Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Změny pravidel pro poskytování grantů

Novou grantovou směrnici, která stanovuje pravidla pro poskytování grantů z grantového fondu města, schválilo městské zastupitelstvo na svém červnovém zasedání.

Proč nová pravidla?
Důvodem je změna zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (zákon č. 250/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů), kterým se měnila a doplňovala pravidla pro poskytování dotací, tedy grantů.

Změny v grantové směrnici
Zákon stanovil prodloužení doby, po kterou je vyhlášen a zveřejněn dotační program „Grantové řízení“. Program vyhlašuje opět rada města nejpozději 30 dnů před počátkem lhůty pro podání žádostí o grant a doba, po kterou je nutné ho zveřejnit na úřední desce a způsobem umožňujícím dálkový přístup, je stanovena na 90 dnů.

Novou možností je poskytovat z rozpočtu grantového fondu NÁVRATNOU FINANČNÍ VÝPOMOC. Jedná se o peněžní prostředky poskytnuté bezúročně na stanovený účel, které je příjemce povinen vrátit ve stanovené lhůtě zpět. Pro takto poskytnuté peněžní prostředky budou platit shodná pravidla, jako pro grant, tzn. v termínu podaná podrobná žádost, veřejnoprávní smlouva o poskytnutí návratné finanční výpomoci, finanční vypořádání. Beze změny zůstává pro žadatele možnost požádat o grant na pořízení investice či pořádání jednorázových akcí.


Novinkou je zavedení kategorie PAUŠÁLNÍ GRANT. Tento grant je určen výhradně na úhradu nákladů souvisejících se zajištěním činnosti členů žadatele do 19 let z Bystřice pod Hostýnem. Částka grantu je vyjádřena jako součin jednotkových nákladů na podporu činnosti člena žadatele a počtu členů žadatele; částka uvedená ve směrnici (nejvýše 2.000 Kč) na člena a rok je stanovena jako orientační a hodnotící komise po prostudování žádostí stanoví paušální částku vždy s ohledem na specifické podmínky žadatele. Paušální grant bude podléhat podrobnému finančnímu vypořádání, včetně dokládání jmenného seznamu členů. Příklad uznatelných výdajů paušálního grantu – startovné, poplatky na soutěžích, pořízení kostýmů, dresů, jízdné, přiměřené stravné ad. Zavedením paušálního grantu se tak zužuje možnost uznatelných nákladů žadatele. Tyto náklady jsou směrnicí definovány jako náklady spojené se zajištěním provozu zázemí žadatele. Uznatelnými náklady jsou neinvestiční náklady, které se v průběhu konkrétního roku stále opakují a jsou spojeny s činností žadatele; příkladem uznatelných výdajů grantu na provozní náklady jsou platby nájmů, dodávky vody, plynu, elektřiny, údržba objektů, služby, telefony, poštovné a další náklady prokazatelně související s provozem žadatele.

Jak si podat žádost o grant?
Žádost o grant si může podat fyzická či právnická osoba provozující veřejně prospěšnou činnost na území města Bystřice pod Hostýnem v termínu, který vyhlásí rada města, a to prostřednictvím vyplněné žádosti zveřejněné na webových stránkách města.
Jeden žadatel si může podat dvě žádosti o grant, přičemž si volí kategorii (na investici, na jednorázové akce, paušální, provozní).
Grantová směrnice č. OP 3/2015, kterou se stanoví pravidla poskytování grantů z grantového fondu města, je zveřejněna na adrese www.mubph.cz pod záložkou Granty.
Přejeme všem žadatelům, aby byli v grantovém řízení úspěšní a obohatili tak život všech občanů našeho města o nejrůznější hodnotné aktivity.


Ing. Pavla Milerová, interní auditorka města



Design By Macik