Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Městská policie Bystřice pod Hostýnem v roce 2015

V loňském roce došlo u městské policie k personálním změnám. Odešli dva strážníci, v jednom případě pro nesplnění požadovaného zákonného vzdělání a v druhém případě z důvodu ztráty zdravotní způsobilosti potřebné pro výkon funkce. Oba strážníci byli nahrazeni novými a stav zůstal zachován na počtu 12 strážníků a 3 civilní zaměstnanci.


Rok 2015 byl také rokem investic do úprav zázemí a vybavení, pořízeno bylo nové vozidlo. Začátkem roku byla provedena celková rekonstrukce v úřadovně, v části kuchyňky a šatny. V červenci získala městská policie nový služební automobil Škoda Octavia, aby nahradil stávající vozidlo Škoda Roomster. To bylo po pěti letech služby převedeno místní jednotce sboru dobrovolných hasičů, která ho dále využívá k přepravě osob a materiálu. Modernizován byl také kamerový dohlížecí systém, o jehož obnovu usilovala městská policie od loňského roku. Starý systém z roku 2008 již nevyhovoval požadavkům na kvalitu záznamu a neumožňoval uchovávat nahrávky dostatečně dlouhou dobu. Nové digitální kamery nahradily původní analogové a vylepšily kvalitu sledovaného přenosu hlavně v nočních hodinách. Městská policie plánuje v rámci prevence kriminality rozšířit kamerové body na další místa s předpokládaným vyšším pohybem osob a vozidel. Dalším prostředkem pro zefektivnění práce strážníků bylo v loňském roce spouštění a testování systému mobilní kanceláře VERA, pomocí kterého bude usnadněno a urychleno zpracování přestupků.


Problematiku ubytovny Podhoran lze shrnout do dvou oblastí, a to přetrvávající krádeže v supermarketech a záškoláctví dětí. V prvním případě byly osoby zadržené při spáchání přestupku ověřovány a sankcionovány uloženou blokovou pokutou, nebo byla věc šetřena Policií ČR jako trestný čin. V případě druhém byli žáci, kteří se vyhýbali výuce, předáváni rodičům na ubytovně a zjištěné informace postupovány odboru sociálně právní ochrany dětí při městském úřadě. Situaci na ubytovně lze v uplynulém roce hodnotit jako klidnou.


Strážníci se v průběhu roku zabývali běžnou činností, jako je dohled na veřejný pořádek, kontrola dodržování městských vyhlášek, odchyt volně pobíhajících zvířat, kontrola parkování motorových vozidel za cenu v místě sjednanou, dohled nad dodržováním dopravně bezpečnostní situace ve městě, vyprošťování osob z výtahů. V nepřetržitých 24hodinových službách je zaměstnanci a strážníky městské policie zajišťován pomocí pultu centrální ochrany dohled nad připojenými objekty, jsou přijímána oznámení a žádosti o asistenci od občanů, organizací, odborů městského úřadu a složek integrovaného záchranného systému.  Úřadovna městské policie slouží také jako ohlašovna požárů.


Preventivní činnost spočívala opět v návštěvách základních škol, kde se konaly přednášky na témata bezpečná cesta do školy nebo o chování dětí při oslovení neznámou osobou. Ve spolupráci se ZŠ Bratrství byl realizován dohled nad praktickou dopravní výchovou v provozu na komunikacích.


V dubnu 2015 opakovaně proběhly společné plánované dopravně bezpečnostní akce s policisty z obvodního oddělení Policie ČR věnované měření rychlosti vozidel a kontrolám vybavení jízdních kol. Spolupráce s Policií ČR je na velmi dobré úrovni, jak strážníci, tak policisté si vzájemně pomáhají při plnění pracovních úkolů v průběhu celého roku. Ke zvýšení výtěžnosti při objasňování protiprávní činnosti přispěje obnovený městský kamerový systém a jeho rozšiřování. Zřizování nových kamerových bodů je konzultováno právě s vedením obvodního oddělení Policie ČR.


Veřejnoprávní smlouva uzavřená s obcí Chvalčov o poskytování služeb Městské policie Bystřice pod Hostýnem pokračovala i v roce 2015. Na základě přijatých oznámení a žádostí o spolupráci odsloužili strážníci v katastru obce Chvalčov 37 hodin a obci Chvalčov byla za tuto službu vyúčtována částka 9.145 Kč.    


Strážníky bylo v uplynulém roce přijato a řešeno 720 oznámení občanů a organizací, doručeno 90 písemností, odchyceno 114 zvířat, většinou psů, kteří byli umístěni do záchytných kotců nebo předáni majitelům. Do protialkoholní záchytné stanice v Kroměříži bylo převezeno 23 osob. 


Přestupků, které se týkají porušování městských vyhlášek, podávání alkoholu mladistvým a přestupků proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití bylo řešeno 875. Tyto přestupky byly vyřešeny:
105 uložením blokové pokuty (v celkové výši 76.100 Kč),
16 postoupeno přestupkové komisi,
754 domluvou.
Nejvíce, celkem 3338, bylo přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Byly řešeny:
1139 uložením blokové pokuty (v celkové výši 526.400 Kč),
54 postoupeno odboru dopravně správnímu,
2 145 domluvou.

Celková částka za uložené pokuty činila 602.500 Kč. Náhrada škody 94.126 Kč.
Čtrnáct osob předvedeno na obvodní oddělení PČR nebo ke správnímu orgánu.
Služebním vozidlem ujeto celkem 28 700 km.

Městská policie Bystřice pod Hostýnem děkuje všem složkám, odborům, organizacím i jednotlivcům, kteří s ní v uplynulém roce spolupracovali a přispěli tak ke zvýšení bezpečnosti v našem městě.

Za městskou policii: str. Bc. Radek Sigmund



Design By Macik