Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Co se dělo loni ve městě aneb Zpráva o bezpečnosti

Obvodní oddělení Policie ČR řešilo v minulém roce na teritoriu města Bystřice pod Hostýnem a v jeho okolí celkem 188 trestných činů (o 32 méně než v roce 2014) a 1 326 přestupků (o 203 více než v roce 2014). Zpracovalo 797 čísel jednacích – zprávy na základě žádostí soudů, státních zastupitelství, exekutorských úřadů, zprávy o provedení šetření, výslechů, o zajištění věcí, a další žádosti zejména státních organizací. Předvedeno bylo 23 osob, zajištěny 32 osoby, zatřeny 4 osoby, zadrženo 5 pachatelů trestné činnosti, vypátráno 19 osob, provedeno 85 eskort, z toho 20 na žádost soudu, do protialkoholní záchytné stanice bylo převezeno 12 osob. V rámci dopravně-bezpečnostních akcí zkontrolovali policisté obvodního oddělení PČR 2 734 motorových vozidel a 3 665 osob. 


Na obvodním oddělení pracovalo 15 policistů a jeden občanský zaměstnanec. Jak uvedl npor. Bc. Ladislav Chytil, DiS., vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Bystřice pod Hostýnem, místnímu oddělení a dalším složkám policie územního obvodu Kroměříž se v loňském roce podařilo objasnit 65,86 procenta případů, typy případů přitom byly stejné jako v roce 2014. Převládala majetková trestná činnost – vloupání do objektů, krádeže motorových vozidel, jízdních kol a odložených věcí. Přestupkového jednání se dopustilo 1 365 osob, z toho pět cizinců. Celkem 116 přestupkových jednání nebylo objasněno, zejména na úseku majetkových přestupků, 1 037 přestupkových jednání bylo řešeno v blokovém řízení a 159 z nich předáno k vymáhání celnímu úřadu. V blokovém řízení byly uděleny pokuty ve výši 258.500 Kč, z toho 62.500 Kč postoupilo obvodní oddělení k vymáhání celnímu úřadu. Celkem 197 přestupků bylo předáno k projednání správním orgánům. Šlo o přestupky v oblasti provozu na pozemních komunikacích, na úseku veřejného pořádku či majetku. Do systému BODYS (bodový systém řidičů) bylo během roku odesláno 276 hlášení.


Na teritoriu územního obvodu Kroměříž se v roce 2015 stalo 653 dopravních nehod. Dvě osoby při nich byly usmrceny, 44 osob těžce zraněno, 236 osob zraněno lehce. Hmotná škoda dosáhla výše 32.885.200 Kč. Na území sledovaném Obvodním oddělením PČR Bystřice pod Hostýnem došlo v minulém roce k 96 dopravním nehodám, jedna osoba zemřela, pět bylo těžce zraněno, 24 utrpělo lehké zranění. Hmotná škoda činila 2.954.600 Kč. Dvacet osm dopravních nehod se stalo na hlavním průtahu městem. 


Pokud jde o projevy domácího násilí, bylo v roce 2015 sepsáno celkem 26 úředních záznamů, což je o deset případů více než v roce 2014. Vykázána byla jedna osoba. V roce 2015 nebylo Obvodním oddělením policie ČR evidováno žádné rasově motivované jednání.


Podle slov npor. Bc. Ladislava Chytila, DiS., věnuje oddělení velkou pozornost prevenci. Úzce spolupracuje s preventivně informační skupinou Policie ČR a strážníky Městské policie Bystřice pod Hostýnem, využívá obnoveného kamerového systému v centru města. Preventivní akce uskutečňuje na základních a v mateřských školách.


Prioritou Obvodního oddělení Policie ČR Bystřice pod Hostýnem je v roce 2016 boj proti pouliční kriminalitě, protidrogové působení, ochrana veřejného pořádku a dohled nad bezpečností silničního provozu.


Jak potvrdil nadporučík Ondřej Měrka, zástupce vedoucího Obvodního oddělení Policie ČR Bystřice pod Hostýnem, novinkou ve vybavení je od začátku letošního roku dvoumístná terénní čtyřkolka značky Praga, typ Aligator. Umožní policejním hlídkám dopravu na hůře dostupná místa v terénu, jako jsou zahrádkářské kolonie či chatové osady. Snazší s ní bude také ostraha hřebenových cest v Hostýnských vrších, kde se rozmáhají skupiny motorkářů. Stroj pro zimní období disponuje speciálními pásy na kola a může jezdit i v hlubokém sněhu. Patří k němu také záchranářský batoh, takže policie počítá s jeho nasazením při větších sportovních akcích, jako je Bikemaraton Drásal, Rusavská padesátka a další. Premiéru měla čtyřkolka při letošní akci Hostýnský YEŤTY.
-red-



Design By Macik