Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Rada Zlínského kraje a rada města společně zasedaly

Rada Zlínského kraje v čele s hejtmanem Stanislavem Mišákem a Rada města Bystřice pod Hostýnem uskutečnily společné zasedání 18. května 2015 na bystřické radnici.


Jednalo se o aktuálních problémech města Bystřice pod Hostýnem v oblasti dopravy, zdravotnictví a také o sociálních otázkách. Na programu jednání byla rekonstrukce ulice Lipnická, řešení křižovatky silnic II/437, III/43731, ulice Rusavská a ulice Školní. Představitelé města prodiskutovali s krajskými radními otázku financování sociálních služeb na území ORP Bystřice pod Hostýnem či budoucnost provozování lékařské pohotovostní služby pro dospělé v Bystřici.


 Jednání zahájil starosta Zdeněk Pánek. Krátce představil město Bystřice pod Hostýnem a upozornil na plánované investiční akce. Představitelé města podali informace o rekonstrukci krajské komunikace II/437 v ulici Lipnická (v délce cca 800 m) a části krajské komunikace v ulici Sušilova v Bystřici pod Hostýnem. Zástupci kraje uvedli, že s novou rekonstrukcí silnice počítají. Ředitelství silnic Zlínského kraje má tuto akci zařazenu ve střednědobém plánu s předpokládaným termínem realizace jsou léta 2016–2017. Důležité je především zajistit dokumentaci pro územní řízení a územní rozhodnutí, dokumentaci pro stavební povolení a zajistit novou kanalizaci od společnosti VAK.


Krajští radní byli dále seznámeni s problémem bystřické křižovatky silnic II/437, III/43731, ul. Rusavská, ul. Školní. Křižovatku „u Benetkového“ tvoří celkem pět větví, hlavní komunikací je silnice II/437 (ul. Čs. brigády – větev směr centrum a ul. Havlíčkova – větev směr Vsetín), na ni se napojuje silnice III/43731 (ul. Hostýnská – směr Sv. Hostýn a Slavkov pod Hostýnem). Projednány byly tři varianty řešení. Navrhován je kruhový objezd ve tvaru elipsy. Nová okružní křižovatka zvýší bezpečnost dopravy v daném úseku, zklidní dopravu na hlavním tahu krajské komunikace II/437 a zvýší přehlednost kritického místa. Na společném jednání zástupců Ředitelství silnic Zlínského kraje a města dne 26. 11. 2014 bylo mimo jiné dohodnuto, že zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí, jeho vydání a vyřešení majetkoprávních vztahů zajistí město. Ze strany ŘSZK je preferována spoluúčast v rámci neinvestičních oprav – úhrada AB vrstev, svislé a vodorovné dopravní značení (cca 3 mil. Kč). Ze státního fondu dopravy lze čerpat 160 mil. Kč, a křižovatka by tak mohla být investicí pro kraj.


Zlínský kraj informoval o vyhlášeném záměru úplatného převodu pozemků v k. ú. Bystřice pod Hostýnem v ulici Tyršova, p.  č. 876, ostatní plocha, a p. č. 1212, zastavěná plocha a nádvoří, na které se nachází objekt č. p. 1145, jenž v minulosti sloužil pro potřeby teoretické výuky Střední školy nábytkářské a obchodní Bystřice pod Hostýnem. Jak na jednání uvedli představitelé města, Bystřice pod Hostýnem se hodlá touto problematikou dále zabývat a zvažuje např. vybudování vstupních bytů, příp. komunitního domu seniorů v tomto objektu, popřípadě využití budovy pro služby vedoucí k sociálnímu začlenění či pro sociální podnikání.


Zástupci kraje kladně reagovali na aktivní zájem vedení města  o tento objekt. Informovali město o možnosti spolufinancování ze zdrojů Evropské unie v programovém období 2014–2020. Svým charakterem výše zmíněné záměry tematicky odpovídají podporovaným oblastem Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Maximální podíl spolufinancování z tohoto fondu je ve výši 85 % způsobilých výdajů. Jelikož má město zájem o tento objekt, hejtman Zlínského kraje nabídl městu spolupráci.


Šárka Jelínková, ředitelka Centra pro seniory Zahrada Bystřice pod Hostýnem, o. p. s., analyzovala v dalším bodě jednání aktuální podporu centra z rozpočtu Zlínského kraje. Centrum obdrželo podle jejích slov na zajištění služby „domov pro seniory“ pro rok 2015 finanční podporu ve výši 4.298.000 Kč. Na rok 2014 však obdrželo dotaci z MPSV ve výši 5.476.000 Kč a v roce 2013 dokonce ve výši 5.795.000 Kč. V procentuálním vyjádření to znamená, že centrum pro letošní rok obdrželo o 21,5 % méně oproti roku 2014, což se neztotožňuje s metodikou MPSV. Kvůli ekonomickým okolnostem, jako je např. navyšování mezd, budou tyto finance značně chybět v rozpočtu centra pro seniory. Jelínková také zdůraznila naléhavost řešení situace týkající se ošetřovatelské péče, která není plně hrazena pojišťovnami. Zástupci kraje uvedli, že požadavek kraje na financování sociálních služeb ze státního rozpočtu musí vycházet ze Střednědobého výhledu 2012–2015. Zlínský kraj podal žádost o dotaci na financování sociálních služeb v souladu se zákonem, objem prostředků ze státního rozpočtu, který obdržel, byl nižší o 17,5 %. Současně se mění systém redistribuce financování ze státního fondu, i když ne zcela komplexně.


Diskutovalo se také o budoucnosti provozování lékařské pohotovostní služby pro dospělé v Bystřici pod Hostýnem. Zástupci kraje podotkli, že  lékařská pohotovostní služba v Bystřici pod Hostýnem je obyvateli málo využívána, je ekonomicky vysoce nákladná a pracoviště z odborného hlediska nesplňuje požadavky na moderní ambulantní péči pro řešení náhlého zhoršení zdravotního stavu.
Zástupci města uvedli, že Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje zajišťuje lékařskou pohotovostní službu v Bystřici pod Hostýnem na základně platné zřizovací listiny. Pohotovost je provozována v Bystřici pod Hostýnem na adrese 6. května 591 (zdravotní středisko) o sobotách, nedělích a svátcích od 10 do 18 hodin. Město má zájem na zajištění dostupnosti zdravotních služeb pro své obyvatele i občany okolních obcí minimálně ve stejném rozsahu jako doposud. Zrušení ordinační doby ve všední dny a omezení ordinační doby o sobotách, nedělích a o svátcích, ke kterému došlo k 1. 7. 2014, s sebou přineslo očekávané snížení provozních nákladů ve výši 288 tis. Kč, přičemž počet pacientů ošetřených o sobotách, nedělích a o svátcích zůstal na přibližně stejné úrovni (1. pololetí 2014 – 225 pacientů ošetřených o sobotách, nedělích a o svátcích, 2. pololetí 2014 – 189 pacientů ošetřených v týchž dnech). Vzhledem k tomu, že od výrazné změny ordinačních hodin uplynula krátká doba, je podle názoru města na komplexnější hodnocení poměrně brzy. Představitelé města vyjádřili naději, že lékařská pohotovostní služba pro dospělé v Bystřici pod Hostýnem zůstane zachována. 


V závěru jednání informovali zástupci kraje o tom, že v květnu 2015 proběhlo výběrové řízení na ředitelku Základní umělecké školy v Bystřici pod Hostýnem. Novou ředitelkou byla jmenována MgA. Pavla Caletková.


Místostarosta města Pavel Malének poděkoval Zlínskému kraji za podporu v oblasti kultury. Pro rok 2015 se podařilo získat finance jak na kulturní akce, tak na kulturní památky.

Za dobrou spolupráci, srdečné přijetí a také za věcný přístup k diskutovaným tématům v rámci společného jednání poděkoval městu Bystřice pod Hostýnem hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.
-red-



Design By Macik