Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letní alternativa – Plastici a barevné ohně

Nádvoří bystřického zámku se poslední srpnovou sobotu otevře příznivcům festivalu Letní alternativa. Po květnové a divácky velmi úspěšné Jarní alternativě pokračuje alternativní minisérie svým již šestým letním dílem a pořadatelé opět namíchali program v tradičně rozmanitém duchu.


Vskutku alternativní bigbít přiveze z nedalekého Valašského Meziříčí valašská rocková legenda Ciment. „Obdivujeme humor v textech i muzice, který tito bardi z Valmezu servírují  už od roku 1987. Takže bude určitě sranda a tanec jak má být,“ říká Martin Táborský, jeden z promotérů festivalu. Dodává, že Cimenti měli v minulosti už možnost předskakovat třeba slavným Jethro Tull nebo Uriah Heep.


Nedílnou součástí Alternativy bývá i ohňová show v podání čtveřice Ardor Viridis. „Zlínští vizuální umělci do Bystřice jezdí pravidelně. Svou fireshow každým rokem vylepšují a obměňují a taky jako jediné seskupení v Česku i na Slovensku používají barevné ohně. Pro některý z budoucích ročníků Alternativ plánujeme i jejich žonglérskou světelnou show,“ přibližuje nehudební část večera Tomáš Hradil, dramaturg večera. 


Dalším hudebním hostem budou Queens of Everything, punk-rock'n'rollová parta z Prahy. „Kluci z téhle skupiny prošli mnoha kapelami, umějí to pěkně rozbalit a jejich echt rock'n'roll určitě rozpumpuje celé nádvoří,“ říká Táborský a dodává, že samozřejmou součástí kapely je kontrabas, dechová sekce a patřičné stylové oblečení.


Hlavní hvězdou letošní Letní alternativy bude bezesporu svého času nejkontroverznější rocková kapela československých dějin – The Plastic People of The Universe. „Pozvat aspoň jednou Plastiky je snad přáním každého pořadatele. Jde nejen o jejich opravdu originální hudbu a muzikantské obsazení, ale taky o nevšední životní příběh celého tělesa,“ přibližuje Tomáš Hradil. Připomíná, že právě na podporu nespravedlivě odsouzených hudebníků vznikla i Charta 77, iniciativa, jež napomohla k pádu totalitního komunistického režimu v tehdejším Československu. „Je to neuvěřitelné, ale kapela existuje od roku 1968, někteří členové byli vězněni, zakázali jim hrát a nakonec koncertovali na Pražském hradě i v Bílém domě. V srpnu  tedy přijedou i do Bystřice. Těšíme se,“ zve Hradil.


Letní alternativa se koná v sobotu 29. srpna 2015 a začíná v 19.00 hodin.
-th-



Design By Macik