Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Skvělý májový koncert

Před mnoha lety jsem slyšel tehdy čerstvou absolventku, ale možná ještě studentku, konzervatoře Janu Škarpichovou na jakémsi pěveckém koncertu. Pěkná slečna se znělým hlasem mne tehdy, přiznávám, nijak zvlášť nenadchla. Intonační nejistota a mnohé jiné technické problémy, které tehdy měla, mne dosti zklamaly.  O její umělecké budoucnosti jsem si nedělal mnoho iluzí. Avšak její bystřické vystoupení v rámci Zámeckých koncertů BKNF v neděli 10. května mne velice příjemně překvapilo a poznal jsem, jak jsem se ve svém hudebním úsudku mýlil.


Jana Adriana Sychrovská jistě zpěvu obětovala hodně, její současné výsledky jsou obdivuhodné a svědčí o velkém osobním i uměleckém úsilí, ctižádosti a důslednosti. Muselo to být jistě obrovské odhodlání, které jí umožnilo získat takové pěvecké kvality, aby mohla nastoupit samostatnou uměleckou a pedagogickou dráhu. Bylo to také asi manželství a mateřství, co jí pomohlo lidsky i umělecky dozrát.


Zpěvačka se představila bystřickému publiku s programem složeným z muzikálových a operetních melodií, zaznělo několik árií z oper a šansonů a písní z oblasti populární hudby. Zejména první polovina programu byla věnována slavným muzikálům. V nich se plně odrazilo klasické operní vzdělání Jany Sychrovské – výtečná výslovnost, bezchybná dechová technika, frázování, a především – výtečná intonace. Její hlas byl jistý i v těch nejošemetnějších výškách, držených tónech, ta tam je dřívější intonační nejednoznačnost a nejistota. Pěvkyně se vyrovnala s neobyčejnou lehkostí s tak známými a náročnými melodiemi, jako jsou písně z muzikálů A. L.Webbera Jesus Christ Superstar, ale i s dalšími populárními melodiemi autorů F. Loeweho, K. Svobody nebo J. Hermana. Pěveckou suverenitu zpěvačky doprovázelo sympatické vystupování, mimika a gesta. Příjemné bylo i vlastní bezprostřední průvodní slovo.


Ve výčtu superlativů nemohu pominout ani zpěvaččin doprovod. Především klavírista Petr Hostinský byl přirozenou oporou zpěvnímu hlasu. Jeho hra citlivě reagovala na charakter a dynamiku sólistčina partu a byla plně v jejich službách. Svým výkonem přesvědčil klavírista, že je pohotovým a technicky dobře vybaveným interpretem, který reaguje na všechny nuance a okolnosti. Rozšíření doprovodu o violu mi připadlo jako vskutku nápadité a zvukově vyvážené. Violový part v podání Aleše Křivského velmi příjemně korespondoval se zpěvaččiným mezzosopránem. Jejich společné pasáže zněly vskutku výtečně.


Druhá polovina programu byla věnována „lehčí múze“. Také zde však bylo patrné, že tuto hudbu ovládá s šarmem a noblesou. I tak náročná pěvecká kategorie, jakou je šanson, byla Janou Sychrovskou prezentována s přirozenou samozřejmostí a přesvědčivostí.


Mladá pěvkyně zaujala svým zjevem, kulturou svého vystupování, ale především svým jednoznačným pěveckým uměním. Zcela zaplněný sál aplaudoval za krásný a příjemný výkon všech účinkujících vestoje. Jana A. Sychrovská se odvděčila několika přídavky. Do Bystřice přinesla v tento nedělní podvečer pohodu, noblesu a všem posluchačům krásný umělecký zážitek.

                                                                                             
PaM



Design By Macik