Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Středisko výchovné péče nabízí radu a pomoc

Středisko výchovné péče v Bystřici pod Hostýnem je detašované pracoviště Střediska výchovné péče v Kroměříži, které ve městě již delší dobu působí. Jde o zařízení nabízející bezplatně poradenskou a psychoterapeutickou pomoc dětem, mládeži, rodičům i školám. Tuto péči zajišťuje tým odborníků z oboru psychologie, speciální a sociální pedagogiky i sociální práce.

Středisko spolupracuje s dalšími školskými poradenskými zařízeními, odbornými lékaři, v případě potřeby zprostředkuje dobrovolné pobyty ve střediscích výchovné péče pro děti a mládež (Valašské Meziříčí, Zlín, Brno, apod.). Poskytuje jednorázové konzultace i dlouhodobou péči.


Na pracovníky střediska je možné se obracet s problémy ve škole, s problémy se soustředěním a pozorností, s učením, v případech rozvodové či porozvodové situace v rodinách, při výskytu psychických obtíží a osobnostních problémů, při výskytu asociálních projevů u dětí a mládeže, při výskytu šikanovaní mezi dětmi, při experimentování s alkoholem a drogami.


Současně středisko nabízí úzkou spolupráci školám v rámci primární i sekundární prevence sociálně patologických jevů: preventivní program proti šikanování, sociometrie a mapování vztahů, preventivní program proti rasismu a xenofobii, bezpečné užívání internetu, problematika kyberšikany.


Dále nabízí individuální program Pět P (Prevence, Podpora, Péče, Přátelství, Pomoc). Tento program je ve světě již více než 90 let realizován pod názvem Big Brothers, Big Sisters. Jeho podstatou je, že vždy jeden ze speciálně vyškolených dobrovolníků z řad studentů se individuálně věnuje jednomu dítěti, které má problémy s navazováním přátelských vztahů se svými vrstevníky. Pravidelný kontakt mezi studentem dobrovolníkem a dítětem je zajištěn nejméně na dobu jednoho školního roku. Na realizaci se podílí SVP společně s  o. s. SPEKTRUM preventivních programů pro děti a mládež v Kroměříži. Při realizaci tohoto programu spolupracujeme s Vyšší odbornou školou pedagogickou a sociální, se studenty oboru sociální pedagog. Vybraní studenti procházejí specializovaným výcvikem a po celou dobu vztahu dítě – dobrovolník je zajištěna pravidelná supervize odborníky.

Středisko výchovné péče Kroměříž, pracoviště Bystřice pod Hostýnem, najdete na adrese:  6. května 1071, telefon: 608 045 301,e-mail: svp.bph@volny.cz, pracovní doba: pondělí–pátek  8.00–14.30
Konzultace je třeba domluvit předem osobně, telefonicky nebo e-mailem v uvedenou pracovní dobu.

Mgr. Leona Chlápková



Design By Macik