Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Noční vzpomínkový pochod Clay-Eva 2011

Již osmému ročníku nočního vzpomínkového pochodu ve stopách výsadkové skupiny Clay-Eva bude věnována noc z 15. na 16. dubna 2011. Pátek 15. dubna bude další příležitostí, jak si v Hostišové připomenout tento desant a projít si trasu, kterou členové skupiny museli zdolat od svého výsadku do navázání kontaktu na přijímací adrese v Bystřici pod Hostýnem. Role pořadatelů se opět ujal Junák – Svaz skautů a skautek ČR, středisko Holešov, obec Hostišová a občanské sdružení Horizont Hostišová. Letošní pochod získal také finanční podporu z dotačních prostředků MAS – Partnerství Moštěnka.


Jak bude letošní pochod organizován? Po krátkém vzpomínkovém ceremoniálu u pomníku v místě seskoku vyrazí jednotlivé skupiny na trať. Buď přímo z Hostišové v delší variantě pochodu (36 km), nebo v jeho kratší verzi z Rackové (30 km). Konec pochodu je v ranních hodinách na vlakovém nádraží v Bystřici pod Hostýnem. Ti, kteří si netroufají nebo nemohou absolvovat tak dlouhé trasy, mohou jít pouze symbolický pochod z Hostišové do Rackové v délce 6 km. Tato možnost je letos realizována poprvé.


Cílem organizátorů je především to, aby noční vzpomínkový pochod nebyl pouze turistickým výkonem, ale aby pro své účastníky kromě netradičního zážitku představoval také příjemně strávený čas v krásné noční přírodě Hostýnských vrchů. Z bezpečnostních důvodů je pochod povolen pouze osobám starším 15 let, mladším pak za doprovodu dospělého. Skupiny, minimálně tříčlenné, se mohou přihlašovat do 11. dubna 2011 do 15.00 hodin na webových stránkách pochodu: http://clay-eva.cz/. Po registraci jim budou zaslány přesné informace o průběhu akce.


V minulém roce pořadatelé na Hostišové přivítali všechny tři potomky parašutistů skupiny Clay-Eva. Byli to Ing. Čestmír Šikola, Michal Štokman a Antonín Bartoš. Poslední dva z nich žijí nyní v USA. Opět přijel synovec Jiřího Štokmana Jan Štokman z Buchlovic a paní Bohumila Zicháčková z Bystřice pod Hostýnem, dcera významných spolupracovníků skupiny. Samotného pochodu se loni zúčastnilo 85 účastníků, ale těch, kteří byli přítomni pouze slavnostnímu zahájení, bylo mnohem více.


Nočním vzpomínkovým pochodem Clay-Eva se snažíme každoročně připomínat jeden z nejúspěšnějších výsadkových desantů, které byly na území Protektorátu Čechy a Morava během druhé světové války sesazeny. Anglická SOE (Special Operations Executive), Výbor pro zvláštní operace, který připravoval všechny výsadky, považoval Clay za jednu „z nejúspěšnějších skupin v poli“. Skupina Clay ve složení velitel četař aspirant Antonín Bartoš, šifrant četař aspirant Jiří Štokman a radiotelegrafista četař aspirant Čestmír Šikola dokázala postupně do příprav k ozbrojenému povstání zapojit téměř celou východní a jihovýchodní Moravu. Během září 1944 bylo připraveno jedenáct ploch pro přijetí výsadků zbraní. Ozbrojené povstání se sice nakonec neuskutečnilo, ale i tak výsledky skupiny mluví za vše. Vytvořila velkou a pevnou síť, kterou díky opatrnosti jejích členů nikdy nacistické represivní orgány nedokázaly úplně zničit, i když se o to snažily infiltrací kolaborantů. Díky nesmírné organizátorské práci navázali příslušníci desantu spojení se skupinou Alfa Rady tří a jejím prostřednictvím i s výsadkem Carbon, který byl vysazen společně s nimi. Dále se také spojili s 1. čs. partyzánskou brigádou Jana Žižky. Hlavní přínos skupiny je v činnosti zpravodajské. Čestmír Šikola, radista Clay, v období od výsadku do osvobození přijal nejméně 250 a vyslal přes 800 radiogramů.


Při vzpomínkovém pochodu nezapomínáme ani na odvahu a nezištnou pomoc místních lidí z regionu. Jak klíčová tato pomoc byla, si uvědomovali i samotní parašutisté, což vyplývá ze zdravice, kterou na 6. ročníku pochodu v roce 2009 za potomky parašutistů pronesl Čestmír Šikola ml.: „Naši otcové, a jmenovitě velitel Antonín Bartoš, vždy zdůrazňovali, že paraskupina Clay byla tak úspěšná při organizování a provádění své velice rozsáhlé zpravodajské činnosti na celé Moravě proto, že měla ohromnou podporu místních lidí.“ Také proto všichni tři válku přežili.
              

Ondřej Machálek


Fotografie


Design By Macik