Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Farmářský jarmak

Atmosféra jako za starých časů, chyběly snad jen legrační průpovídky zelináře a překřikování prodavačů. Nedočkaví zvědavci úderem osmé hodiny ranní obhlíželi stylové stánky s lákavým zbožím. Klobouk a čabajky si odnesl domů jeden z prvních návštěvníků bystřického jarmaku. „Moc jsem spokojený, a to ještě nemám všechno obhlédnuté,“ pochvaloval si Vladimír Tyleček.

S přibývajícím dopolednem se fronty prodlužovaly. „Netušili jsme, že do Bystřice přijede tolik lidí,“ shodovali se prodejci, kterým rychle docházely zásoby zboží, zejména voňavých dobrot. Na náměstí si přišly v sobotu nakoupit a popovídat stovky místních i přespolních. První bystřický jarmak naplnil představu pořadatelů - co nejvíce se přiblížit trhům, které kdysi neodmyslitelně patřily na bystřický rynek. I proto dohlíželi na pořádek portáši. A návštěvníci? Většina by si přála pokračování jarmarků, klidně i bez mírně zavádějícího přívlastku farmářský. Poděkování pořadatelům vyslovili i někteří bystřiční živnostníci.
Jarmareční veselí oživila projížďka historických vozidel. V rámci Helštýnského okruhu pozdravily diváky posádky vozů veteránů.„Pro nás je toto spojení s bystřickým jarmarkem ideální. Rádi vidíme, když se po cestě něco děje a akce se tím oživí,“ liboval si Jiří Zemánek, ředitel závodu. Stokilometrovou trasou s cílem na hradě Helštýně minuly vozy přes dvaatřicet obcí. Bystřičtí diváci mávali sto třiceti elegantním vozidlům a motocyklům. Skvostem mezi nimi byl vůz Laurin a Klement z roku 1902.

                Eva Mikešková



Design By Macik