Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Jubilejní rok bystřického muzea

V roce 2013 si bystřické muzeum připomnělo 80 let své existence. Letošní sezóna nebyla ovšem pro oslavy zrovna příznivá. Příliš dlouhá zima posunula zahájení výstavní sezóny až na konec dubna a nutná rekonstrukce elektroinstalace ve výstavních prostorách zase zkrátila sezónu na jejím konci. Zámecké sály se pro veřejnost uzavřely už na konci září.


Výstavní sezónu zahájilo bystřické muzeum výstavou připomínající výročí jeho založení, v květnu pokračovalo v oslavách tím, že se zařadilo do celorepublikového festivalu tzv. Muzejních nocí, které zpřístupňují muzea mimo běžnou otevírací dobu a s neobvyklým programem. Bystřickou muzejní noc navštívila asi stovka návštěvníků, které lákala především práce s loutkami a také výtvarné dílny. Poslední aktivitou, která muzejní jubileum připomněla, byly už tradiční srpnové kostýmované prohlídky pořádané ve spolupráci se Skupinou historického šermu Biskupští manové z Kroměříže.


V roce 2013 mohli zájemci kromě zmiňovaných aktivit navštívit ještě další 3 výstavy: už tradiční výstavu prací žáků výtvarného oboru ZUŠ, výstavu grafik jednoho z nejvýznamnějších českých výtvarníků, letos zesnulého Oldřicha Kulhánka, a v neposlední řadě také výstavu ke 140. výročí narození moravského malíře a autora mozaiky na hostýnské Křížové cestě, Jano Köhlera.


K nejdůležitějším činnostem muzea patří sběratelství. Za 10 let své novodobé činnosti získalo muzeum do svých sbírek celkem 597 předmětů rozdělených do 70 přírůstkových čísel. Celkem 355 z výše jmenovaných předmětů muzeum do svých sbírek nakoupilo, 242 předmětů získalo darem. Předměty, které za posledních 10 let přibyly do muzejních sbírek, bychom mohli rozdělit do několika kategorií: umělecká díla s celkem 129 přírůstky, nábytek s 10 přírůstky, drobné tisky se 300 přírůstky, mince a medaile se 27 přírůstky, keramika a porcelán se 27 přírůstky, nářadí se 17 přírůstky a ostatní se 62 přírůstky. Z výše jmenovaných 70 přírůstkových čísel získalo muzeum nejvíce právě v letošním jubilejním roce, v jehož průběhu věnovali dárci muzeu celkem 35 předmětů. Nejštědřejšími dárci za 10 let obnovené činnosti muzea byly rodiny umělců: paní Jana Koštovalová-Drahotušská (Praha), paní Antonie Urubová (Praha), paní Eva Pospíšil-Hanušová (Biel, Švýcarsko) a pan Karel Bubílek (Chvalčov). Ke štědrým dárcům z řad občanů patřili zejména manželé Šenkovi, paní Jaroslava Adamcová, Libuše Svačinová a Věra Lopatková (Ostrava) a pánové dr. Jiří Barbořík, Zdeněk Šrom, Bohuslav Pecháček (Loukov) a Jan Žákovský. Opominout nelze ani dar TJ Sokol, která bezplatně převedla do muzea soubor historických loutek. Všem dárcům děkujeme. Bystřické muzeum zůstává sběratelskou institucí, která je připravena převzít do svých sbírek předměty, které už se v moderních domácnostech jeví jako nepotřebné, a to nejen umělecky hodnotná díla, ale také lidové předměty denní potřeby.


 Za spolupráci bychom také rádi poděkovali Základní škole T. G. Masaryka, jejíž žáci pravidelně navštěvují všechny výstavy, a na jejichž popud připravilo muzeum čtyři školní vzdělávací programy: pro pátou třídu program o architektonických slozích, pro šestou třídu program o řemeslech a tzv. „muzejní kufřík“ – krátký program o Keltech přímo v budově školy. Čtvrtý program byl určen žákům sedmých tříd a byl zaměřený na cechy. Za poslední tři školní roky se těchto programů zúčastnilo asi 160 dětí, krátkodobé výstavy pro veřejnost navštívilo jen v letošním roce 675 dětí.


   Krátkodobé výstavy navštívilo v letošní, o šest týdnů zkrácené sezóně, více než 1800 platících návštěvníků, za deset let obnovené činnosti uspořádalo muzeum 67 výstav, které si přišlo prohlédnout téměř 20.000 osob. Stálé expozice a prohlídky zámku, které muzeum rovněž zajišťuje, navštívilo za letošní pětiměsíční sezónu téměř 1500 platících návštěvníků, od roku 2004, kdy byla znovuotevřena první muzejní expozice, se počet návštěvníků blíží osmi tisícům.


V příštím roce pro Vás připravujeme tyto výstavy: v dubnu zahájíme sezónu výstavou bystřických výtvarníků-amatérů NAŠI, kterou jsme byli nuceni odložit kvůli opravě elektroinstalace z října 2013 na duben 2014. V dalších měsících se můžete těšit na tradiční výstavu prací žáků ZUŠ, na níž naváže výstava prací absolventů ZUŠ. Z dalších výstav jmenujme výstavu připravovanou ve spolupráci se SČUG Hollar, která bude prezentovat práce nejvýznamnějších českých grafiků. Výstava představila české grafické umění ve Spojených státech amerických a v příštím roce ji budete mít možnost jako první v České republice vidět právě v Bystřici pod Hostýnem. Milovníci historie se mohou těšit na výstavu, která připomene působení rodiny Loudonů na Moravě, nebo na výstavu k 110. výročí narození malíře Stanislava Ježka. Poslední výstava příštího roku bude prezentovat fotografie zlínského Fotoklubu. Snad tedy bude i v příštím roce výstavní sezóna zajímavá. Všem pravidelným návštěvníkům děkujeme za přízeň a těšíme se na setkání opět v příštím roce.
    
-eda-



Design By Macik