Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



Dopisy panu starostovi

„Vážený pane starosto, chtěl bych Vám poděkovat, že jste v tomto roce ostříhali stromy v naší ulici a tím ji pěkně proslunili...“ „Když jezdíme autem ulicí Palackého, na křižovatce s Nádražní se velmi špatně vyjíždí. Abych se cítil bezpečně, tak tam prosím dejte zrcadlo…“ „Máme tu různé houpačky a dětské koutky, ale jenom do 12 let. A co my starší, kam máme chodit?“ „Jediné, co mi zde chybí, je krytý bazén s vodními atrakcemi, kde bych mohl plavat i v zimě. Byl bych rád, kdyby se se stavbou začalo co nejdříve…“

Dopisy starostovi města se rozhodli napsat v hodině občanské výchovy žáci 6. B ze ZŠ T. G. Masaryka. Než je napsali, zamysleli se nad tím, co se jim ve městě líbí, a co naopak ne, co jim dělá radost, a co jim chybí. Všechny dopisy pak odeslali a čekali na odpověď. Místo ní přišlo pozvání na radnici.

Starosta města Zdeněk Pánek je uvítal ve velké zasedací místnosti, kde jednají zastupitelé, a na dotazy z dopisů postupně odpovídal. Jak sám přiznal, nad některými problémy, které z dopisů vyčetl, se dosud nezamýšlel – například, proč jsou všechna dětská hřiště ve městě skoro stejná a proč jsou určena jen pro děti do 12 let. Slíbil také znovu přezkoumat problém cyklostezek, zvláštěpak stezek pro kolečkové bruslaře. Vysvětlil, které problémy s komunikacemi může vyřešit samo město, (kam starosta smí dát semafor, a kam ne), a o čem a proč rozhoduje Zlínský kraj. Kolik stojí přístřešek u autobusové zastávky, kolik metr nového chodníku či jeden sloup veřejného osvětlení a také proč rozpočet malého města nestačí na stavbu a celoroční provoz krytého bazénu. Žáci se dozvěděli o městě spoustu dalších věcí, nad kterými se zase oni dosud nezamýšleli – například kolik je tu školek, co nového a co opraveného přibylo ve školách, co předcházelo okamžiku otevření místního Střediska volného času Včelín, které se mnohým, jak v dopisech psali, moc líbí, kolik aut Bystřicí denně projede a kde se staví obchvat, který městu ulehčí.
Žáci se v dopisech projevili jako dobří občané, kteří se dívají kolem sebe, přemýšlejí o městě, v němž žijí, a záleží jim na něm. Během vyučovací hodiny na radnici ani nepostřehli, že přeskočili ze školního vyučování do života a že se začali podílet na tom, jak jejich město vypadá a bude vypadat. Už líp rozumějí tomu, jak žije a funguje – nahlédli pod jeho pokličku.

                                                                                                                                                                                   msch



Design By Macik