Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Kudlanka nábožná se zabydluje v Hostýnských vrších

Kudlanka nábožná (Mantis religiosa) je známým dravým druhem rovnokřídlého hmyzu se specifickým způsobem lovu, o kterém se učí již žáci prvních tříd. Ještě před 30 lety byl jako typický zástupce termofilního druhu vzácně nalézán pouze na jižní Moravě (např. Pálava, Podyjí) a ojediněle v jižních Čechách (u Třeboně).


Od 90. let dvacátého století však dochází v souvislosti s klimatickými změnami ke zvětšování areálu kudlanky. Nejdříve byla zaznamenána pouze na Moravě – v okolí Brna, po roce 2000 i v Čechách (např. Praha, Kolín, Přerov nad Labem) a na mnoha místech na Moravě. V prvním desetiletí třetího tisíciletí bylo hlášeno mnoho nálezů, a to i z našeho regionu. Z Databázového informačního systému ochrany přírody Českomoravského sdružení pro ochranu přírody jsou převzaty tyto údaje o jejím výskytu: 2006 Bílavsko – Chlum, u statku, 2009 Libosváry, Rusava – Hořansko, Osíčko, 2010 Bílavsko – Chlum. Po roce 2010 pak Slavkov pod Hostýnem – Stráň (2012), Bystřice pod Hostýnem – Hostýnská ulice (2014).


Všechny nálezy z našeho regionu mimo údaje ze Slavkova pod Hostýnem a Rusavy (cca 500 m n. m.) jsou z nižších nadmořských výšek (do 400 m n. m.) a odpovídají teplomilnosti kudlanky.


Překvapivým byl proto nález kudlanky  v prostoru mezi Tesákem a vrchem Kyčerou s dosud nejvyšší nadmořskou výškou cca 650 m n. m. I když se vzhledem k lesnatému terénu bude jednat zřejmě o dočasnou lokalitu, nelze vyloučit trvalejší existenci kudlanek na některé podhorské louce v okolí.


Příčinou postupného zvětšování areálu kudlanky je mimo výše uvedeného oteplování klimatu v menší míře také pasivní šíření dopravními prostředky a nežádoucí introdukce kudlanek z domácího chovu.
I přes zvýšení počtu nálezů zůstává kudlanka nábožná vzácným a kriticky ohroženým druhem naší fauny, který je nutné chránit a dále mapovat. V případě zjištění jejího nálezu v Hostýnských vrších a okolí můžete zaslat zprávu s datem a lokalizací nálezu na e-mail svacina@bph.cz.
Ing. Tomáš Svačina



Design By Macik