Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



25. výročí založení sportovního minigolfu v Bystřici pod Hostýnem

(1985–2010 ) – 3. část

V sezoně 1996–1997 bystřické družstvo v I. lize úspěšně začalo, když v Tanvaldu vybojovalo výborné 2. místo. Pak se ale bystřickému týmu nedařilo, postupně se propadal a nakonec obsadil 7. místo, čímž zopakoval umístění z minulé sezony 1995–1996. V kvalifikaci v Uničově však byla Bystřice až čtvrtá, a to znamenalo po pěti letech sestup z nejvyšší soutěže. Sestavu bystřického družstva v sezoně 1996–1997 tvořili: Dana Kubíková, Pavel Doležel, Jana Pasevová, René Šimanský, Michaela Nelešovská, Lenka Doleželová (Šmoldasová), Jan Tolarovič a Oldřich Mikulík.
Tři sezony trvající problémy se sestavou uzrály v sestup do II. ligy. Hlavním problémem byl odchod čtyř hráčů do dvou jiných klubů. Tím skončilo první ze dvou nejúspěšnějších období v historii bystřického minigolfu.


Mezi jednotlivci byly v r. 1997 opět úspěšné ženy. Jana Pasevová se v Brně-Bystrci stala mistryní Moravy. Adéla Bystřická vyhrála v Hradci Králové na CTJ (celostátní turnaj jednotlivců, od r. 1997 již označený jako GP – Grand Prix). K tomu přidaly bystřické hráčky šest vítězství v OTJ (oblastní turnaje jednotlivců, od r. 1997 označované jako OPEN turnaje).


V říjnu r. 1997 se družstvo žen 1. DGC Bystřice pod Hostýnem zúčastnilo ve švédském Göteborgu 33. ročníku PMEZ v soutěžích družstev. V roli obhájce titulu se však bystřickým hráčkám nedařilo a obsadily až 6. místo. Sestavu týmu tvořily: A. Bystřická, J. Pasevová, L. Doleželová a M. Nelešovská.
Od podzimu r. 1997 bylo smíšené družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem osm let účastníkem nižších soutěží. V sezoně 1997–1998 obsadila Bystřice pod Hostýnem 2. místo ve II. lize a zúčastnila se kvalifikace o postup do nejvyšší soutěže, ale na hřištích v Prostějově a v Tovačově se jí nedařilo a obsadila až 7. příčku, což na návrat do nejvyšší soutěže nestačilo.


Z úspěchů jednotlivců v r. 1998 nutno připomenout 11. místo L. Doleželové na mistrovství Evropy dospělých v portugalském Porto. Byla nejlepší ze čtyř reprezentantek ČR. Na mistrovství Moravy a Slezska v Opavě vybojovala vítězství a byl to její pátý titul mistryně Moravy (předchozí tituly v letech 1992, 1993, 1994 a 1996). Vyhrála i na ZTJ (zemský turnaj jednotlivců) v Olomouci. K tomu přidali bystřičtí hráči deset vítězství v OPEN turnajích.
V r. 1998 došlo k reorganizaci soutěží družstev. Dosavadní dvoustupňová struktura byla změněna na třístupňovou. Nejvyšší soutěž byla od podzimu r. 1998 označena termínem extraliga, pak následovaly I. národní ligy v Čechách a na Moravě a nakonec čtyři skupiny II. ligy. Tato struktura platí stále. Bystřice se tak stala v sezoně 1998–1999 účastníkem I. moravské národní ligy.


A jak si vedlo družstvo 1. DGC Bystřice pod Hostýnem v období 1998 – 2004?
V sezoně 1998–1999 získalo 3. místo v I. lize, 1999–2000 obsadilo1. místo ve II. lize, 2000–2001 získalo 4. místo v I. lize, 2001–2002 pak 4. místo v I. lize, 2002–2003 získalo 5. místo v I. lize, v sezoně 2003–2004 pak 1. místo ve II. lize.
V turnajích jednotlivců v r. 1999 se prosadila jen Lenka Doleželová, která vybojovala dvě vítězství v zemských turnajích (Morava Tour), když vyhrála v Uničově a v Bystřici. Další tři vítězství přidali bystřičtí minigolfisté v oblastních turnajích (OPEN turnaje).


Na mistrovství Evropy juniorů v Košicích obsadila žákyně Petra Kouřilová 16. místo. Spolu s družstvem juniorek ČR získala 3. místo a tím i bronzovou medaili.
V září r. 1999 bylo bystřické hřiště dějištěm dalšího významného mezinárodního turnaje. Na základě pověření Světové federace minigolfových sportů WMF (World Minigolfsport Federation) a Českého svazu dráhového golfu v Praze (ČSDG) uspořádal 1. DGC Bystřice pod Hostýnem 25. mistrovství Evropy seniorů (hráčů nad 45 let) v soutěžích jednotlivců a družstev. Na hřišti v Zahájeném startovalo celkem 86 hráčů a hráček z dvanácti zemí.
Česká reprezentace byla úspěšná. Družstvo mužů ČR vybojovalo 2. místo o pouhé dva údery za vítězným Německem. Družstvo žen ČR obsadilo 3. místo za vítězným Rakouskem a druhým Německem. Z jednotlivců byl nejúspěšnější Ladislav Švihel, který vybojoval velmi pěkné 2. místo za vítězným Němcem Felixem Seehofem.
V družstvu ČR startoval také známý herec a moderátor Vladimír Čech, který byl kapitánem české reprezentace a několik dní před zahájením kontinentálního šampionátu byl zvolen prezidentem ČSDG.


V r. 2000 byli bystřičtí minigolfisté v soutěžích jednotlivců výrazně úspěšnější než v r. 1999. Na zemském mistrovství Moravy a Slezska v Kopřivnici vybojovala prvenství L. Doleželová (její 6. titul zemské mistryně) a žák Richard Mastil. Škoda jen, že tento velmi nadaný mladý hráč v dalším roce zanechal závodní činnosti. O rok později, místo aby svůj titul mistra Moravy doma obhajoval, byl jen mezi diváky.
L. Doleželová zvítězila i v Grand Prix v Olomouci a v Moravia Tour v Prostějově. K tomu přidali bystřičtí hráči 11 vítězství v OPEN turnajích.


Na mistrovství Evropy juniorů v portugalském městě Lamego obsadila Petra Kouřilová pěkné 10. místo, jako druhá nejlepší hráčka ČR a podílela se tím na 3. místě reprezentačního družstva juniorek ČR a na zisku bronzových medailí.
V r. 2001 vybojovala Doleželová svůj sedmý titul mistryně Moravy a Slezska. Podařilo se jí to doma na hřišti v lesoparku Zahájené. L. Doleželová vyhrála také na dvou zemských turnajích – Moravia Tour v Uničově a v Brně-Bohunicích. K tomu připojili bystřičtí hráči 6 vítězství v OPEN turnajích.
Na mistrovství Evropy juniorů v Praze obsadila P. Kouřilová 16. místo a v soutěži družstev vybojovala s týmem juniorek ČR 3. místo a svou třetí bronzovou medaili v kontinentálním šampionátu.
Družstvo žen vybojovalo v Olomouci titul mistryň ČR v sestavě Doleželová, Kouřilová a Švehlíková. Ve 37. ročníku PMEZ v Bratislavě obsadily bystřické hráčky 6. místo. Do výše uvedené sestavy přibyla ještě Šárka Macháčková.
V r. 2002 byly výrazně úspěšné jen bystřické hráčky. L. Doleželová vybojovala v Olomouci svůj třetí titul mistryně ČR. Zvítězila i na GP v Přerově a na Moravia Tour (MT) v Tovačově. Úspěšná byla i juniorka Š. Macháčková, která rovněž vyhrála na GP v Přerově, na MT v Tovačově a také na MT v Kopřivnici. K tomu bystřické hráčky přidaly tři prvenství na OPEN turnajích.


Družstvo žen v sestavě Doleželová, Kouřilová a Švehlíková znovu vybojovalo v Olomouci titul mistryň ČR. Na mistrovství světa v německých lázních Bad Münder v Hannoveru obsadila Silvie Švehlíková 18. místo a Petra Kouřilová se umístila na 19. příčce. Byl to juniorský šampionát.
Družstvo žáků vybojovalo v sestavě R. Hudec, S. Švehlíková a D. Machálek titul mistrů ČR v Bystřici p. H. v rámci celostátního turnaje mládeže – Junior Trophy.


V r. 2003 excelovala opět L. Doleželová, která vyhrála třikrát na turnajích MT, a to v Olomouci, v Jedovnicích a v Přerově. Zvítězila také na GP v Tovačově. K tomu přidali bystřičtí minigolfisté čtyři výhry v OPEN turnajích. Družstvo žáků opět ve složení Hudec, Švehlíková a Machálek znovu vybojovalo titul mistrů ČR v Rakovníku a v Novém Strašecí.
V r. 2004 se začalo blýskat na lepší časy. Úspěchů v jednotlivcích byla velká úroda. L. Doleželová se stala ve Vratimově poosmé mistryní Moravy. Stejný titul vybojoval v soutěži žáků talentovaný R. Hudec. Rovněž nadaná žákyně S. Švehlíková zvítězila ve dvou turnajích GP v Přerově a v Chomutově.


L. Doleželová pak vybojovala prvenství i na GP v Bystřici a na MT v Brně-Lesné. Hudec vyhrál i na MT v Holešově. Navíc zvítězili bystřičtí minigolfisté ve 14 OPEN turnajích. Družstvo žáků vybojovalo v Praze třetí titul mistrů ČR v řadě. Zasloužili se o to Hudec, Švehlíková a Mlčoch. Na mistrovství světa juniorů ve švýcarském Oltenu obsadila Švehlíková 14. místo.
(Pokračování příště)
Vlastimil Doležel



Design By Macik