Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Papír v hlavní roli

Záznamy – práce na papíře a s papírem – to je název prázdninové zámecké výstavy prací české grafičky Aleny Laufrové a česko-americké výtvarnice s moravsky znějícím příjmením Kateřina Kyselica. Představuje tvorbu z cyklů prací na papíře Aleny Laufrové a více než 200 koláží ze společného projektu „Korespondáž A+K“ vytvořených s  Kateřinou Kyselicou; to vše doplněno o ukázky samostatné tvorby druhé tvůrkyně.


Nové práce Aleny Laufrové – reliéfní kartony – vycházejí především ze struktur krajiny. Jsou doplněny částí cyklů kombinovaných technik na téma Hlava a Krajina. Koláže z projektu „Korespondáž A+K“ jsou vizuálními záznamy, intimními sděleními o prožívání konkrétních dnů. Rozmanitosti nálad autorek odpovídá široká škála výrazových prostředků. Samostatné práce Kateřiny Kyselicy představují tvorbu v duchu korespondenčních koláží, pracujících s elementem náhody, s recyklací materiálu a textem.


Obě autorky ve své tvorbě upřednostňují papír jako výchozí materiál pro dvourozměrné a prostorové konstrukce. Materiál papíru, jeho poddajnost, tvárnost, nenáročnost a recyklovatelnost jim dává volnou ruku k nejrůznějším variantám kompozic, tvarosloví i kombinací struktur.


Společný projekt Aleny Laufrové a Kateřiny Kyselicy „Korespondáž A+K“ je projevem úcty a obdivu k mistru koláže básníku a výtvarníku Jiřímu Koláři.

Alena Laufrová absolvovala VŠUP v Praze, ateliér užitkové a ilustrační grafiky u prof. Zdeňka Sklenáře. Věnuje se volné grafice, v posledních letech převážně kombinovanému slepotisku, pastelu a kresbě, nyní především práci s papírem
Její tvorba byla prezentována na více než 30 samostatných výstavách v České republice i v zahraničí, zúčastnila se mnoha mezinárodních výstav. Práce Aleny Laufrové byly několikrát oceněny (2003 – cena Spolku sběratelů a přátel exlibris na Festivalu komorní grafiky, 2004 – cena za hlubotisk, Grafika roku, Praha a cena za komorní grafiku, Grafika roku, Praha, 2009 – čestné uznání za komorní grafiku, Grafika roku, Praha) a jsou zastoupeny ve sbírkách Památníku národního písemnictví v Praze, v Národní galerii, Praha, v Ermitáži, Leningrad, v National Muzeum ve Washingtonu. Je členkou Sdružení českých umělců grafiků HOLLAR.

Kateřina Kyselica se narodila v Karviné. V roce 2006 vystudovala vysokou školu uměleckou ve státě Virginie v USA, poté volnou grafiku v Manhattan Graphics Center v New Yorku. Věnuje se práci na papíře – kombinované technice, koláži a volné grafice. Její tvorba byla prezentována na skupinových výstavách v International Print Center, Center for Contemporary Printmaking, BBLA Gallery či JVS Project v New Yorku, v Paříži a  v Galerii Hollar v Praze, a je zastoupena v soukromých sbírkách. V roce 2012 měla první individuální výstavu grafiky v New Yorku. Je členkou organizace Manhattan Graphics Center. Založila mezinárodní grafickou soutěž Celebrating Print a vydává stejnojmenný mezinárodní časopis zaměřený na volnou grafiku ve střední a východní Evropě.


Výstava Záznamy – práce na papíře a s papírem bude zahájena v sobotu 18. července 2015 v 17.00 hodin v zámku v Bystřici pod Hostýnem a potrvá do 23. srpna 2015.  Otevřeno je od úterý do neděle od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00 hodin.
-red-



Design By Macik