Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Letošní AKTIVITY denního stacionáře

První setkání AKTIVIT v roce 2015 jsme začali tradičním tématem nového roku – dietami. Probírali jsme, jakými dietami jsme se v mládí trápili a jak se změnil náš přístup k jídelníčku. Při té příležitosti jsme si také připomněli, jak se lépe stravovat, aby naše tělo nebylo unavené. Hned další úterý jsme se s chutí pustili do výroby bambulek z vlny. Že nám to šlo, bylo vidět i na výsledku – předložce z bambulek, která sklidila velký ohlas.  Koncem ledna nás přišel seznámit se záchranářskou činností v oblasti Hostýnských vrchů Vladimír Lang z Rescue Teamu Hostýnské vrchy. Únorové počasí nás přeneslo do klidného tempa, naučili jsme se motat ruličky z papíru, a aby to nebylo jen tak, vytvořili jsme si z nich každý pěknou dekoraci – zápichy do květináčů. Únor nebyl jen o tvoření. Marie Pospíšilová nám přivezla fotografie z cesty do Norska a prohlížení obohatila pěkným vyprávěním svých zážitků. Hru v kostky známe asi všichni, ale o tom, že může mít různé podoby, jsme se sami přesvědčili při jejich výrobě. Místo čísel jsme využili obrázky, a tak nám při každém hodu vznikaly neskutečné příběhy.


V březnu jsme se po zimě pustili do výroby sladkých dezertů a vyzkoušeli si různé způsoby jejich servírování. Kdo myslel na udržení figury, dočkal se hned další týden slané varianty.   Nasyceni gastronomickými zážitky jsme se pomalu začali připravovat na Velikonoce. Pozvali jsme si Mgr. Markétu Hnilicovou z Muzea Kroměřížska, která nám mimo povídání o velikonočních zvycích také připomněla tradiční způsob zdobení kraslic voskovou technikou. V klidném tempu jsme další úterý tvořili papírové vitráže. Nové i známé informace o cukrovce a vysokém krevním tlaku jsme si připomněli při besedě s PharmDr. Marií Vylíčilovou, která nám poradila, jak čelit těmto potížím.


Duben jsme věnovali rozvoji naši kreativity při výrobě papírových přání. Tato činnost byla pracnější než obvykle, ale výsledek stál za to. Přání s motivy stromu nebo srdce si každý z nás odnesl domů, kde jistě zaujalo své místo. 


Květen byl ideálním časem na malé protažení těla, pustili jsme se tedy do ukázky cviků pilates. Odvážlivci si sami vyzkoušeli, že zdánlivě jednoduché cvičení není jen tak.  Při té příležitosti jsme se mezi sebou podělili o cviky, kterým se věnujeme například ráno, než vstaneme z postele. Další úterý jsme vyráběli cestovní hru, při které jsme projeli celou republiku a zavzpomínali na místa, která jsme nejen v mládí navštívili.  Abychom necestovali jen prstem po mapě, rozhodli jsme se uspořádat opravdový výlet, a to do Rožnova pod Radhoštěm. Účast byla hojná, a tak jsme si na pomoc objednali mikrobus. Dopoledne jsme navštívili firmu Unipar, kde se ručním způsobem vyrábí a zdobí svíčky. Abychom si trochu odpočinuli před dalším cílem našeho výletu, zastavili jsme se na oběd v Dřevěném městečku. Posilněni a odpočatí jsme se vydali prozkoumat jednotlivá stavení valašského skanzenu. A samozřejmě jsme nezapomněli na suvenýr z výletu – frgál. Další úterý jsme uspořádali soutěžní kvíz na téma Písničky našeho mládí.


V červnu jsme poseděli u táboráku a za doprovodu kytary paní Loupancové z Bystřice pod Hostýnem jsme si uvařili pravý nefalšovaný kotlíkový guláš. Ani tvoření jsme nezanedbali a pustili jsme se do výroby zvonkohry z knoflíků. Předprázdninové období nám znovu přišla zpříjemnit Marie Pospíšilová. Tentokrát nás svým vyprávěním a obrázky zavedla do Holandska, nejen na výstavu tulipánů.


AKTIVITY jsme ukončili  30. června 2015 posezením při kávě, abychom znovu po prázdninách zahájili náš program i pro veřejnost, a to 29. září virtuální poutí na Svatou Horu u Příbrami. Děkujeme všem účastníkům AKTIVIT i sympatizantům, přejeme příjemné prožití prázdnin a těšíme se na shledání v září.

Ingrid Vaculíková, Denní stacionář pro seniory Chvalčov



Design By Macik