Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Lukostřelci na Hostýně

Skupina lovců ozbrojená luky prošla houštím. Našlapovali neslyšně, snad proto, aby nevyplašili zvěř na míle daleko. Opatrně se vyšplhali na starý obranný val keltského oppida, kterému lidé říkají Hostýn. Ranní slunce se opřelo do jejich tváří. Před nimi se poklidně pásl statný muflon. Nejzkušenější z lukostřelců pomalu natáhl svou zbraň a ranním tichem zasvištěl šíp...

Že jste již někde viděli podobnou scénku a nebylo to ve filmu? Věřím vám. Já jsem ji nedávno zažil několikrát. Na Hostýně totiž 26. 2. probíhal lukostřelecký 3D závod. Jedná se o jednu z disciplin sportovní lukostřelby podle pravidel EAA 3-D (European 3-D Archery Association). Ve volné přírodě je umístěno 28 (nebo jiný počet dělitelný čtyřmi) 3D figurín zvířat. Závodníci přecházejí postupně ve skupinách vždy od jednoho terče ke druhému a ze vzdálenosti podle kategorie (maximálně 27 nebo 45 m) střílejí na figurínu vždy po jednom šípu.
Sobotní setkání na Hostýně bylo přátelským utkáním nadšenců a ctitelů tohoto sportu. Sešlo se celkem 43 závodníků s pěti typy luků a jednou kuší. Střelci byli v těchto věkových kategoriích: adult, junior a minis. Účastníci z Českých Budějovic a Bratislavy si zasloužili naše pochvalné mručení za časné ranní vstávání. Mezi nejzajímavější účastníky patřil předseda slovenské lukostřelecké asociace Ing. Lukáč oděný v čertovské masce. Nezapomněl totiž na to, že závod měl být mikulášskou taškařicí na konci loňského roku (ta ale musela být  odvolána pro nepřízeň počasí). Kupodivu se ho nebály ani hodně malé děti.

Závod začal společným nástupem a rozdělením závodníků do „loveckých“ skupin. Každá skupina vyrazila k jednomu terči a po odstřílení se celá přesunula dál. Trasa měřila něco kolem kilometru a byla vlastně takovou příjemnou procházkou lesem. Všichni ji absolvovali dvakrát (dvě kola). Naše skupina byla tvořena mateřským lukostřeleckým klubem 3D Mrlínek, který aktuálně působí pod záštitou SVČ Včelín. Máme vlastně štěstí, že jeden z dvanáct lukostřeleckých klubů v České republice je právě z našeho regionu.
Jak závod dopadl, můžete zjistit z výsledkové listiny. A kdybyste třeba lukostřelbu chtěli sami vyzkoušet, lukostřelce najdete každou lichou neděli ve sportovní hale Sušil od 14.00 hodin.

Tomáš Horák



Design By Macik