Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Ohlédnutí za rokem 2013

Závěr roku většinou slouží k bilancování toho, co se nám v uplynulých měsících povedlo a na čem budeme muset ještě zapracovat v roce příštím. I když obecně mediální zpravodajství často zaplňují jen méně radostné zprávy a zkreslují tak celkový obraz společnosti směrem k negativitě, jsem přesvědčen o tom, že na úrovni měst a obcí se stále ještě žije normálním životem. Investuje se, staví, opravuje, bourá, osazuje i kácí a občané se dál sdružují podle svých zájmů a zálib a často věnují svůj volný čas práci pro druhé. Nejinak tomu bylo i letos u nás v Bystřici pod Hostýnem.

Generální rekonstrukce veřejného osvětlení
Největší a plošně nejrozsáhlejší investicí roku 2013 byla generální rekonstrukce veřejného osvětlení. Havarijní stav některých svítidel již ohrožoval bezpečnost kolemjdoucích, navíc městský rozpočet zatěžují rostoucí náklady na elektrickou energii i věčné opravy svítidel a výměny žárovek. Letos jsme proto zahájili I. etapu celkové rekonstrukce veřejného osvětlení, která je rozdělena do dvou let. Celkové náklady této etapy dosáhnou 12 mil. Kč (letos 7 mil. Kč) a budou plně hrazeny z městského rozpočtu.
Do konce příštího roku bude vyměněna téměř třetina světel ve městě, což představuje 270 světelných bodů. Staré žárovky nahradí světelné zdroje LED, které přinesou neuvěřitelnou, až 90procentní úsporu nákladů: místo současných 700 tis. Kč ročně za energie se u nových svítidel předpokládá spotřeba za 80 tis. Kč, a navíc na několik let zcela odpadnou náklady na údržbu a opravy svítidel, které dosáhly ročně výše až 140 tis. Kč. Investice do generální rekonstrukce veřejného osvětlení by se měla městu vrátit na úsporách asi za deset let.
Rekonstrukce osvětlení má i další pozitivní efekt: do výkopů se pokládají optické kabely a v některých ulicích už mají – nebo budou mít – i nové chodníky a větší prostor pro parkování vozidel. Příkladem mohou být ulice Komenského a Meziříčská. Nové osvětlení i nový chodník jistě ocení i obyvatelé frekventované ulice Sokola Tůmy a všichni občané, kteří tudy denně chodí na vlak. Dočkají se na jaře 2014. V dalších bystřických ulicích i v městské části Rychlov budou vyměněny nevyhovující sloupy veřejného osvětlení za nové, ocelové, s inteligentní technologií řízení světelného výkonu. Ulice ponořené do tmy za každé větrné noci snad budou už jen minulostí.

Obchvat města
Proměnou nejen funkční a estetickou prošla v posledních dvou letech část města kolem Dubíčka a Cihelny. Velkou krajskou investicí bylo vybudování severního obchvatu města, který spojil výpadovky na Valašské Meziříčí a Hranice. V červenci začaly nový úsek komunikace využívat nejen osobní automobily, ale hlavně cisterny a další nákladní doprava, která dosud musela projíždět centrem Bystřice p. H. kolem zámku a na křižovatce u Kovonaxu působila zácpy a dopravní problémy. Město se na této krajské stavbě podílelo zejména výkupem soukromých pozemků za celkovou sumu 4 mil. Kč, dále jsme připravili zaměření, vybudovali veřejné osvětlení a nechali jsme zrestaurovat a poté posunout kamenný kříž z roku 1835, který byl změnou dopravních dispozic v této lokalitě ohrožen. 

Rekonstrukce zámkuBystřický zámek by klidně mohl být jedinou položkou městských výdajů. Rozsáhlý komplex opravujeme sice už 15 let, ale zdaleka nejsme u konce. Podle výše přidělených dotací jsme přispívali na postupnou obnovu venkovního pláště a střechy i z městského rozpočtu každým rokem, a to jak u hlavní budovy zámku, která zčásti slouží ke kulturním a společenským účelům, tak i u předzámčí, kde máme umístěnu služebnu městské policie, infocentrum a část městského úřadu. Letos nebylo možné o státní dotaci usilovat, a tak jsme se rozhodli  opravit elektroninstalaci v prvním patře hlavní budovy, v oválném sále a výstavních prostorách z vlastních prostředků. Oprava si vyžádala náklady ve výši 1,4 mil. Kč. Nové elektrické rozvody jsou vedeny v podlaze a byl posílen i rozvaděč v přízemí, takže bude možné přitápět v hlavním sále bez rizika. Svítidla mají navíc úsporné žárovky. Celoroční provoz zámeckých prostor však přesto neplánujeme, protože náklady na vytápění této části zámku by byly nad finanční možnosti města. Zachován zůstane provoz od dubna do října, ovšem ti první jarní a poslední podzimní svatebčané, umělci i návštěvníci kulturních pořadů budou jistě spokojeni.

Opravy hrazení rybníka v ZahájenémKromě investic dlouhodobě plánovaných musíme být připraveni zasáhnout i v případě nečekaných událostí. Letos jsme například museli řešit havarijní stav rybníka v Zahájeném. Oblíbené a vyhledávané místo odpočinku a posezení u vody se stalo postupně místem nebezpečným, protože došlo ke zřícení levé, severní betonové hráze. Rozsah škod nás po vypuštění rybníka zaskočil, opravy si vyžádaly téměř milion korun z městského rozpočtu, tedy dvojnásobek předpokládané částky. Nová betonová zídka je nyní zapuštěna hlouběji a je obložena kamenem, do původní podoby se vrátí i chodníček kolem rybníka a lavičky. Navíc se nám podařilo opravit i prasklé stavidlo a další část hrazení. Rybník bude do zimy znovu napuštěn a už na jaře bude opět ozdobou parku Zahájené.

Obnova dětských hřišť
V Zahájeném se nacházejí také oblíbená dětská hřiště. Do toho novějšího přibyl letos zbrusu nový hrací prvek – lezecká pyramida. I když se tomuto místu říká U hrocha, dřevěný prolézací hroch už na hřišti není. Dosloužil, po deseti letech dětského řádění v něm, stejně jako ostatní dřevěné prvky, které nebyly certifikované a dnes už by ani nemohly kvůli přísným směrnicím na hřišti být. Nové stínoviště a pískoviště slouží od letošního roku také dětem z ulice Vsetínská a okolí, kde ještě stromy nedorostly tak vysoko, aby v létě poskytovaly kýžený stín a chládek. Celkem se do obnovy dětských hřišť investovalo asi 150 tis. Kč.

Úpravy městské zeleněVelmi citlivě vnímají občané každý zásah do městské zeleně. Rád bych v této souvislosti uvedl, že ještě pořád se nám daří vysadit více stromů, než jich musíme pokácet. V letošním roce jsme jich v různých částech města vysadili asi padesát. Mimo jiné třeba na Kamenci, protože podél celého toku řeky Bystřičky jsme nechali všechny stromy zkontrolovat a výsledky této studie nás rozhodně nepotěšily. Někdy prostě ozdravné či bezpečnostní ořezy nestačí a staré, poškozené stromy prostě musíme pokácet, i kvůli stále častějším povětrnostním extrémům. Situaci poněkud komplikuje skutečnost, že většina stromů v centru města byla vysázena přibližně ve stejné době a právě nyní dorostly do doby, kdy postupně odcházejí. Zvýšené úsilí věnujeme péči a záchraně vzácné platanové aleje, která je skutečnou ozdobou města. Než do stejné krásy dorostou nové platany, to my už tady nebudeme. Ale tak jako naši předchůdci, i my pečujeme o zeleň nejen pro sebe, ale hlavně pro další generace, pro naše děti a vnoučata.

Spolkový život
Jako starosta města jsem se po celý rok účastnil různých výročí, oslav, schůzí, koncertů a festivalů. Musím konstatovat, že bohatý spolkový život je jedním z důvodů, proč mám toto město tak rád. Aby se lidé ve svém volném čase scházeli a vytvářeli něco pro druhé, to se totiž nedá nařídit ani koupit. Navíc se Bystřice pod Hostýnem může pyšnit také významnými sportovními úspěchy, nadějnou mládežnickou základnou. Z grantového fondu města jsme letos podpořili zájmovou, kulturní a sportovní činnost částkou 2.500.000 Kč, což je nejvíce v novodobé historii města.

Zásahové vozidlo pro dobrovolné hasiče

Zastavil bych se ještě u bystřické jednotky dobrovolných hasičů, kterým jsme letos pořídili nové vozidlo. Naši „dobráci“ dlouhodobě usilovali o výměnu starého vozidla, které již nevyhovovalo současným požadavkům a které nakonec ani neprošlo pravidelnou technickou kontrolou. Půl roku byli hasiči bez zásahového vozidla, a i když jezdili na místa nehod či požárů, nebyli akceschopní. Rozhodli jsme se tuto situaci řešit operativně a nakonec jsme v rozpočtu našli finanční prostředky na nákup nového vozidla. Všichni, kdo na vlastní kůži zažili nějakou krizovou situaci a byli odkázáni na pomoc profesionálních i dobrovolných hasičů, jistě o správnosti tohoto kroku nepochybují.

Plány na rok 2014

Pokud jde o plány do roku 2014, budeme pokračovat v mnohém z toho, co jsme již začali v letošním roce. V generální rekonstrukci veřejného osvětlení, jak jsem již uvedl na začátku tohoto souhrnu, v obnově městské zeleně, opravách městského bytového fondu. Připravujeme studii na modernizaci městského koupaliště v Zahájeném, které již nevyhovuje dnešním nárokům. Pokud se nám podaří získat dotaci, rádi bychom vyměnili zastarávající technologii a vybudovali nový bezpečný dětský bazének a doplnili nové zábavní a hrací prvky. V plánu máme i opravu dosud veřejnosti nepřístupných prostor zámecké kaple v předzámčí. Zde bude nezbytné opravit elektrorozvody, připojit vytápění a položit podlahu. V krásném prostoru bývalé kaple budou mít výstavní expozici členové místního Klubu vojenské historie francouzského císařství a město získá další turistickou zajímavost.

I v příštím roce budeme nadále prostřednictvím poslanců intenzivně usilovat o změnu zákona, který dosud umožňuje bezbřehé vyplácení sociálních dávek na bydlení. Dopad této zákonné možnosti, jak vydělávat na sociálně slabých a nepřizpůsobivých občanech, vidíme na osudu hotelu Podhoran. Letos zde provedla Policie ČR 350 zásahů a šetření, o iniciativě naší městské policie ani nemluvě. Provoz kamerových systémů, neustálé kontroly státních orgánů i sociálních pracovnic, důslednost ve vymahatelných povinnostech vůči majiteli objektu, to je jediná cesta, jak udržet situaci kolem Podhoranu pod kontrolou.

Zdeněk Pánek



Design By Macik