Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



SALVIA dvacetiletá

Mladý, právě dvacetiletý jubilant má jistě pádný důvod k oslavě. Za dvě dekády se stihl postavit na vlastní nohy, překonal dětské nemoci, naučil se mnoha dovednostem, prochází třeba i s určitými škrábanci vzdělávacím procesem a metodou pokusů a omylů postupně nachází to svoje místo v životě.


Lékárna SALVIA má za sebou právě tolik let, což je důvodem k malému ohlédnutí. Dne 1. listopadu 1993 se privatizací oddělila od OÚNZ Kroměříž. Tím navázala na tradici soukromé lékárny U Matky Boží z dob první republiky, kterou v Bystřici pod Hostýnem v budově na ulici Čs. brigády (u zastávky autobusu na Sv. Hostýn) provozoval pan lékárník PhMr. RNDr. Seidel. Roku 1951 mu byla lékárna znárodněna a on musel odejít. Vedoucím znárodněné lékárny se stal PhMr. Jiří Halama.


Po roce 1989, to již byla ve vedení lékárny PharmDr. Malénková, se z okresního ústavu začaly privatizovat jednotlivé subjekty, včetně této lékárny. Vznikla tak opět po letech soukromá Lékárna SALVIA, s. r. o. Její pracoviště ovšem nevyhovovalo novým požadavkům  na provoz zařízení tohoto typu a současně měla být budova předána restituentům. Proto lékárna hledala novou vhodnou lokalitu. Město Bystřice jí vyšlo vstříc a nabídlo přestavěné prostory v budově bývalých jeslí na ulici 6. května. Později se uvolnila budova bývalé spořitelny, kterou lékárna zakoupila, přestavěla do původní podoby z počátku minulého století a v dubnu 1999 začala provozovat na nové adrese, kde sídlí doposud. Dům č. p. 556 se stavěl v roce 1910 v nově vzniklé ulici jako poštovní telegrafní úřad. Projektoval ho architekt Klaudius Madlmayr a novodobá rekonstrukce na konci 90. let 20. století pak vycházela z jeho plánů. Obnoven byl vzhled a členění oken, nad vchodem do lékárny byl zhotoven původně nerealizovaný Madlmayrův oblouk, nadstřešek, a bylo přiznáno slepé okno. Dnes je v něm umístěn znak lékárny.

Za dvacet let prošlo lékárnou SALVIA mnoho zaměstnanců. Vytvořili odborně zdatný tým pracovníků, který vždy s porozuměním přistupoval a přistupuje ke klientům – tzv. přívětivou lékárnu. Lékárna není uzavřena sama do sebe. Podporuje různé kulturní programy pořádané městem, vydávání regionálních publikací v Edici Zpravodaje města Bystřice pod Hostýnem, ale přispívá také na zkvalitnění prostředí místních škol. Celý kolektiv lékárny tvoří ženy, nemůže jim být tedy lhostejný osud dětí, které se ocitly v těžké životní situaci. V nedávné době byla lékárna oceněna jako význačný sponzor Fondu ohrožených dětí a přispívá různým mezinárodním institucím podporujícím děti v rozvojových zemích. 

   
SALVIA je latinský název pro šalvěj, bylinku nepříliš nápadnou, ale užitečnou. Takovou  chce být  lékárna Salvia pro Bystřici pod Hostýnem a její okolí nejméně dalších 20 let.
                                                                                                         
 MV, msch

 



Design By Macik