Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Země na všechny způsoby

Vernisáž letošní výstavy prací žáků výtvarného oboru bystřické základní umělecké školy opět přivedla do zámeckých výstavních síní pestrou společnost dětí a jejich rodičů, sourozenců, prarodičů i kamarádů. Ústředním tématem, byla tentokrát Země, a není se čemu divit – vždyť právě ona inspiruje nedozírné zástupy umělců už dlouhé věky. 

Slavnostní atmosféru vernisáže podpořila řízná školní dechovka pod vedením Vladimíra Češka. O tématu výstavy i o práci mladých výtvarníků a jejich učitelů promluvila v úvodu MgA. Alena Bártová.


 

„Jak už stálí návštěvníci našich výstav vědí, celý školní rok vždy pracujeme na jednom projektu. Tentokrát vyhrálo téma Země. Můžeme o ní uvažovat jako o zrnku v nekonečném vesmíru nebo třeba jako o svém domově. My jsme Zemi zkoumali z pohledu kosmonautů na oběžné dráze, z pohledu ptáků letících po obloze, z letadla coby pasažéři. Přemýšleli jsme o tom, jak naše Země vznikala, co ji formovalo a tvarovalo, sledovali jsme střídání ročních období a působení živlů. S úctou jsme se k ní obraceli jako k živitelce, zkoumali jsme, jak vypadá v hlubinách oceánů a jak na pevnině. Hledali jsme odpovědi na otázky z oboru ekologie, ochrany ohrožených zvířat i rostlin a našli spoustu dalších zajímavých pohledů na Zemi. Jak se nám to všechno povedlo přetavit do tvarů a barev, můžete posoudit sami.


Výtvarný obor naší základní umělecké školy navštěvuje 240 žáků ve věku od pěti do jedenadvaceti let. Vedeme je k tomu, aby se pořádně rozhlíželi kolem sebe a dívali se na svět otevřenýma očima a srdcem, stále plni fantazie, představ a snů. Naši žáci navštěvují výtvarný obor zpravidla devět let – absolvují dva roky přípravného studia a dalších sedm let se pak učí, jak zvládnout kompozici, jak správně kombinovat barvy, jak ovládnout nejrůznější výtvarné techniky. Studium je završeno závěrečnou absolventskou prací, jíž se žáci věnují půl roku. Mohou si vybrat techniku i téma a zúročit všechny pracně nabyté vědomosti a dovednosti. Také letos jsou součástí naší expozice díla šesti úspěšných absolventů výtvarného oboru – Nely Bělíkové, Josefa Hurta, Jolany Logajové, Barbory Pročkové, Romany Zapletalové a Terezy Saksové…“


Pestrou výstavu Země mohli návštěvníci obdivovat na bystřickém zámku do konce května. Kousek z ní jsme uchovali na barevném dvojlistu uprostřed tohoto čísla.
msch



Design By Macik