Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Péče o stromy ve městě v roce 2013

V letošním roce věnovalo město Bystřice pod Hostýnem mnoho úsilí zajištění péče o stromy ve své správě. Důvodem byla provozní bezpečnost a také snaha o posílení a rozvoj ekologických funkcí stromů.

Pokud jde o absolutní čísla, bylo provedeno ošetření a vysazen rekordní počet stromů. Ošetření spočívalo v provedení zdravotních, bezpečnostních, redukčních a výchovných řezů, na některých stromech pak byly nainstalovány bezpečnostní vazby. Odborné práce prováděli certifikovaní arboristé. Na základě inventarizace dřevin, která je pravidelně aktualizována, a posouzení naléhavosti byl vypracován plán postupu prací, který se podařilo realizovat. 


V jarních a letních měsících byla nejprve ošetřena platanová alej před zámkem (20 platanů javorolistých, 4 lípy srdčité a 5 jírovců maďalů). Vzhledem k tomu, že platanová alej je chráněna jako skupina památných stromů, byla ve spolupráci s odborem projektového řízení vypracována žádost o poskytnutí dotace z Ministerstva životního prostředí. Díky doporučení Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, pracoviště Zlín, byla naše žádost schválena a město obdrželo 88 % z uznatelných nákladů, což představovalo částku 116.000 Kč.


Pro nejrozsáhlejší akci „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem I. etapa“, která zahrnovala ošetření 81 stromů, bylo odborem vnitřní správy a odborem projektového řízení provedeno výběrové řízení. Stromy, které se díky této akci podařilo ošetřit, se nacházejí zejména v ucelených lokalitách s největším pohybem osob i automobilů (například nábřeží Bystřičky od benzínové stanice na Holešovské ulici po rybník v parku Zahájeném). Mezi ošetřenými stromy převažovaly lípy srdčité a jírovce maďaly, v menším množství pak i další druhy jako jasan ztepilý a javory.


Začátkem podzimu byly dále realizovány výchovné řezy v lokalitách nábřeží Bystřičky, Vsetínská, Schwaigrovo náměstí, v ulicích Mlýnská a Hostýnská. Z 65 stromů, u kterých byly provedeny výchovné řezy, převažovaly javory a lípy.
V Rychlově, ul. Chaloupky, byly v souvislosti s rekonstrukcí veřejného osvětlení provedeny ještě zdravotní řezy u dvou stromů.


Během podzimu město zajistilo výsadbu 60 nových stromů. Na nábřeží Bystřičky bylo jako náhrada za stromy, které se zde musely z bezpečnostních důvodů vykácet v minulosti, vysazeno 19 stromů. V blízkosti ZŠ Bratrství Čechů a Slováků město vysadilo stromořadí javorů babyk a lip velkolistých („Rubra“). Další stromy byly vysazeny v různých částech města, za zmínku stojí například výsadba tzv. Rohanova buku (Fagus sylvatica „Rohanii“) v části zámeckého parku, který vlastní město. Tento buk je červenolistým kultivarem buku lesního s užšími, po okraji zubatě vykrajovanými listy. Byl pojmenován na počest knížete Rohana ze Sychrova.  Unikátní jedinec tohoto kultivaru, zmiňovaný i v dobových popisech zámeckého parku, rostl asi do poloviny minulého století nedaleko od tohoto místa. Údajně byl poškozen při zavádění teplovodu a následně uschl. I když je zámecký park pro veřejnost uzavřen, nově vysazený strom je viditelný z prvního nádvoří zámku (vlevo). Výsadbu provedly technické služby.


V roce 2013 bylo tedy na území města celkem ošetřeno celkem 177 stromů a vysazeno 60 stromů. Předpokládáme, že v příštím roce budou ošetřeny další stromy, uskutečníme plánovanou akci „Regenerace městské zeleně v Bystřici pod Hostýnem II. etapa“ a budou provedeny nové výsadby.

Ing. Tomáš Svačina
odbor životního prostředí MěÚ Bystřice pod Hostýnem



Design By Macik