Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rozhovor se starostou města Zdeňkem Pánkem nejen o podzimních volbách

Zdeněk Pánek (51) je starostou města Bystřice p. H již dvanáct let. Přestože má redakci hned naproti své kanceláře a je u nás častým hostem, do obsahu Zpravodaje nikdy „z vyšší moci“ nezasahoval a jeho vlastní příspěvky také nebyly zrovna časté. Starostovy plány do budoucnosti ale nabraly nový směr, a tak jsme ho sami požádali o větší rozhovor. Aby bylo jasněji.

Začněme rovnou k věci. Kandidátky do podzimních komunálních voleb už jsou známy, o křesla bystřických zastupitelů bude usilovat devět subjektů. Překvapil vás některý z nich?
Nejsem překvapený počtem stran ani jejich lídry či jmény kandidátů, vše bylo dopředu známo. Jsou tady tradiční strany i nové subjekty, na tom není nic špatného. Zastupitelstvo sestavené napříč politickým spektrem je žádoucí. Je demokracie, každý může volit či být volen. Spíš mě mrzí, že někteří kandidáti přenesli už měsíce před volbami do komunální úrovně podivné praktiky z vysoké politiky, které v důsledku poškozují město jako takové. Z toho jsem velmi zklamán.

Vaše kandidatura do Senátu je možná pro mnoho občanů překvapením. Znamená to, že už nechcete být starostou?
Nic takového. Svůj post starosty hodlám obhajovat a svou práci pro město beru nadále se vší vážností. Když jsem byl osloven KDU-ČSL, zda-li bych za ně nechtěl kandidovat jako nezávislý kandidát do Senátu, byl jsem trochu zaskočen a nabídku jsem opravdu zvažoval. Nakonec jsem ji, i s ohledem na důvěru, kterou ve mne vložili, přijal. Z pozice senátora bych mohl městu určitě výrazněji pomoci řešit některé problémy. Bystřicko i další regiony jsou pro některé politiky dlouhodobě na okraji zájmu, chtěl bych tuto situaci změnit.

Dají se obě funkce vykonávat naráz se vší zodpovědností?
Tak to samozřejmě nemohu předem tvrdit, ale domnívám se, že při dobré organizaci práce ano. Museli bychom na situaci reagovat ustanovením nové pozice druhého místostarosty a o povinnosti se rozdělit s kolegy. Souběh funkcí může být i výhodou, člověk je stále v kontaktu s každodenními starostmi obce. V Praze bych mohl částečně pracovat, ale žít budu určitě tady. Ale to už předjímáme. Uvidíme, jak všechno dopadne. Konkurence v našem volebním okrsku je velká, své kandidáty nasadily všechny vládní strany. A rozhodovat bude i volební účast, zájem lidí o dvoje volby najednou.

Co můžete svým voličům nabídnout vy, nezávislý kandidát?
Zejména dobrou znalost problémů, které je trápí. Každý region má své specifické potíže, ale díky dlouhodobé spolupráci a kontaktu se svými kolegy – starosty v jiných obcích a městech mám poměrně přesnou představu o tom, co která oblast potřebuje. I když jsem se do komunální politiky dostal vlastně náhodou díky podpoře voličů, pohybuji se v ní už čtyři volební období. Umím občanům naslouchat.

Vraťme se zpět do Bystřice. Chystáte nějaké zásadní změny?
Je potřeba zdůraznit, že řada velkých investičních akcí ve městě se začne realizovat až v novém volebním období. Výstavba domova pro seniory, o který je mezi občany opravdu velký zájem. V příštím roce by mělo začít budování částečného obchvatu města, spojka mezi výpadovkou na Loukov a na Hranice opravy střediska volného času Včelín a v neposlední řadě dojde i na změny na úřadě.

Tak to bude občany zajímat!
Nemyslím tím zásadní změny, propouštění poloviny úředníků či něco podobného, co si z neznalosti věci představují někteří radikálové. Jde spíše o stabilizaci úřadu, nastavení nových pravidel a hlavně zvyšování kvality poskytovaných služeb. Úředník musí být vstřícný a slušný, samozřejmostí je zdravení, slušné oblékání a kontrola docházky. Na zvyšování kvality řízení úřadu byl podán úspěšný projekt financovaný EU v tzv. výzvě 53 a nevylučuji, že po posouzení stavu dojde na úřadě i k některým personálním změnám. Je však důležité připomenout, že v roce 2003 jsme měli na vybranou – buď se staneme se obcí s rozšířenou působností, nebo budou občané z celého mikroregionu jezdit s každým dokladem do Holešova. Rozhodli jsme vyjít vstříc místním občanům, převzali jsme řadu nových agend a museli přijmout řadu nových úředníků. Taktéž programovací období EU klade na úřady, které chtějí být v žádostech o dotace úspěšné, další personální, organizační i technické nároky. Naším cílem je úřad optimalizovat.

Oblíbeným předvolebním tématem je i podpora sportu…
Na toto téma už byla napsána i řečena spousta polopravd i účelových tvrzení. Nevím, co dodat. Po všechna volební období, co jsem na radnici, se do sportu peníze dávaly. Nemohu za to, že ze tří žadatelů na začátku je teď 50, že finanční nároky sportovců rostou, ale možnosti městského rozpočtu jsou stejné, ne-li menší. Dvě třetiny městských grantů jdou sportovním organizacím, postavili jsme sportovní halu za 80 mil. Kč, které ještě splácíme. Řešením je jedině vícezdrojové financování, větší využívání dotačních a grantových titulů v rámci kraje i EU. Ano, můžeme dále jednat o větší podpoře města pro mládežnické oddíly, to se určitě shodneme.

Zastavme se ještě u bystřického zámku, který je tak trochu zakletý. Proč žádný projekt na jeho celkovou rekonstrukci dosud nevyšel?
Měli jsme skvěle připravený projekt na Evropské centrum nábytkářského designu. Měl nosnou myšlenku, zapojoval do života na zámku odbornou i laickou veřejnost, počítali jsme i s ubytovací kapacitou. Bohužel, nenašli jsme dostatek politické podpory a vyhlášená výzva našemu zpracování neodpovídala. Ani zmenšený a upravený projekt nebyl akceptován. Postupně se snižují i dotace státu z fondu na záchranu architektonického dědictví, z něhož už deset let opravujeme obvodové pláště a střechu. Přesto jsme nerezignovali, pořád pokračujeme v opravách fasád a oken a rozšiřujeme muzejní expozice, aby zámek žil a měl návštěvníkům co nabídnout. Poslední variantou opravy je projekt Ministerstva pro místní rozvoj na revitalizaci bývalých vojenských objektů, který by mohl alespoň částečně řešit úpravy v interiéru. Úplnou novinkou je příprava oslav 150 let od založení továrny Thonet v Bystřici pod Hostýnem, která v příštím roce přinese velkou výstavu v zámku, katalog i přípravu nové muzejní expozice Thonet a TON.

Máte ještě dostatek sil na další volební boje a práci pro veřejnost, která je často nevděčná a vyčerpávající?
Tak byly chvíle, kdy bych raději znovu učil, to nezastírám. Ale mám toto město opravdu rád a těší mě, když se tady lidem líbí a spokojeně žije. Z těch pozitivních reakcí čerpám motivaci i sílu do další práce.

Podporuje vás ve vaší kandidatuře rodina, přátelé, kolegové?
Bez dobrého rodinného zázemí a podpory přátel bych nemohl ani starostovat. A pokud jde o kolegy a spolupracovníky, právě jim vděčím za všechno, co se nám společně podařilo v regionu vybudovat, prosadit, změnit. Chtěl bych jim touto cestou poděkovat. Sám bych nedokázal nic.

Ve svým volebních heslech deklarujete trpělivost učitele, zkušenost starosty a slušnost člověka. Nebojíte se, že vás vysoká politika změní?
Člověk musí zůstat pokorný a být nadále sám sebou. Je to těžký úkol, nejen v Senátu, ale v politice vůbec. Chtěl bych svým voličům dokázat, že je to možné.


Děkuji za rozhovor

Barbora Janečková



Design By Macik