Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Vyšla kniha o historii Jankovic

Historici Vladimír Březina a Jaroslav Pospíšil rozšířili řadu knižních zpracování historií obcí Podhostýnského mikroregionu o publikaci s názvem Jankovice, historie a současnost obce. Jen ten, kdo se o něco podobného pokusil, ví, jak obtížné je vytvořit koncepci, získat ke spolupráci profesionálního historika, a především zainteresovat početný tým spolupracovníků, kteří svým nezištným přispěním pomohou vytvořit knihu, jež bude na dlouhá léta spolehlivým průvodcem po historii obce a dokladem o životě jejích obyvatel.


Mgr. Vladimír Březina, Ph.D., zpracoval tu část knihy, v níž najdeme nejstarší archeologické důkazy o osídlení obce a zmínky o prvních písemných památkách dokazující existenci obce již na začátku 17. století. Postupně pak autor osvětluje dějiny obce po Bílé hoře, za vrchnostenské správy a její rozvoj po roce 1848 až do vytvoření samostatného státu. Dále jsou Jankovice zachyceny v období do začátku 2. světové války, během ní a po jejím skončení. Léta 1989–2010 jsou uvedena v samostatné kapitole. Historii období nacistické okupace a složitou dobu následující bezprostředně po ní, zpracoval a v knize popsal dr. Jaroslav Pospíšil, jankovický rodák.


Není to však jen mapování historie samotné obce, čemu se oba autoři věnují. Do knihy zařadili také historii občanské společnosti, zájmových a sportovních spolků, samostatnou kapitolu tvoří historie obecního školství a náboženský život obce. Význačnou část knihy zaujímá popis, historie a okolnosti vzniku význačných obecních památek. Autoři dokonce mapují obecní zvyky a tradice. V závěru věnují hodně místa vývoji osídlení, mapují osudy jednotlivých stavení, příběhy jejich obyvatel a okolnosti vývoje katastru obce.


Kniha je doplněna množstvím fotografií zachycujících proměnu obce v jednotlivých obdobích. Na řadě z nich jsou zachyceni lidé, kteří se zapsali do povědomí obce svými zkušenostmi, postoji, schopnostmi a úsilím, jež pro obec vyvinuli. V závěru knihy nalezneme podobenky starostů od roku 1891 až do současnosti. Zvláštní pozornost si zaslouží barevná příloha zachycující nejvýznačnější písemné dokumenty obce od nejstarších dob až do současnosti. V této části najdeme také pohledy na obec z různých světových stran, záběry na významné společenské události obce a mj. také obecní znak a prapor s heraldickým popisem. Obsah knihy je doplněn soupisem použité literatury, historických pramenů a institucí, kde lze tyto prameny nalézt.


Kniha je dobře napsaná, v mnoha částech obsahuje citace původních textů, a především tam, kde jsou popisovány události 2. světové války, je velmi čtivá. Díky soupisu domovních čísel, rozšířenému o genealogické záznamy, dostává občan Jankovic výborný přehled o osudech jednotlivých staveb a jejich obyvatelích. Už jen tato část knihy si zaslouží náš obdiv za důslednost a úsilí, které si její zpracování bezesporu vyžádalo. Chci však upozornit ještě na jeden detail – v knize jsou uváděné skutečnosti postaveny do širších souvislostí politických, geografických a historických. Za klad považuji také skutečnost, že autoři objasňují a vysvětlují dnes již nepoužívané a neznámé pojmy, které se objevují např. v historických listinách.


Dovolím si konstatovat, že ve srovnání s podobnou publikací mapující historii Mrlínka, která vyšla před dvěma léty, kniha zeštíhlela, je konkrétnější a autoři nalezli správnou míru vyváženosti mezi odborným obsahem a čtenářskou přístupností.
Knihu vydala obec Jankovice v roce 2011 nákladem 300 výtisků ve vydavatelství Z STUDIO, s. r. o., Zlín.
Rozhodně stojí za přečtení, doporučuji ji všem zájemcům o místopis tohoto regionu.
 
A nemohu si při této příležitosti odpustit ještě poznámku do vlastních řad. Je to již přes třicet let, co vyšla poslední rozsáhlá kniha pojednávající o Bystřici. Po všech společenských a politických změnách by si Bystřice jistě zasloužila novou, nové době odpovídající, objektivní a o poslední historické poznatky doplněnou práci z pera renomovaných odborníků. Než se nadějeme, budeme slavit 650. výročí první zmínky o našem městě. To je dostatečně pádný argument k její přípravě, nemám pravdu? 
PaM



Design By Macik