Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Nový kus Písku podle bystřického architekta

V květnu 2013 vyhlásilo město Písek jednokolovou projektovou veřejnou soutěž na architektonické řešení pravobřežní městské plochy mezi historickým Kamenným a Novým mostem. Z pětadvaceti přihlášených projektů zvítězil po uzávěrce soutěže návrh ateliéru +arch mladého bystřického architekta žijícího v Českých Budějovicích Jana Paly a jeho spolupracovníků Ing. arch. Adély Palové, Ing. arch. Vladimíra Dolejška a Ing. Tomáše Fremra. V listopadu letošního roku by o konečné realizaci projektu měli rozhodnout písečtí radní. 


Trhy, kulturní akce, projekce filmů nebo třeba půjčování šlapadel. To vše by se mělo být podle vítězné studie na nábřeží v Písku v nově upraveném prostoru konat. Nevyužitá plocha by se po roce 2015 měla změnit v moderní kout, kde si nebudou překážet chodci a cyklisté, lidé spěchající na úřady a turisté na procházce. Architekti měli stanoven rozpočet maximálně 15 milionů. Jak naloží s rozsáhlým prostorem, bylo zcela na nich. Návrh ateliéru +arch byl oceněn porotou jako multifunkční, nejvíce zaujal propojením historického centra s moderní zástavbou a myšlenkou na otevřený amfiteátr, jehož hlediště se svažuje k řece Otavě, k molu s půjčovnou šlapadel, kde by výhled na historickou siluetu města mohlo v případě potřeby zastínit i projekční plátno. „Prostor mezi historicky unikátním Kamenným mostem a Novým mostem v Písku je zatím jen dopravní spojnicí a nijak nevyužívá své jedinečné polohy. Břeh se velmi strmě svažuje a vylučuje bezprostřední kontakt s řekou, pro obyvatele Písku ani pro turisty není magnetem. Chtěli jsme vytvořit členitý a mnohoúčelový z velké části přírodní park,“ říká Jan Pala. „Navrhli jsme dvě základní cesty parkem – pomalou a rychlou. Rychlá cesta je co nejpřímější a reaguje na potřebu bez zastavení projet do centra. Pomalá cesta volně meandruje, využívá průhledů, nabízí množství příležitostné zábavy, odpočinku. Chtěli jsme reagovat také na historii místa především otevíráním různých výhledů na Kamenný most. Barevnými kostkami vhodnými k sezení, které jsou zdánlivě nahodile rozmístěny, ale navazují na původní parcelaci jednotlivých domů, by měla být připomenuta původní zástavba rybářských domků u řeky Otavy.“


Až pojedete za pár let do jižních Čech, poseďte v Písku poblíž Kamenného mostu. Možná se tam bůhvíproč budete cítit jako doma.

msch



Design By Macik