Archiv Zpravodaje

Prezentace na adrese www.mubph.cz slouží jako archiv a není od 31.12. 2016 aktualizována.

Aktuální prezentace Městského úřadu v Bystřici pod Hostýnem najdete na adrese www.bystriceph.cz



V Salzkotten se běželo pro vítězství i pro dobrou věc

Letošní ročník maratonu v Salzkotten byl čtvrtou příležitostí pro bystřické běžce. Pokaždé se vrátili s dobrým výsledkem – od vítězství ve věkové kategorii, přes „medailové“ umístění, až po celkové vítězství a traťové rekordy. Celkem už v tomto závodě startovalo 14 zástupců Bystřice pod Hostýnem. Patří jim poděkování jak za úspěšnou reprezentaci našeho města, tak za to, že akci věnovali svůj volný čas i vlastní finance. Poděkovat chci také panu kolegovi z bystřického zastupitelstva Stanislavu Malantovi za to, že i letos běžce do Salzkotten přivezl svými firemními vozidly.


Sobota – volný den před závodem – byla věnována návštěvě hradu Wewelsburg, a prohlídce Paderbornu, krajského města s románsko-gotickým dómem a palácem císaře Karla Velikého. V neděli 3. června se konal už 5. Klingenthal-Maraton v Salzkotten. Bystřickou výpravu tentokrát, už počtvrté, tvořilo pět fandů a šest běžců, kteří se přihlásili do různých soutěžních kategorií. Poprvé jsme měli s sebou i jednoho maratonce – Tomáše Svobodu (1970) ze Všechovic. Loňské vítězství se rozhodl obhájit Tomáš Bláha (1976) z Předmostí. Do půlmaratonu se registrovali bystřický Petr Janek (1962) a Martina Novotná (1988) pocházející z Brusného. Novou disciplinou byl běh na 10 km, do kterého nastoupil Vladimír Chytil ze Všechovic (1950). Jako první běžec ve společné štafetě nastoupil na hromadný start Karel Novák (1962) z Bystřice.


Za původně registrované běžce z Bystřice běželi tři náhradníci. Společný tým posílili ještě Christian Vöcks, Maik Rogge-Tappert, Dennis Gülle, Rudi Ruhose, Axel Weinert, Thomas Ballay a Annette Krüger. Celkem v týmu Partnerství Bystřice-Salzkotten startovalo 21 běžců.Celkový počet běžců na startu dosáhl letos čísla 1.271. Z nich 469 byli účastníci Bambini-Maratonu, tedy děti ze salzkottenských mateřských a základních škol. Jejich závod startoval u sportovní haly a děti běžely trať dlouhou jeden kilometr za hlasité podpory publika, a především rodičů. Letos běžcům bůžek počasí nedopřál tolik slunce a tepla jako v minulých letech, ale naopak hodně deště a chladu. Přesto, nebo možná právě proto, bylo dosaženo výborných výsledků a osobních rekordů. V týmu Partnerství Salzkotten-Bystřice si na trati „ERIMA-půlmaratonu“ o délce 21,098 km doběhl pro vítězství opět Tomáš Bláha, a ještě zlepšil svůj loňský čas na 1:13:14,1 hodin. Jedná se zároveň o nový traťový rekord. Svého předstartovního odhadu sice nedosáhl, ale za tak obtížných podmínek (11 °C a vydatný déšť) byl jeho výkon úžasný. Petr Janek dosáhl v půlmaratonu času 1:46:48,9 na celkově 103. místě, ve své věkové skupině byl jedenáctý. Vladimír Chytil byl na desetikilometrové trati šestý ve své věkové skupině v čase 47:29,7. V ženské kategorii půlmaratonu byla naše Martina Novotná třetí v cíli s časem 1:34:23,7 a přispěla tak k úspěchům společného týmu. V celkovém pořadí byla 36., ve své věkové skupině druhá. Dosáhla také osobního rekordu, když zlepšila svůj traťový čas o dvacet minut. Tým Partnerství Bystřice-Salzkotten měl na startu 5. ročníku Klingenthal-Marathonu poprvé maratonce. Na klasické trati 42 km obsadil Tomáš Svoboda 2. místo s časem 2:46:15,1. Jako běžec na prvním úseku (tj. 10 km) štafety „UNITY-Staffelmarathon“ doběhl Karel Novák do předávky za 52:58,6.

Přes zamračenou oblohu a vydatný déšť vládla na náměstí u městského úřadu opět skvělá nálada. Všichni, kteří dorazili do svého cíle, byli povzbuzováni publikem, někteří finišoví běžci štafet byli doprovázeni všemi kolegy, kteří se už stihli osušit a převléci.


Impozantní byl počet 11 štafet, které postavilo Gymnázium Antonianum z Geseke-Salzkotten. Bylo znát, že běh je v Německu velmi oblíbeným sportem i mezi mládeží. Celkem v tomto běhu startovalo 65 štafet.


Doufejme, že příštího ročníku se znovu zúčastní a své kvality potvrdí silný, a ještě silnější, tým běžců z Bystřice a okolí. Vítány budou také posily „podpůrné skupiny“. Po letošní zkušenosti s počasím musíme totiž zdokonalit „logistiku“ – pro všechny případy vzít s sebou deky, ručníky, horké nápoje.


Běžci 5. ročníku Klingenthal-Marathonu budou přivítáni na bystřické radnici. Také jejich přispěním je naplňován smysl smlouvy o partnerství mezi městy Bystřice pod Hostýnem a Salzkotten. Šestý ročník Klingenthal-Sport-Marathonu v Salzkotten se běží v neděli 3. června 2013.


    

Vladislava Bělíková, neběžící Team Leader



Design By Macik