Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Beseda se spisovatelkou pro puberťáky

Městská knihovna v Bystřici pod Hostýnem připravila pro žáky základních škol další autorskou besedu. Zatímco na podzim zavítal do Bystřice regionální spisovatel Jan Sviták z Holešova, tentokrát až z Prahy vážila cestu na Moravu Petra Braunová.


„Pražské děti nemám moc ráda, na vás se mi líbí ta moravština,“ přivítala besedníky úspěšná spisovatelka. Hned si získala sympatie deváťáků, kterým představila svou knihu 3333km k Jakubovi. „Napsal to patnáctiletý pražský puberťák, čekal na mě po besedě s deníkem, v němž popsal svou cestu do Santiaga de Compostely. Jel na kole se svým biologickým tatínkem, kterého do té doby ani pořádně neznal. Jenže v tom byl háček, původní rukopis se nedal vydat jen tak, chyběl mu totiž příběh, byl to jen nudný bedekr, popis dvouměsíční cesty na kole bez zápletky. Musíš to doplnit příběhem, poradila jsem Mirkovi, a tak vznikla tato knížka,“ řekla o knize nominované na Zlatou stuhu autorka. Vzniklo upřímné vyprávění přepsané spisovatelkou, ale neošizené o osobní zážitky, které chtěl Mirek sdělit. „Mluvené slovo se musí upravit. Kdykoli šla nějaká věta z deníku použít, citovala jsem a Mirek byl nadšený,“ prozradila Braunová. 


Podle ní děti mají opravdu dobré nápady pro psaní, ale chybí jim trpělivost. „Přetáhnou začátek a nepromyslí si konec. Já sama osnovy nesnáším, ale závěr si jasně rozhodnu,“ poradila spisovatelka, která píše knihy pro všechny věkové kategorie. „Pro vás se píše těžce. Mě fakt trápí, že nečtete, že vaše generace je převálcovaná počítači.  Děti, které nečtou, se špatně vyjadřují, je těžké z vás něco dostat.“

Petra Braunová je matkou tří dětí, tudíž je na nejrůznější výchovné trable zvyklá. „Myslím si, že vám docela rozumím. Když jsem byla ve vašem věku, byla jsem šílená naivka. I moje děti vždycky řvou, že to tak není, ale pokaždé to stejně dopadne tak, jak jsem říkala. Takže ty životní zkušenosti si stejně musíte posbírat sami.“


S humorem a nadsázkou zapůsobila pražská autorka na bystřické puberťáky. „Do jistého věku říkáte, co si myslíte, a to mě baví,“ ukončila Braunová setkání.
-emi-



Design By Macik