Podhostýnského mikroregionu pořádají ve dnech 15.–17. dubna 2016 filmovou přehlídku, tentokrát na téma NÁŠ KRAJ A FILM.

Jak už název napovídá, promítat se budou filmy inspirované či jakkoliv jinak spojené s naším regionem, v jednom případě dokonce přímo s městem. Ústředním snímkem přehlídky by měl být barevný, širokoúhlý a v době svého vzniku unikátní film Jiřího Hanzelky, Miroslava Zikmunda a Jaroslava Novotného z roku 1961 „Je-li kde na světě ráj“. Setkáte se opět s filmovým historikem Pavlem Taussigem, ale i s hosty Petrem Novotným a Jiřím Novotným – syny zlínského filmaře Jaroslava Novotného, s historikem Ondřejem Machálkem, popř. Jiřím Blažkem, scénáristou filmové řady Legenda o živých mrtvých.

Všechny projekce letošní filmové přehlídky se uskuteční v Kině Klub Sušil v Bystřici pod Hostýnem a v horním salonku Společenského domu Sušil. Na místě bude možné zakoupit souhrnnou vstupenku na všechny projekce a besedy v hodnotě 300 Kč a zlevněnou pro členy filmových klubů za 200 Kč. Je připraveno také vstupné na kteroukoliv jednotlivou projekci podle vlastního výběru v ceně 70 Kč, pro členy FK za 45 Kč.  Vzdálenější zájemci o účast na filmovém minifestivalu budou mít tradičně zajištěno ubytování a stravu
Bystřičané i přespolní jsou srdečně zváni na jarní setkání s českým filmem, Vítězslavem Tichým a jeho hosty.

Program filmové přehlídky Náš kraj a film 

Pátek 15. 4. 2016

Kinosál, 16.00 – Dům ztracených duší (1967, režie: Jiří Hanibal, 75 min. ČB)
Jeden ze tří filmů podle scénáře Pavla Hejcmana (Smrt za oponou, Podezření). Do filmové podoby přepsal autor svůj román Dům za duhovou zdí. Poutavé detektivní psychologické drama s dobrými hereckými výkony. Hrají: J. Adamíra, M. Zounar, J. Štěpánková, A. Myšková, J. Jirásková, R. Brzobohatý, J. Bláha a další.

Salonek, 16.00 – Velká příležitost (režie: 1949, režie: K. M. Walló, 93 min. ČB)
Budovatelské drama ze stavby Tratě mládeže u Vizovic. Velká příležitost pro bývalé vězně začít nový život a projevit věrnost novým mocipánům. Silně schematické optimistické drama, na které mnozí později slavní herci (V. Menšík, K. Fialová) vzpomínali jako na své první setkání s filmem. Dále hrají: V. Chramostová, J. Štefl, V. Šmeral, Z. Dítě, J. Vojta s další.

Kinosál, 18.45 – Oficiální zahájení
Je-li kde na světě ráj (1961, režie: Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, Jaroslav Novotný, 79 minut, barevný, širokoúhlý)
Cestopisný dokument byl natočen za technické pomoci indického státu Džamu a Kašmír. Ukazuje především přírodní krásy Kašmíru, život jeho lidu a rozmach země. Filmem připomínáme osobnost slavného cestovatele Miroslava Zikmunda (*14. 2. 1919 v Plzni), který již dlouhá léta žije v e Zlíně.

• Beseda s hosty o tvorbě J. Hanzelky a M. Zikmunda a o jejich spolupráci se zlínskými ateliery.


Kinosál, 22.30 – Portáši (1947, režie: Václav Kubásek, 77 min., ČB)
Baladický příběh o neohrožených ochráncích hranic a jejich střetech s bandami zlodějů dobytka. Děj filmu se odehrává na sklonku 18. století na moravsko-uherském pomezí a již v době svého vzniku působil poněkud zastarale. V menší roli se ve snímku objevil houslový virtuos a pedagog Jaroslav Kocián, který hrál již v roce 1930 v prvním cele zvukovém filmu Když struny lkají.

Sobota 16. 4. 2016

Kinosál, 8.45 – Legenda o živých a mrtvých: Osudné rozhodnutí, Štvanice (1971, režie: Petr Tuček, část čtyřdílného TV filmu, 55 min.,57 min., ČB)
V příběhu posledního roku druhé světové války se prolínají tři světy – partyzánské skupiny skrývající se v Hostýnských vrších, důstojníků wehrmachtu snažících se partyzány zlikvidovat a také civilních obyvatel malého městečka. Snímek podle scénáře Jiřího Blažka se natáčel především v Holešově i v bezprostředním okolí Bystřice pod Hostýnem. Hrají: V. Fialová, J. Dušek, B. Slezáček, L. Lakomý, M. Pásek, L. Večeřa, S. Zindulka, J. Šebek a další.

Salonek, 8.45 – Nevěra (1956, režie K. M. Walló, 103 min., ČB)
Měsíc po skončení války se stává národním správcem Baťových závodů ve Zlíně bývalý dělník Josef Lang. Podléhá však bývalému úředníkovi a nepříteli nového režimu Andrlemu a nechává se zkorumpovat. Schematický snímek byl natočen podle románu „Bez šéfa“ Svatopluka Turka, autora nechvalně známého Botostroje. Hrají: G. Nezval, G. Valach, M. Vášová, M. Růžek, I. Kačírková, B. Prokoš, E. Klepáčová, S. Matyáš a další.

Kinosál, 11.15 – Škaredá dědina (1975, režie: Karel Kachyňa, 83 min., barevný)
Vesnice Žítková v době velké hospodářské krize. Do rodné chalupy se vrací starší syn starého Jurici. Ve městě není práce, a on potřebuje přežít těžkou dobu. Úprava scénáře přenesla film do folkloristicky působivější oblasti. Film byl natáčen v Kaňovicích u Zlína a vystupují v něm i členové bystřického souboru Malá Rusava. Podle stejné předlohy byl na Slovensku natočen film Bratia (Andrej Lettrich). Hrají: V. Pfeiffer, M. Markovičová, P. Čepek, M. Málková, K. Chromík, R. Hrušínský, ml., V. Babka, a další.

Salonek, 11.15 – Touha (1958, režie: režie: Vojtěch Jasný, 91 min., ČB)
Bezesporu nejvýznamnější filmovou osobností v našem regionu je rodák z Kelče Vojtěch Jasný, který v loňském roce oslavil 90. narozeniny. Jeho filmová báseň o čtyřech obdobích lidského života na pozadí čtyř období ročních je jedním z nejhodnotnějších českých filmů všech dob, který poprávu patří do zlatého fondu české kinematografie a v mnohém připomíná další autorův vrcholný film Všichni dobří rodáci.

Kinosál, 14.00 – Legenda o živých a mrtvých: Zámecká past, Cesta smrti (1971, režie: Petr Tuček, část čtyřdílného TV filmu, 50 min., 54 min., ČB)

Salonek, 14.00 – Hauři (1987, režie: Julius Matula, 87 min., barevný)
JZD Podhůra je v okolí známé svými „zvláštními“ metodami. Právě sem si přichází ověřit své schopnosti mladý unuděný inženýr Pavel Jaroš. I když autoři (Julius Matula, Miroslav Vaic) popírali inspiraci, snímek velmi připomíná praktiky někdejšího JZD Slušovice.

Kinosál, 16.30 – Hurá za ním (1988, režie: Radim Cvrček, 66 min., barevný)
Nepříliš kvalitní dětský detektivní film. Byl však prakticky celý natáčen v Bystřici pod Hostýnem a objevilo se v něm hodně místní mládeže i dospělých. Poslední filmová práce těžce nemocného Vladimíra Menšíka, který v té době souběžně natáčel v Humpolci film Dobří holubi se vracejí. 

Salonek, 16.30 – Tichá bolest (1990, režie: Martin Hollý, 95 min., barevný)
Film podle autobiografického scénáře Jiřího Křižana z Branek u Valašského Meziříčí. Citlivě zpracovává osudy otce a syna popraveného třídního nepřítele. Část filmu se natáčela přímo v autentickém prostředí, v Brankách.

Kinosál 19.00 – Hlavní večer s hosty 
• Vzpomínka na Pavla Vantucha
• Legenda o živých a mrtvých – beseda
• Překvapení na závěr
• Volná zábava

Neděle 17. 4. 2016

Kinosál, 9.30 – Domácí péče (2015, režie: Slávek Horák, 88 min, barevný)
Autorský film inspirovaný životním příběhem režisérovy matky a točený v Napajedlech patří mezi nejúspěšnější filmy loňského roku. Získal řadu významných ocenění a reprezentoval ČR v oskarovém klání o cenu Americké filmové akademie. Hrají: A. Mihulová, B. Polívka, T. Vilhelmová, Z. Krónerová, S. Venclovská a další.

Salonek, 9.30 – Advent (1956, režie: Vladimír Vlček, 77 min., barevný)
Film podle románu Jarmily Glazarové o těžkém životě beskydských horalů. Příběh svobodné matky a jejího synka natočil jako svůj nejlepší film režisér a scénárista Vladimír Vlček (Zítra se bude tančit všude, Komedianti, Rudá záře nad Kladnem, Mezi proudy). Pozoruhodný herecký výkon Marie Vášové v roli Roziny. Dále hrají: N. Jiránková, G. Hilmar, V. Rosenberg, O. Lackovič, Z. Baldová a další.

Připravili: V. Tichý, msch



Design By Macik