Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Centrum přírodovědného a technického vzdělávání u nás

Centra přírodovědného a technického vzdělávání pro žáky středních a základních škol ve Zlínském kraji. Tak se nazývá projekt Zlínského kraje, do nějž je zapojena také Střední škola nábytkářská a obchodní v Bystřici pod Hostýnem.

Jedná se o dvouletý projekt, dnes již ve finální fázi. V prvním roce byly z projektu vybaveny učebny, kde se poté odehrávaly aktivity, které měly žáky základních škol nasměrovat v profesní orientaci. To, že dnešní děti nemají dostatek příležitostí, jak poznat konkrétní řemeslo a technické dovednosti, se všeobecně ví. Proto jsme se rozhodli nabídnout žákům základních a středních škol volnočasové aktivity zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání v  učebně nově vybavené 3D technikou. Naše střední škola mohla v rámci projektu pořídit 3D tiskárny, 3D skener a CNC router – jednotku 3D modelování včetně softwaru, které využívají i žáci naší školy při klasické výuce.


Projekt vyvrcholil v tomto školním roce. Dali jsme v našich učebnách a dílnách prostor povinné výuce žáků základních škol pod vedením zkušených pedagogů SŠNO Bystřice pod Hostýnem. Projekt se setkal s velkým ohlasem ze strany žáků i pedagogů. Přátelská spolupráce  prospěla všem zapojeným subjektům a v podstatě nastala situace, po které jsme volali již dlouho – dosáhli jsme kontinuity mezi jednotlivými stupni vzdělávání. Dostali jsme možnost pracovat se žákem, věnovat mu čas a ukázat mu konkrétní now-how.

Jako atraktivní didaktický trik se osvědčilo i zapojení studentů, protože v době puberty je největší autoritou pro pubescenta vrstevník. Projektu se zúčastnilo 40 žáků základních škol rozdělených do tří skupin, kteří v rámci předmětu Výpočetní technika a Praktické cvičení prošli výukou v prostorách SŠNO Bystřice pod Hostýnem. Zúčastnění vyučující ZŠ tuto aktivitu hodnotili jako velmi přínosnou. Ocenili příležitost seznámit se s 3D technikou, kterou jejich základní škola nedisponuje. Vzhledem k poklesu hodin pracovních činností na základních školách uvítali, že žáci viděli pracovní postupy, s nimiž se jinak vůbec nemají možnost setkat.


V hodnotících zprávách žáci psali, že jim projekt pomohl posílit vztah k řemeslu a že je provázelo kvalitní a odborné vedení.
Povedlo se nám žáky základních škol obeznámit s technologiemi, které jsou alfou a omegou technického vzdělání. Centrum přírodovědného a technického vzdělávání zůstane na Střední škole nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem i nadále otevřené.

BcA. Jaroslav Pijáček



Design By Macik