Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



50 let mezinárodní házené v Bystřici p. H. (1963–2013) – 2. část

Sezona 1964–65 v krajském přeboru II. třídy

Dne 13. září 1964 zahájilo družstvo mužů TJ Tatran Bystřice pod Hostýnem svou druhou sezonu v krajském přeboru házené II. třídy. V sezoně 1964–65 měl krajský přebor II. třídy (což byla prakticky krajská soutěž) jen čtyři účastníky, bylo proto rozhodnuto, že každý s každým se utká čtyřikrát, dvakrát na podzim a dvakrát na jaře (družstva Slovanu Luhačovice a TJ Gottwaldov C se do soutěže nepřihlásily).


Bystřice zahájila podzimní sezonu doma těsnou porážkou 13:14 s Moravanem Kvítkovice, pak porazila 17:13 Tatran Holešov B, výsledek třetího utkání u sokolovny se Slavií Fatra Napajedla se nezachoval. Venku vyhrál bystřický tým 12:0 kontumačně s Napajedly, pak remizoval 9:9 s Kvítkovicemi a výsledek třetího utkání na hřišti soupeře s TJ Tatran Holešov B není zatím rovněž znám.


Z jarní sezony v r. 1965 se zachovaly pouze tři výsledky. Doma vyhrál bystřický celek 19:7 nad Napajedly a 20:11 nad Kvítkovicemi, venku prohrál těsně 12:13 s Holešovem B. Výsledky zbývajících třech střetnutí, tj. doma s Holešovem B a venku s Napajedly a Kvítkovicemi, nejsou zatím známy. Přestože nelze předložit celkovou bilanci, umístění Bystřice se zachovalo – obsadila 2. příčku.


Sestavu družstva Tatranu Bystřice p. H. tvořilo v sezoně 1964–65 nejméně 19 hráčů. Branku Bystřice hájili František Kovařík a Jan Moravec. V obraně a v útoku se vystřídali: Vladimír Navrátil, Květoslav Hašl, Milan Sláma, Antonín Ševčík, Zdeněk Vybíral, Miroslav Žůrek, Milan Vaněk, Josef Chytil, František Vaněk, Otto Ferenc, Alois Piska, Milan Koláček, Rudolf Měchura, Josef Číž, Jaroslav Maniš, František Čech a Karel Kurečka. F. Kovařík teprve v průběhu sezony dovršil 16 let.


Výše uvedení hráči se vystřídali na základě zachovalých sestav z pěti utkání (tři na podzim, dvě na jaře), nelze tedy vyloučit start dalších hráčů ve zbývajících šesti zápasech. Hrací dny zápasů v krajském přeboru házené a v I. lize české házené byly bohužel v podzimní sezoně shodné, jen s tím rozdílem, že když první hráli doma, druzí hráli venku a naopak.
Proto až na výjimky nebylo možno v házené využít hráčů z I. ligy české házené. V jarní sezoně se však situace v tomto směru přece jen poněkud zlepšila a handball si v této sezoně zahrálo opět deset hráčů z I. ligy české házené, tak jak tomu bylo v předešlé sezoně 1963–64.


Také druhá sezona mezinárodní házené v Bystřici byla velkolepě zakončena. V sobotu 31. července 1965 se uskutečnil druhý start Dukly Praha na hřišti u sokolovny. Pražští hosté nastoupili prakticky ve stejné sestavě, opět kompletní a s celou řadou hráčů, kteří patřili k tehdejším hvězdám u nás. Své umění předváděli bystřickým divákům opět reprezentanti ČSSR, brankař Jaroslav Škarvan, dále pak Rudolf Havlík, Václav Duda, Jaroslav Rážek, Josef Trojan, Vojtěch Mareš, Bedřich König a další. Po ukázkové hře vyhrál pražský soubor 33:9 (po poločase 13:2). Sestava domácího týmu ani střelci branek Bystřice se v tomto střetnutí bohužel nezachovali. Lze však předpokládat, že i bystřické družstvo hrálo zřejmě v téměř stejném složení jako v r. 1964.


Bystřičtí házenkáři by zřejmě i v další, v pořadí již ve třetí sezoně pokračovali na dvou frontách. V r. 1965 však došlo k reorganizaci soutěží v mezinárodní házené, při které došlo mimo jiné i k rozšíření všech čtyř skupin II. ligy z 10 na 12 účastníků. Bylo při tom vyhověno požadavku oddílu házené TJ Tatran Bystřice p. H. a jeho družstvo mužů bylo zařazeno do II. ligy, skupina C Morava.


V důsledku toho družstvo české házené T. Bystřice vystoupilo z I. ligy a tento sport definitivně po 43 letech skončil v Bystřici svou činnost. Hrajícím trenérem druholigového družstva T. Bystřice se stal v sezoně 1965–66 zasloužilý mistr sportu Jaroslav Provazník, bývalý reprezentant, účastník mistrovství světa v letech 1958 v NDR a 1961 v NSR (v obou případech bylo Československo na 2. místě) a bývalý hráč Dukly Praha a TJ Gottwaldov.

Sezona 1965–66 ve II. lize, skupina C – Morava


Sezonu 1965–66 ve II. lize zahájil bystřický tým doma 15. srpna 1965 vítězstvím 13:11 nad zkušeným Slovanem Ivančice, což bylo považováno za překvapení. Bystřický celek byl však úspěšný i v dalších zápasech na hřišti u sokolovny. Nejprve porazil přesvědčivě 18:12 TJ Gottwaldov B, pak dvakrát vyhrál těsně o branku a to nad Jiskrou Rožnov 16:15 a nad Sokolem Telnice 14:13. Teprve páté utkání doma přineslo první, ale těsnou porážku 12:13 s týmem MŽ Olomouc, který byl největším favoritem soutěže a kandidátem postupu do nejvyšší soutěže, do I. ligy. V závěrečném střetnutí domácí série bystřický celek porazil 13:9 Spartak Brno ZJŠ.


V pětici zápasů na hřištích soupeřů se Bystřici zdaleka tak nedařilo jako doma. Zahájila porážkou 17:21 se Slezanem Frýdek a pak prohrála 13:21 s Cementárnami Hranice. Ve třetím utkání v roli hostů remizovala Bystřice 13:13 s Tatrou Kopřivnice. V tomto zápase mohlo bystřické družstvo vybojovat své první vítězství venku. Časomíra na ukazateli informovala, že do konce zápasu chybí jedna minuta.


Bystřice v té chvíli vedla 13:12, ale podnikla neúspěšný útok. Domácí brankař po střele hostů chytil míč do koše a současně zpozoroval, že brankař Bystřice je příliš vysunutý z branky. Úspěšným hodem přes celé hřiště tak v posledních vteřinách zachránil domácím remízu. V dalším boji na hřištích soupeřů prohrála Bystřice s Baníkem Ostrava 16:21, ale v závěrečném střetnutí porazila Spartak I. brněnská 19:14.


Podzimní bilance družstva T. Bystřice byla tedy následující: 11 zápasů, 6 vítězství, 1 remíza, 4 porážky, poměr branek 164:163, 13 bodů a pěkné 4. místo za Olomoucí (15 bodů), Telnicí (14) a Ostravou (14). Několik desítek příznivců české házené přestalo chodit na házenou, přesto se sezona 1965–66 těšila poměrně velké pozornosti, což zvláště platilo o podzimu r. 1965. Snad právě proto se podařilo podchytit všechny branky a střelce v podzimní sezoně, což se bohužel nepodařilo u předcházejících pěti sezon v I. lize české házené. Je proto možné poprvé uveřejnit přehled střelců na podzim r. 1965.


Nejlepším střelcem byl zkušený Jaroslav Provazník, který nastřílel 36 branek. Další góly přidali: Rudolf Měchura 31, Karel Kurečka 22, Jiří Ferenc 16, Josef Musil 15, Milan Koláček 14 (kvůli zranění hrál jen 7 utkání), Vladimír Navrátil 13, František Vaněk 9, Jaroslav Maniš 5 a Karel Winkler 3. V jednotlivých utkáních se střelecky blýskli: J. Provazník dal 7 gólů Rožnovu, 5 branek Ivančicím a Frýdku. R. Měchura vsítil 5 gólů Hranicím, J. Ferenc překonal pětkrát brankaře Gottwaldova B, M. Koláček přispěl 5 góly k porážce Sp. Brno ZJŠ a 4 brankami k porážce Sp. I. brněnská. Čtyřikrát byli úspěšní i K. Kurečka v Kopřivnici a proti Sp. I. brněnská, Vl. Navrátil proti Gottwaldovu B a Provazník proti Sp. I. brněnská, atd.


Na jaře r. 1966 zajížděla Bystřice 6krát na hřiště soupeřů a všechny zápasy prohrála. Zahájila porážkou 15:17 se Sl. Ivančice, pak podlehla postupně 14:21 TJ Gottwaldov B, 15:19 Sp. Brno ZJŠ, 13:15 J. Rožnov, 15:20 S. Telnice a vysoko 10:28 MŽ Olomouc.


Na hřišti u sokolovny se však bystřickému týmu opět dařilo. Sérii pěti zápasů doma zahájil vítězstvím 16:12 nad S. Frýdek, pak porazil 9:7 C. Hranice a 15:14 T. Kopřivnice. Teprve ve čtvrtém utkání doma prohrálo bystřické družstvo těsně 13:14 s B. Ostrava. V závěrečném střetnutí pak bystřický celek porazil 13:9 Sp. I. brněnská.


Jarní bilance byla tedy podstatně méně úspěšná než podzimní. Z 11 zápasů Bystřice 4 utkání vyhrála a 7 zápasů prohrála. Při skóre 140:176 to znamenalo zisk jen osmi bodů a pokles z podzimního 4. místa na celkové 8. místo. Celková rekapitulace premiérové sezony házenkářů Bystřice ve II. lize byla tedy následující: 22 zápasů, 10 vítězství, 1 remíza, 11 porážek, poměr branek 303:339 a 21 bodů.


Druholigovou sestavu T. Bystřice tvořilo v sezoně 1965–66 celkem 16 hráčů. V brance se vystřídali Ladislav Perutka, Alois Piska a František Kvapil. V obraně a v útoku hráli: Jaroslav Provazník, Rudolf Měchura, František Vaněk, Jiří Ferenc, Karel Kurečka, Vladimír Navrátil, Josef Musil, Milan Vaněk, Jaroslav Maniš, Karel Winkler, Milan Koláček, František Kovařík a Zdeněk Vybíral.

Vlastimil Doležel



Design By Macik