Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



ZŠ Bratrství v projektu Ekoškola

Mezinárodní program Ekoškola oslaví v České republice 5. června 2015 své kulaté 10. narozeniny.  Je to vzdělávací program, jehož mezinárodním koordinátorem je nezisková organizace FEE (The Foundation for Environmental Education). Dnes je do něj zapojeno přes 44 500 škol v 56 zemích světa, v ČR již přes 350 základních, středních i mateřských škol.  V České republice Ekoškolu koordinuje Sdružení Tereza pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo životního prostředí.


Co je podstatou programu Ekoškola?  Cílem je, aby se škola snažila propojit teoretickou výuku environmentální výchovy s praktickými kroky vedoucími k vlastnímu ekologicky šetrnému provozu. Naše škola je jako jedna z mála základních škol do programu zapojena již od jeho počátků. Ve školním roce 2004–2005 jsme uskutečnili program „Všeho s mírou“ a za jeho úspěšné splnění se můžeme pyšnit od roku 2005 titulem EKOŠKOLA.  A nejen to. Jako první škola ve Zlínském kraji jsme získali mezinárodní titul Ekoškola (Eco-School) pro rok 2006–2008. Tento titul jsme poprvé obhájili v roce 2008, v roce 2010 podruhé (do roku 2015) a letos na jaře potřetí. Máme právo jej používat další čtyři roky.


Ve škole pracuje ekotým, který tvoří žáci 4.–9. ročníku, ředitelka školy, vybraní vyučující a další zaměstnanci. Na pravidelných schůzkách, které probíhají každý měsíc, ekotým řeší úkoly z vybraných oblastí (voda, energie, školní prostředí, odpady, doprava a další). Vymýšlejí, plánují a své nápady pak představují svým spolužákům. Společně realizují aktivity vedoucí k ekologizaci školy a rozšíření celkového povědomí žáků i učitelů o všem, co s Ekoškolou souvisí. Není to jen Ekoškola ve škole, ale Ekoškola v běžném životě kohokoliv z nás.


Bližší informace o naší cestě Ekoškolou najdete na webových stránkách školy (www.zsbrat.cz, část Environmentální výchova, sekce Ekoškola).

Ing. Jitka Vašinová, koordinátorka programu Ekoškola na ZŠ Bratrství Čechů a Slováků, ve spolupráci se členy ekotýmu Sabinou Vaculíkovou a Janem Hermanem



Design By Macik