Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Sláva Vladimíru Vojkůvkovi!

Ve Valašských Kloboukách se ve dnech 15.–17. srpna 2014 konal XII. mezinárodní hudební a folklorní festival. Dne 16. srpna zde z rukou zlínského hejtmana Stanislava Mišáka převzal pamětní medaili za rozvoj vesnické kultury v oblasti dechové hudby bystřický rodák, výborný trumpetista a pedagog Vladimír Vojkůvka.


Vladimír Vojkůvka (1941) začal hrát v 9 letech na housle v bystřické hudební škole. Ve 12 letech přestoupil na trubku, od níž se pak už neodloučil. Začal hrát ve školním dechovém orchestru pod vedením Františka Tkadlčíka. Jeho hudební cesta nevedla přímo na konzervatoř. Nejprve se vyučil natěračem, absolvoval základní vojenskou službu a po ní nastoupil do národního podniku Kovona. Trubku však neodložil. Stal se prvním trumpetistou Velkého tanečního orchestru Závodního klubu Sušil pod vedením Slávka Zely. Toto hudební těleso patřilo k ozdobám Bystřice.


V roce 1965 byl přijat na Konzervatoř v Brně. Již během studia začal vyučovat žesťové nástroje v bystřické LŠU. Postupně převzal i vedení dechového orchestru. Od roku 1974 byl prvním trumpetistou, aranžérem a uměleckým vedoucím dechového orchestru Rusavanka. Za jeho působení zažila dechovka svá nejlepší léta.


Na konci 80. let se realizoval v jazzové hudbě. Stal se prvním trumpetistou známého přerovského uskupení Academic Jazz Band. Vzhledem k hráčské vytíženosti odešel z bystřické ZUŠ. V roce 1993 se k učení vrátil, tentokrát v ZUŠ Přerov, kde také úspěšně vedl dechový orchestr. V roce 1998 ze zdravotních důvodů ukončil pedagogickou i hráčskou činnost. S novým srdcem se musel šetřit.


S dechovými orchestry obou škol získal mnoho ocenění v krajských a celostátních soutěžích ZUŠ. Řada jeho žáků působí jako aktivní hráči nebo učitelé. Jen namátkou – Vladimír Češek, Pavel Skopal, Petr Nedbal a Tomáš Kvasnica.
Blahopřejeme k vyznamenání a do dalších let přejeme pevné zdraví.

Za učitele ZUŠ
Pavla Caletková



Design By Macik