Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Zimní údržba silnic ve Zlínském kraji je zajištěna

Silničářům ve Zlínském kraji začalo od 1. listopadu období nepřetržité pohotovosti při zajišťování zimní údržby silnic. Na silnicích II. a III. třídy v celém kraji a na silnicích I. třídy v okresech Kroměříž a Uherské Hradiště se o ně budou starat společnosti Správa a údržba silnic (SÚS). Jsou připraveni lidé i technika. Dispečinky zahajují nepřetržitou službu.


Na podvozky nákladních vozidel se montují nástavby sypačů a radlice pro odhrnování sněhu. Pracovníci organizací SÚS budou připraveni vyjíždět podle potřeby v každou denní i noční dobu do terénu zmírňovat následky povětrnostních vlivů.
Silnice v každém okrese jsou rozděleny z hlediska důležitosti do tří pořadí. Pro každé pořadí jsou stanoveny časové limity pro odstranění závad ve sjízdnosti. Pro silnice zařazené v I. pořadí je lhůta pro obnovení sjízdnosti 3 hodiny, ve II. pořadí 6 hodin a ve III. pořadí 12 hodin. Na vymezených úsecích silnic s velmi malým dopravním významem není zajišťována, stejně jako v minulých letech, zimní údržba vůbec. Jde o 108 kilometrů silnic II. a III. tříd, což je 6 % silniční sítě. Tyto úseky budou opatřeny svislým dopravním značením, které řidiče na neudržovaný úsek předem upozorní.


Chemický posyp (solení) bude podle plánu zimní údržby ve Zlínském kraji uplatňován na 671 kilometrech dopravně nejzatíženější krajské silniční sítě (40 %), inertními posypy (kamennou drtí) bude udržováno 985 kilometrů (60 %). Pro letošní zimní období je ve skladech SÚS připraveno 11 tisíc tun soli a 21 500 tun kamenné drti, další potřebné množství je smluvně zajištěno k odběru v průběhu zimní sezony.


Silniční síť je v kraji rozdělena vzhledem k zimní údržbě komunikací do 48 obvodů. SÚS (včetně subdodavatelů) mají k dispozici 61 sypačů, 115 traktorových radlic, 38 nakladačů a 20 těžkých mechanismů (frézy, grejdry). Během roku pokračovala obměna mechanismů. SÚS zakoupily 4 nové sypače, 1 nakladač a 1 předsazenou radlici v celkové hodnotě 18,2 milionu korun. Do zimní údržby komunikací bude v celém kraji zapojeno 344 pracovníků. V kraji bude během zimy v provozu 8 dispečinků zimní údržby. Posypový materiál je připraven na 14 skládkách.


Směnový vedoucí zimní údržby bude na každém dispečinku sledovat vývoj počasí prostřednictvím meteorologického systému METIS. Systém umožňuje získávat i lokální předpovědi. Dispečeři mají možnost prohlížet si meteorologická data rovněž v sousedních regionech. Tyto informace jsou získávány pomocí internetového připojení dispečerských pracovišť. Dalším důležitým pomocníkem při rozhodování o provedení zásahu jsou tzv. meteostanice, kterých je na území Zlínského kraje v současné době v provozu 21, z toho 18 je umístěno u silnic I. třídy a 3 u silnic II. třídy (Petrůvka, Komárno, Štítná nad Vláří). Povinností služby je vést podrobné záznamy o počasí, rozsahu zimní údržby, nasazených mechanismech, spotřebě materiálů. Dispečeři dodávají data také pro celostátní informační servis, který zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic ČR.


Situace ohledně sjízdnosti silnic ve Zlínském kraji je monitorována provozně-technickým úsekem ŘSZK. Na tomto pracovišti se soustřeďují informace o sjízdnosti a výkonech zimní údržby ze všech čtyř okresních dispečinků. Zpracované informace jsou předávány členům krajské koordinační skupiny každý den do 9 hodin. Tato zpráva obsahuje aktuální informace a výkony zimní údržby za uplynulých 24 hodin.


Informace o zimní sjízdnosti komunikací v celé České republice zadávají dispečeři správců komunikací všech tříd z celého území republiky aktuálně při každé změně počasí nebo podmínek sjízdnosti a dále denně ve standardních časech mezi 3. a 5. hodinou, 7. a 8. hodinou, 14. a 15. hodinou a mezi 18. a 20. hodinou. Každá informace prezentuje převažující stav počasí, stav povrchu vozovek a doporučení pro sjízdnost v dané oblasti pro silnice I., II. a III. třídy nebo na daném úseku dálnice a rychlostní komunikace. Tyto informace jsou veřejně přístupné. Zájemci se na tyto stránky dostanou prostřednictvím přímých odkazů z webové stránky Ředitelství silnic Zlínského kraje www.rszk.cz.

Telefonní čísla na dispečinky zimní údržby
Kroměříž: 573 331 457,  Uherské Hradiště: 572 434 210, Valašské Meziříčí: 571 611 686, Zlín: 577 432 894.
           

-red-

 



Design By Macik