Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Další pěšácký Yeťty? To snad ne!

Ano, bohužel tomu tak letos opravdu bylo. Po několikaleté tradici zimního Yeťtyho na běžkách se letos vlak vezoucí řadu těchto závodů tak trošku vykolejil. Pořád nesněžilo a závod byl vyhlášen jako pěší. Ale co se nestalo noc před velkým startem? Sníh napadl! Sice ne v takové míře, aby se na něm dalo ve větším počtu závodit, avšak někteří odhodlaní jedinci si přesto své „miláčky“ vzali pod paži a vydali se za dobrodružstvím. Naše cesta na dlouhou trať se tedy odehrála v sobotu 20. února 2016. Pro ty, kteří si vybrali trasu Hostýn – Troják začínal perný den již v 8.30 na vlakovém nádraží či na zastávkách po cestě na Hostýn. O hodinu později, ze stejného místa a stejným způsobem startovali zájemci o kratší trasu Tesák – Troják. Na Hostýně nás překvapilo vydatné sněžení, ale i tak bylo na startu hodně veselo. Někteří jedinci utíkali po svých nebo na běžkách, ostatní šli vycházkovou chůzí. Všichni závodníci museli projít přes dvě kontroly a získat kontrolní razítko. Na Klapinově čekali portáši a u Tří kamenů Rescue team Hostýnské vrchy.  Po cestě se rozdávaly koláčky a byla skvělá nálada. V cíli na Trojáku nás čekal funkčně vybavený stan, ve kterém každý dostal za odměnu pořádného „macka“, lépe řečeno pravý horský řízek s chlebem. Mohli jsme se zahřát čajem a samozřejmě i slavnou Yettyovkou! Každý účastník si odnesl diplom a malou drobnost. Pohodovali jsme, pobavili jsme se, podívali se na vyhlášení nejlepších borců letošní sezony – a alou do yettybusu a zpět do tepla domova!
Letošní ročník se opět velmi vydařil, počasí nikomu náladu nepokazilo, všichni byli spokojeni!

Adéla Novosadová

Letošní Yeťty v číslech
Kvůli dlouhodobě nepříznivému počasí se závodu letos zúčastnilo pouze třiatřicet nadšenců. Na start hlavní trati závodu Hostýn – Troják se postavilo celkem šestnáct sportovců. V kategorii mužů zvítězil Milan Vinklárek, který dosáhl času 54 minut 58 sekund, na druhém místě skončil Jaroslav Otáhal (01:41:40) a na příčce třetí se umístil Zbyněk Bambušek (čas 01:50:02). Prvenství mezi ženami vybojovala Pavla Omelková (01:41:40), jako druhá do cíle dorazila Renáta Šťastná (01:44:22) a na místě třetím skončila Irena Doleželová (02:14:47)
Sedmnáct závodníků nejrůznějších věkových kategorií se vydalo na kratší trasu Tesák – Troják. Nejúspěšnější ženou této trasy se stala Marcela Zavadilová (1:05:17), nejlepším mužem byl vyhlášen Radomír Kolaja, který tuto trať pokořil v čase 01:56:52. V kategorii do 18 let se nejlépe umístil dvanáctiletý Ondřej Zavadil (1:05:17), Tadeáš Vykopal, vítěz loňského ročníku, skončil s časem 01:14:48 na druhém místě a bronz si odnesla Monika Rohanová (1:56:26). Nejmladší účastnicí celého závodu se stala sedmiletá Nela Pírková, která trasu Tesák – Troják urazila za 01:55:34.
Všem závodníkům blahopřejeme! Yetty už se těší na další setkání při podzimním nočním pochodu Hostýnskou magistrálou, který se uskuteční 10. září 2016.
Město Bystřice pod Hostýnem děkuje za pořadatelskou spolupráci Klubu lyžařů Kroměříž a za vydatnou podporu členům SDH Chvalčov, SDH Hošťálková, portášům z Rusavy, Turistickému oddílu mládeže Pawnee, Klubu biatlonu Bystřice pod Hostýnem, MAS Podhostýnska, Rescue teamu Hostýnské vrchy a také Lyžařské škole Tony Ski School.

Markéta Gábová



Design By Macik